Το Τείχος του Βερολίνου (που ευτυχώς γκρεμίστηκε και μόνο ένα κομμάτι ως μνημείο θυμίζει αυτό το τείχος της ντροπής) στο πιο ψηλό σημείο του είχε ύψος 3,6 μέτρα.

Δηλαδή δεν κάνει ούτε για… ζέσταμα στις δύο μεγάλες κυρίες του ελληνικού επί κοντώ που ξανασμίγουν ύστερα από δύο χρόνια παρέα σε μια μεγάλη διοργάνωση και απόψε (20.05) θα περάσουν πολύ υψηλότερα εμπόδια στον δρόμο για την εξασφάλιση μιας θέσης στην προνομιούχο 12άδα του τελικού της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη γερμανική πρωτεύουσα.

Το επί κοντώ των γυναικών είναι ένα από τα κορυφαία στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου που επίσημα ξεκινάει σήμερα.

Η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου είναι εκ των φαβορί όχι μόνο για πρόκριση στον τελικό, αλλά και για μια θέση στο βάθρο!

Δεν είναι απλώς μεταξύ των πιο έμπειρων αθλητριών που αγωνίζονται απόψε στο Β’ προκριματικό γκρουπ (ενώ στο Α’ έχουμε το ντεμπούτο σε μεγάλη διοργάνωση και μιας τρίτης ελληνίδας επικοντίστριας, της Ελένης Πόλακ) αλλά έχουν και εξαιρετικές επιδόσεις που αν τις φτάσουν ή (γιατί όχι;) τις ξεπεράσουν είναι πολύ πιθανό να ανέβουν παρέα στο βάθρο των νικητών.

Κάτι που λίγο έλειψε να γίνει στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό το 2016 στο Αμστερνταμ, όταν η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο ενώ η Νικόλ Κυριακοπούλου έμεινε στην 4η θέση.

Αυτή ήταν και η τελευταία κοινή τους εμφάνιση σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης, αφού η Νικόλ στη συνέχεια αφιερώθηκε στη μητρότητα και επέστρεψε ακμαία πριν από λίγους μήνες.

Μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στις δύο αθλήτριες που μονοπωλούν την τελευταία τριετία τον τίτλο του δύσκολου και επίπονου Ντάιμοντ Λιγκ (Κυριακοπούλου 2015, Στεφανίδη 2016, 2017) με τους συνεχόμενους αγώνες, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια η μία έπαιρνε το πανελλήνιο ρεκόρ από την άλλη.

Υψηλές προσδοκίες

«Ως Ελλάδα πάμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ως Κατερίνα εννοείται πως θα κάνω το ίδιο. Πάμε να το διασκεδάσουμε, πάμε σε έναν αγώνα που έχω μία μεγάλη αντίπαλη, μεγαλύτερη και από τη Μόρις, τη Σιντόροβα. Θεωρώ πως αυτή που θα περάσει το 4,90 μ. με την πρώτη, θα είναι αυτή που θα νικήσει τον αγώνα. Αυτός είναι ο στόχος. Οι συνθήκες αναμένεται να είναι καλές» τόνισε η χρυσή ολυμπιονίκης του Ρίο, παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2017 στο Λονδίνο και νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης, Κατερίνα Στεφανίδη που είναι στο Βερολίνο με στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο της και την κυριαρχία της στο αγώνισμα.

Με 4,82 μ. εφετινό ρεκόρ έχει τη δεύτερη επίδοση στο σύνολο των δύο γκρουπ και την περνάει μόνο η μεγάλη αντίπαλός της Αντζέλικα Σιντόροβα που έχει 4,85 μ. και η οποία θα είναι η βασικότερη διεκδικήτρια του χρυσού μεταλλίου μαζί με την Κατερίνα που είναι πολύ πιθανό να κάνει και μόλις ένα άλμα, στα 4,55 μ. που είναι το όριο, εκτός αν αποφασίσει να μπει πιο χαμηλά για ζέσταμα, καθώς εδώ δεν υπάρχει θέμα κόπωσης με συνεχόμενα άλματα όπως στον τελικό.

Υψηλές προσδοκίες έχει για τη συμμετοχή της στη διοργάνωση και η Νικόλ Κυριακοπούλου, η οποία έχει ανέβει στο βάθρο των νικητριών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2012 στο Ελσίνκι (χάλκινο μετάλλιο), ενώ το τελευταίο της μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση χρονολογείται από το Πεκίνο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015 (επίσης χάλκινο μετάλλιο).

«Είναι η πέμπτη μου συμμετοχή στη διοργάνωση για μένα και κατά τη γνώμη μου θα είναι ένας δύσκολος αγώνας, αφού οι αθλήτριες έχουν ανεβεί επίπεδο. Αρχικός στόχος είναι ο τελικός και εκεί να κυνηγήσω επιδόσεις ανάλογες των δυνατοτήτων μου. Θεωρώ πως το μετάλλιο είναι στις δυνατότητές μου και θα το κυνηγήσω» παραδέχθηκε η Νικόλ Κυριακοπούλου, η οποία έχει κάνει εφέτος 4,72 μ., είναι σε καλή κατάσταση, κάτι που θα επιδιώξει να δείξει από απόψε κιόλας στον πάντα ύπουλο προκριματικό του αγωνίσματος.

Ωφέλιμος ανταγωνισμός

Οι δύο αθλήτριες είναι πολύ καλές φίλες και δεν χάνουν στιγμή την ευκαιρία να το εκδηλώσουν, όπως έγινε πρόσφατα στην Αθήνα στη συνέντευξη Τύπου για το Athens Street Pole Vault.

Εκεί οι φιλοφρονήσεις έδιναν και έπαιρναν (και ήταν φανερό στα πρόσωπα των αθλητριών ότι δεν ήταν προσποιητές), με την Κατερίνα μάλιστα να εξηγεί σε κάποιο σημείο ότι θαυμάζει τη Νικόλ που κατάφερε να κάνει παιδί, να το μεγαλώνει και παράλληλα να συνεχίζει σε υψηλό επίπεδο τον αθλητισμό.

Από την πλευρά της, η Νικόλ έδωσε τα δικά της συγχαρητήρια στην Κατερίνα για τις εξαιρετικές επιδόσεις της και τη συνεχόμενη άνοδο.

Σίγουρα ο ανταγωνισμός μεταξύ τους ωφελεί και τις δύο πάρα πολύ και είναι βέβαιο πως η μία θα συγχαρεί πιθανή επιτυχία της άλλης, αν και θέση στο βάθρο, όπως είπαμε, υπάρχει και για τις δύο.

Για την Ελένη Πόλακ η συμμετοχή στη διοργάνωση είναι η ιδανική ευκαιρία να μαζέψει χρήσιμες εικόνες και να αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες. Το όριο πρόκρισης για τον τελικό είναι 4,55 μ., ωστόσο είναι πολύ πιθανό η 12άδα να συμπληρωθεί χαμηλότερα.