Στη «μεγάλη εικόνα» της μεταμνημονιακής περιόδου επιχειρεί άρον άρον να επιστρέψει η κυβέρνηση, με προφανή στόχο να αφήσει πίσω της την τραγωδία της φωτιάς και κυρίως τις κατηγορίες που δέχεται για ευθύνες και λανθασμένους χειρισμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης, με… άγαρμπο – και για πολλούς προκλητικό – τρόπο, υποστήριξε πως κατανοεί το μέγεθος της τραγωδίας, αλλά σε λίγες ημέρες η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως έχει μαυρίσει η ψυχή των ανθρώπων, όλων μας, με αυτό που συνέβη στο Μάτι και χωρίς να θέλω να συμψηφίσω την κατάσταση, αλλά στις 21 Αυγούστου έχουμε ένα τεράστιο γεγονός, η χώρα βγαίνει από 8 έτη Μνημόνια» ανέφερε (ΕΡΤ) ο Φώτης Κουβέλης. Πρόσθεσε δε πως «εδώ έχουμε ένα τεράστιο γεγονός στις 21 Αυγούστου. Η χώρα μετά την περιπέτεια και την οδύνη (σε άλλο επίπεδο οδύνη) των οκτώ  μνημονιακών ετών εξέρχεται… Ολα αυτά δεν είναι δυνατόν ούτε κανείς να τα αποσιωπά, ούτε να τα βάζει στο περιθώριο και να εκμεταλλεύεται η αντιπολίτευση με χυδαίο τρόπο».

Η νέα απόπειρα υπουργού να αλλάξει την ατζέντα – και μάλιστα λίγα μόλις 24ωρα μετά την προκλητική δήλωση του Παύλου Πολάκη πως ο αριθμός των νεκρών «θολώνει» την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης – δεν έμεινε αναπάντητη από την αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τα κυβερνητικά στελέχη για ασέβεια προς τους νεκρούς.

«EΚΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΙΕΣΤΕΣ». Με αφορμή την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τους προβολείς στο μεταμνημονιακό αφήγημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει εκ νέου το δρόμο των εκλογών, ως μόνη διέξοδο. «Το μόνο το οποίο μένει στον κ. Τσίπρα να κάνει, είναι στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία ορόσημο κατά τον ίδιο- έξοδος από το πρόγραμμα-, αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές», διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ («Athens Voice»), προσθέτοντας ότι «η χώρα χρειάζεται ένα πολιτικό restart που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τις κάλπες».

Εξάλλου, ξιφουλκώντας κατά του Φώτη Κουβέλη, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε (Σκάι) πως ο αναπληρωτής υπουργός «είναι πολύ έμπειρος και πρέπει να ξέρει ότι με αυτά δεν φεύγουν από το κάδρο η κυβέρνησή του και ο Πρωθυπουργός του. Ο Πρωθυπουργός κάηκε. Και κάηκε διότι δείχνει με την παρέμβασή του στο Λαύριο ασέβεια στους νεκρούς».

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΞΥΔΑΚΗ. Την ίδια ώρα πάντως αποστάσεις από το ύφος Πολάκη κράτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Ο βουλευτής χαρακτήρισε (Θέμα FM) άστοχη τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν θα πρέπει να μιλάει με τρόπο που παρεξηγείται». Οσο για τις ευθύνες της τραγωδίας, ο Νίκος Ξυδάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ένας μόνο που ευθύνεται, «υπάρχει ένα σύστημα που εμφανίστηκε ολίγο και δεν θα πρέπει να φανούμε απροετοίμαστοι σε ένα φαινόμενο που μπορεί να ξανασυμβεί».