Οταν οι ιστορικοί του μέλλοντος εξετάσουν αυτό το τόσο περίεργο 2018, είναι βέβαιο ότι θα επιφυλάξουν τουλάχιστον μία σελίδα από τα βιβλία τους στην ημέρα που η βρετανική κυβέρνηση έλαβε μια εντελώς ακατανόητη απόφαση και στην απάντηση που έδωσε ο ιδρυτής μιας από τις πιο κωμικές παρέες του τέλους του 20ού αιώνα, εμπνευστής μεταξύ άλλων του «Υπουργείου Ηλίθιου Περπατήματος». Γιατί ένα πραγματικό υπουργείο της βρετανικής κυβέρνησης, όχι εκείνο το φανταστικό του παλιού βρετανικού τηλεοπτικού σόου, εξήγησε πριν από λίγες ημέρες σε μια οικογένεια Ινδών ότι πρέπει να εγκαταλείψει το βρετανικό έδαφος όταν λήξει η βίζα του μεγαλύτερου άνδρα της οικογενείας, σε λίγες εβδομάδες. Το απίστευτο είναι ότι ο μικρότερος άνδρας, δηλαδή ο 9χρονος γιος του Ζιτέντρα και της Ανζου Σινγκ, είναι μια διάνοια του σκακιού. Και σε λίγα χρόνια θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής.

Οι γονείς επικαλέστηκαν την κοινή λογική, επισημαίνοντας ότι ο μικρός Σρέγιας Ρόγιαλ είναι χωρίς αμφιβολία ένα «asset», ένα κεφάλαιο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ματαίως. Ζήτησαν από τη Βουλή να κάνει μια εξαίρεση για τον μελλοντικό πρωταθλητή, που σήμερα είναι τέταρτος στην παγκόσμια κατάταξη για την ηλικιακή του κατηγορία. Χωρίς αποτέλεσμα. Η οικογένεια Σινγκ μετακόμισε στο Λονδίνο από την Ινδία πριν από έξι χρόνια, όταν προσφέρθηκε στον πατέρα μια θέση project manager σε μια εταιρεία πληροφορικής. Ο Σρέγιας, που τον φωνάζουν Σρεζ, έμαθε σκάκι εκεί και έχει ήδη εκπροσωπήσει τη Βρετανία σε διεθνή τουρνουά. Σύμφωνα με τον πρώην πρωταθλητή Κρις Γουορντ, είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα. Και η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού τού παραχώρησε το σπάνιο προνόμιο – το οποίο επιφυλάσσεται συνήθως σε πολιτικούς ηγέτες – να κάνει την πρώτη κίνηση στον αγώνα του προσεχούς Νοεμβρίου με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν.

«Το μόνο που ζητάμε είναι να δοθεί μια ευκαιρία στον γιο μας, που ανέπτυξε το ταλέντο του εδώ, στην Αγγλία» είπε ο Σινγκ στο Today Programme του BBC Radio 4. «Η υποστήριξη και η αναγνώριση των οποίων χαίρει δεν θα είναι ασφαλώς οι ίδιες στην Ινδία».

Το πρόβλημα είναι ότι για επεκταθεί η διάρκεια της βίζας του Σινγκ πρέπει να κερδίζει πάνω από 120.000 λίρες (134.000 ευρώ) τον χρόνο. Και αυτό δεν συμβαίνει.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Δύο βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, η Ρέιτσελ Ριβς από το Δυτικό Λιντς και ο Μάθιου Πένικουκ από το Γκρίνουιτς και Γούλγουιτς, έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών και στον υφυπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ψηφιακής Πολιτικής, προειδοποιώντας τους ότι αν το παιδί σταλεί πίσω στην Ινδία η Βρετανία θα χάσει ένα εξαιρετικό ταλέντο.Η ηχηρότερη παρέμβαση όμως ήταν του Τζον Κλιζ, ιδρυτή των Monty Python, ο οποίος έγραψε σε ένα tweet ότι «η ενασχόληση με τα χρήματα αντί για το ταλέντο αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της φρικτής κυβέρνησης». Το πρώτο σχόλιο στην παρατήρησή του αυτή ήρθε από έναν χρήστη που, στο πνεύμα ακριβώς των Monty Python, πρότεινε να ανατεθούν στον μικρό Σρέγιας οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσει τις 120.000 λίρες που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στη Βρετανία… Σε μια ομοφωνία που σπάνια συναντά κανείς στη Βρετανία, σύσσωμος ο Τύπος ζητεί να γίνει μια εξαίρεση για τον Σρέγιας και να του επιτραπεί να παραμείνει στη χώρα. Η υπουργός Μετανάστευσης Κάρολιν Νόουκς, που ήρθε στο προσκήνιο πριν από λίγους μήνες όταν αναγνώρισε ότι δεν έχει διαβάσει τις Συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής για την Ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, αναγνώρισε ότι ο Σρέγιας αποτελεί μια τεράστια υπόσχεση για το μέλλον. Επανέλαβε όμως ότι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου η οικογένειά του θα πρέπει να έχει εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.