Η ώρα που θα ακουστεί το «κατηγορώ» των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι έφτασε. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έχοντας στα χέρια του τις επίσημες λίστες με τα στοιχεία των 92 νεκρών, που έφτασαν στη Δικαιοσύνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, έδωσε ήδη εντολή να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των συγγενικών προσώπων των θυμάτων, που πλήρωσαν με τη ζωή τους την απουσία του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες της 23ης Ιουλίου 2018.

Μέσα στις επόμενες μέρες, μέσα στο βαρύ τους πένθος, οι οικογένειες των θυμάτων θα καλούνται να δίνουν τις δικές τους καταθέσεις στα Αστυνομικά Τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης, καθώς και στο Λιμεναρχείο της Ραφήνας, όπου διαβιβάστηκε η εισαγγελική παραγγελία.

Οι μάρτυρες αυτοί, που αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι έχουν ήδη εξεταστεί στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, θα κληθούν να καταθέσουν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους σχετικά με τον τρόπο που ενήργησαν οι αρμόδιοι, καθώς και να εισφέρουν στοιχεία από τις τελευταίες επικοινωνίες που είχαν με τους οικείους τους, λίγο πριν εκείνοι χάσουν τη ζωή τους. Οι συγγενείς των θυμάτων, όπως έχει διατυπωθεί και μέσω της πρώτης μήνυσης που έχει κατατεθεί από συγγενείς δύο νεκρών, ζητούν από την πολιτεία το αυτονόητο: την τιμωρία όλων ανεξαιρέτως των υπευθύνων που, όπως εκ του τραγικού αποτελέσματος φάνηκε, δεν έπραξαν όσα όφειλαν και εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος 92 – τουλάχιστον μέχρι χθες – συνανθρώπων μας. Κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ μέσω των δικηγόρων τους μπορούν να στραφούν εις βάρος των υπαιτίων διεκδικώντας και αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο μέσω των διοικητικών δικαστηρίων, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τους συγγενείς εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στις φωτιές στην Ηλεία, το καλοκαίρι του 2007.

Σύμφωνα με την παραγγελία του Ζαγοραίου προς τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και το Λιμεναρχείο, η λήψη των καταθέσεων αυτών, που αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη δικογραφία που σχηματίζεται, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου 2018. Και αμέσως μετά το σύνολο των καταθέσεων θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, προκειμένου το περιεχόμενό τους να συσχετισθεί με τα άλλα αποδεικτικά μέσα και να αποτιμηθεί στο πλαίσιο της απόδοσης ποινικών ευθυνών και της άσκησης των ποινικών διώξεων.

Από την πλευρά τους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και η συνάδελφός του, εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη συνεχίζουν να εξετάζουν μάρτυρες από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς.

Χθες, μεταξύ άλλων από το γραφείο τους στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων πέρασε ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος το βράδυ της φωτιάς στο Μάτι κατείχε τη θέση του υπαρχηγού του Σώματος, οπότε είχε να εισφέρει στην έρευνα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, ενώ εξετάστηκαν και μάρτυρες από άλλους φορείς που είχαν συγκεκριμένο ρόλο το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς.

Μέχρι χθες είχαν εξεταστεί συνολικά 25 μάρτυρες από διάφορους φορείς, όπως δήμοι, Περιφέρεια, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τροχαία, Αστυνομία, Λιμενικό. Ο πρώτος κύκλος της έρευνας με τους μάρτυρες αυτής της κατηγορίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί – εκτός απροόπτου – μέχρι αύριο, οπότε ο αριθμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 30.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εισαγγελία της Αθήνας έχει ήδη φτάσει το περιεχόμενο των επικοινωνιών – συνομιλιών που είχαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η διαβίβαση του φακέλου με τα στοιχεία και τα ευρήματα της προανακριτικής έρευνας που διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ολα αυτά τα στοιχεία, που στόχος των εισαγγελέων είναι να τα έχουν συγκεντρώσει περί τα τέλη Αυγούστου, θα αποτελέσουν τη γέφυρα για να ξεκινήσει ο επόμενος και πλέον κρίσιμος γύρος της προκαταρκτικής εξέτασης, που είναι η αποστολή κλήσεων σε υπόπτους τέλεσης αξιόποινων πράξεων, οι οποίοι με πράξεις ή παραλείψεις τους φέρονται ότι συνετέλεσαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα.

Και τότε τα πρόσωπα εκείνα, που ουσιαστικά θα βρίσκονται στον «προθάλαμο» του κατηγορουμένου, θα καλούνται να δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις ενώπιον των δύο εισαγγελικών λειτουργών. Ο αριθμός των προσώπων που θα περάσουν από το εισαγγελικό γραφείο με αυτή την ιδιότητα παραμένει άγνωστος, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά, όπως επισημαίνουν πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης, θα κληθούν να λογοδοτήσουν όλοι οι υπαίτιοι εις βάρος των οποίων θα προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων.