12-8-1953

Πρωτοφανής συμφορά

Εις εκατοντάδας ανέρχονται τα θύματα των δύο νέων τρομακτικών σεισμών οι οποίοι έπληξαν χθες την Κεφαλληνίαν, την Ζάκυνθον και την Ιθάκην. Οι τελευταίοι σεισμοί υπήρξαν οι πλέον πολύνεκροι εξόσων αναφέρει η ελληνική ιστορία, τόσον περισσότερον όσον οι διδόμενοι αριθμοί δεν δύνανται να θεωρηθούν ως οριστικοί διότι συνεχίζεται ακόμη η εκκαθάρισις των ερειπίων και δεν αποκλείεται να αυξηθή κατά πολύ. (…) Αυτόπται μάρτυραι αφηγούνται περί της τραγωδίας η οποία έπληξε την 5.30 πρωινήν της χθες: όταν εγένετο η σεισμική δόνησις, οι κάτοικοι εξύπνησαν από ισχυράν βοήν και κρότον ο οποίος ωμοίαζε με έκρηξιν ισχυρότατης βόμβας.

Επηκολούθησαν σκηναί αλλοφροσύνης μεταξύ των κατοίκων, οι οποίοι εξεχύνοντο εις τας οδούς. (…) Τηλεγράφημα απευθυνόμενον προς τον γενικόν γραμματέα του Οργανισμού Τουρισμού ομιλεί περί 400 νεκρών. Επιβεβαίωσις δεν υπάρχει. Μέχρι στιγμής όμως είναι γεγονός ότι δεν δύναται να καθορισθή επακριβώς ο αριθμός εφ’ όσον δεκάδες οικιών κατέρρευσαν καθ’ ην ώραν οι κάτοικοι εκοιμώντο.

14-8-1953

Τραγικό κάλεσμα

«Εικόνα σωστής κολάσεως μας δίνουν οι πληροφορίες που φτάνουν από τα άλλοτε γραφικά νησιά του Ιονίου. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστή στην αρχή τις τρομακτικές διαστάσεις της καταστροφής. (…) Σε μέρες δύσκολες, ημέρες κρίσης και στενοχώριας ήλθε η τραγωδία του Ιονίου. Πέρασε, όμως, ο Ελληνισμός κι άλλες μεγάλες συμφορές κι από καταστροφές δα – δόξα σοι ο Μεγαλοδύναμος – έχει αρκετή πείρα. Κάθε φορά, όμως, ο λαός μας βρίσκει μέσα στην ίδια την απελπισία του τις μυστικές δυνάμεις που τον διατηρούν ολοζώντανο μέσα στους αιώνες και κατανικά τη συμφορά του, με απίθανες εξάρσεις – τις εξάρσεις αυτές που αποτελούν την ιστορική δικαίωσή του και την δόξα του. Νάτη και πάλι που σήμανε η τραγική ευκαιρία. Ποιος θα κλείσει τ’ αυτιά του στο δραματικό κάλεσμά της;».

Δημήτρης Ψαθάς

20-8-1953

Εγκύκλιος Πρωθυπουργού

«Αι έκτακται περιστάσεις αντιμετωπίζονται δι’ εξαιρετικών μέτρων. Διά τούτο ανέλαβον προσωπικώς την όλην Δ/σιν του αγώνος διά την ταχίστην και ευρείαν παροχήν περιθάλψεως των σεισμοπλήκτων. (…) Επιθυμώ να πραγματοποιήσουν άπαντες το παν. Είμαι πεπεισμένος ότι όλα τα υπουργεία, όλαι αι υπηρεσίαι όπως και πας Ελλην θα πράξη εις το ακέραιον το καθήκον του. Εάν παρ’ ελπίδα παριουσιασθή κάποιος επιλήσμων θα πρέπει να τιμωρηθεί άνευ οίκτου. Παραλλήλως διά πολλαπλασιασμού των προσπαθειών ενός εκάστου και όλων μαζί να επιδιωχθή όπως όλη η λειτουργία της κρατικής μηχανής όχι μόνον επανεύρη τον κανονικόν της ρυθμόν και διεξαγάγη απροσκόπτως παν ό,τι είναι συναφές προς το έργον της, αλλά και να αυξήση την απόδοσιν αυτής διά να αντιμετωπισθούν επιτυχώς αι αυξηθείσαι δυσχέρειαι του Κράτους. Επί των καθ’ έκαστα ενεργειών παρακαλώ να τηρώμαι ενήμερος διά συνοπτικών εκθέσεων των Υπουργείων.

Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως,

Στρατάρχης ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΓΟΣ»