Εκθετη για 18η ημέρα παραμένει η κυβέρνηση απέναντι στους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Για ακόμη μία φορά χθες επικράτησε σύγχυση σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των νεκρών, ενώ απεδείχθη ότι υπήρχε και δεύτερη λίστα νοσηλευομένων – τραυματίες που είχαν μεταφερθεί στα στρατιωτικά νοσοκομεία -, η οποία δεν ανακοινώθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής και του υπουργείου Υγείας, οι νεκροί ήταν μέχρι χθες το πρωί 91, εκ των οποίων οι δύο ήταν ταυτοποιημένοι καθώς δεν είχαν αναζητηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα. Αυτό ίσχυε μέχρι τη στιγμή που διέρρευσε η πληροφορία ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία παρέδωσε στον εισαγγελέα κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων προκειμένου να εξεταστούν οι συγγενείς τους. Και τότε μάθαμε ότι η λίστα περιέχει… 92 νεκρούς.

Μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση από την οποία προκύπτει ότι ο 92ος νεκρός εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Επειτα από αλλεπάλληλες δημοσιογραφικές οχλήσεις έγινε γνωστό ότι πρόκειται για 85χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλευόταν με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο 85χρονος, πτέραρχος εν αποστρατεία, ήταν κάτοικος Νέου Βουτζά και με την εκδήλωση της φωτιάς στην περιοχή μεταφέρθηκε από συγγενείς του στο Μάτι, όπου ακόμη δεν είχε μεταδοθεί η πυρκαγιά. Οταν οι φλόγες έφτασαν στο Μάτι, ο άνδρας εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα και διεκομίσθη από τους οικείους του στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής, αλλά ο θάνατός του δηλώθηκε μόλις το βράδυ της Τρίτης. Οπως λέγεται, συμπεριελήφθη με καθυστέρηση στη λίστα των θυμάτων, επειδή αντιμετώπιζε ούτως ή άλλως σοβαρά προβλήματα υγείας…

ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ 251. Ηταν η πρώτη φορά που η κοινή γνώμη έμαθε ότι νοσηλευόταν στο 251 τραυματίας από την πυρκαγιά στο Μάτι. Η ενημέρωση που δινόταν από τις 23 Ιουλίου μέχρι και προχθές 6 Αυγούστου έκανε λόγο για νοσηλευομένους στο ΚΑΤ, στον Ευαγγελισμό, στο Θριάσιο, στο Σισμανόγλειο και αλλού, όχι όμως στο 251.

Παρ’ όλ’ αυτά, όπως προέκυψε στη συνέχεια, ο άτυχος άνδρας δεν ήταν το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς που είχε νοσηλευθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την τραγωδία στο Μάτι μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικά νοσοκομεία 14 άτομα, τα οποία δεν συμπεριελήφθησαν ποτέ στις επίσημες ενημερώσεις για τους τραυματίες της φωτιάς. Η κοινή γνώμη ενημερωνόταν από τις ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του υπουργείου Υγείας χωρίς να γνωρίζει ότι υπάρχει μία ακόμη λίστα νοσηλευομένων, αυτή των στρατιωτικών νοσοκομείων, για την οποία δεν μίλησε ποτέ κανείς.

Πλέον, οι 13 από τους τραυματίες έχουν λάβει εξιτήριο και σε στρατιωτικό νοσοκομείο – συγκεκριμένα στο 251 – παραμένει μία γυναίκα εγκαυματίας, η υγεία της οποίας κρίνεται σε ικανοποιητική κατάσταση.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την πληροφόρηση που παρέχουν οι Αρχές στην ελληνική κοινωνία για τον αριθμό τόσο των νεκρών όσο και των τραυματιών. Παρά τις επιθέσεις προς τον Τύπο και τα μαθήματα περί «σεβασμού στους νεκρούς», οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν επικοινωνιακούς χειρισμούς σε ένα τραγικό θέμα. Οι νεκροί γίνονται αριθμοί που χάνονται στο μέτρημα…

«Κρυφτούλι» με τους τραυματίες καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Τις αμφιβολίες έρχεται να ενισχύσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία κατήγγειλε «κρυφτούλι» με τους τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομειακά ιδρύματα «για να κρύψουν το μέγεθος της καταστροφής, τον αριθμό των νεκρών και την έλλειψη κλινών ΜΕΘ» και υποστήριξε ότι οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι περισσότεροι από τον αριθμό που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο, διασωληνωμένα σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 6 άτομα, ενώ συνολικά παραμένουν σε νοσοκομεία 35 ασθενείς. Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, «νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 8 ασθενείς από τις φωτιές. Στο Θριάσιο ένας, στο ΚΑΤ 2, στον Ευαγγελισμό 5. Επίσης νοσηλεύονται 6 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Κέντρου Εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου με πολύ σοβαρά εγκαύματα. Σύνολο 14. Κάποιοι σε κατάσταση μη αναστρέψιμη. Σε ΜΕΘ στην αρχή νοσηλεύονταν 11 ασθενείς. Εφυγαν πάνω από 10, συνεχίζουν όμως να νοσηλεύονται 8».

Την ίδια στιγμή, άγνωστα παραμένουν τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας, αφού οι Αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τη λίστα με τα στοιχεία τους. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο κατάλογος με τα ονόματα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να λάβουν γνώση έπειτα από αίτησή τους.