Τα στοιβαγμένα ξερόχορτα σε σακούλες απορριμμάτων δίπλα στους κάδους, αλλά κυρίως οι συσσωρευμένες πευκοβελόνες και τα κλαδιά σε ακαθάριστα οικόπεδα της Ανατολικής Αττικής τρομάζουν πλέον τους πολίτες, που σπεύδουν να καταγγείλουν τις «ωρολογιακές βόμβες» στις γειτονιές τους φοβούμενοι τυχόν νέα πύρινη κόλαση. Αποδέκτες της αγωνίας των κατοίκων γίνονται οι εθελοντές της πλατφόρμας Rpsos.gr, που δημιουργήθηκε στις 2 Αυγούστου με πρωτοβουλία του καθηγητή Γεωπληροφορικής και δημοτικού συμβούλου Ραφήνας – Πικερμίου Ανδρέα Βασιλόπουλου. Σε αυτήν υπάρχει ξεχωριστό πεδίο για «αναφορά εύφλεκτου οικοπέδου» ενώ τα τελευταία 24ωρα λειτουργεί και τηλεφωνικό κέντρο. «Οι πολίτες υποδεικνύουν σε χάρτη, με σύντομη περιγραφή ή και φωτογραφία αν θέλουν, τα οικόπεδα τα οποία θεωρούν επικίνδυνα. Ολα κατηγοριοποιούνται από τους εθελοντές, ελέγχονται με αυτοψία και χαρτογραφούνται στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών για να προωθηθούνται ομαδοποιημένα στις υπηρεσίες του δήμου» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής, συντονιστής της ομάδας εθελοντισμού – υποστήριξης, και σχολιάζει: «Είναι κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει πριν από την τραγωδία. Θα έπρεπε να έρχεται το υπουργείο και να λέει “έχω αυτό το εργαλείο, αυτές τις δομές”. Τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε».
Η πλατφόρμα άνοιξε με έναν πυρήνα 15 ατόμων, «αλλά τώρα είμαστε 70 εθελοντές και δεχόμαστε καθημερινά 100-130 τηλεφωνήματα». Η μάχη για την απομάκρυνση των ξερόχορτων πάντως δεν αφορά μόνο τους πυρόπληκτους οικισμούς, αλλά πλήθος περιοχών ανά τη χώρα. Στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας, ο χώρος προσωρινής εναπόθεσης κλαδιών πίσω από το παλιό δημαρχείο στη Λούτσα έφτασε σε οριακό σημείο και, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να μην αφήσει κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα διάσπαρτα σε 1.000 σημεία στην πόλη, τα εναποθέτει προσωρινά σε δημοτικό οικόπεδο που θα καθαριστεί, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Αλλοι δήμοι δεν έχουν καν τον κατάλληλο εξοπλισμό (βαρέα οχήματα κ.λπ.) για τον καθαρισμό οικοπέδων.
«Δυστυχώς οι εθελοντές δεν μπορούν να αρχίσουν το καθάρισμα χωρίς φορτηγά, δίχως να ξέρουν πού να τα πάνε. Υπάρχει κεντρική οδηγία για εργολαβίες, επομένως αναμένουμε την υπογραφή σύμβασης» προσθέτει ο Ανδρέας Βασιλόπουλος και συνεχίζει: «Σκοπός είναι να δώσουμε στον κόσμο μια διέξοδο οργανωμένα. Είτε είναι πυρόπληκτος, είτε είναι κάτοικος που φοβάται, είτε είναι εθελοντής. Στον δήμο μας καταγράφηκαν 2.500 εθελοντές και ήταν πραγματικά συγκινητικό. Ομως και εδώ χρειαζόμαστε βάση δεδομένων: ποιες μέρες και ώρες είναι διαθέσιμοι, τι μπορούν να προσφέρουν ή ποιες είναι οι ανάγκες της τάδε οικογένειας».
Δειγματοληψίες νερού. Οι εθελοντές ανταποκρίνονται σε άλλη μία ανησυχία των πυρόπληκτων, καθώς ξεκίνησαν δειγματοληψίες νερού: «Ο κόσμος ακούει για την τοξικότητα του περιβάλλοντος μετά τη φωτιά και γενικές οδηγίες για όσα πρέπει να προσέχει, αλλά μετρήσεις και αποτελέσματα δεν έχει δει». Η ομάδα του Rpsos.gr, με τη βοήθεια του διευθυντή του Εργαστηρίου Θαλασσίων Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά Βασίλη Τσελέντη που προσέφερε ειδικό εξοπλισμό, προχωρεί σε δειγματοληψίες από τις βρύσες των σπιτιών: «Δημιουργήσαμε κέντρο επιχειρήσεων στο Πικέρμι όπου έρχονται τα δείγματα και βγάζουμε αναφορά για κάθε πολίτη που μας το ζητεί. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται δεύτερος μικροβιακός έλεγχος. Σε κάποια σπίτια – ένα 4% – διαπιστώνουμε πρόβλημα στο πόσιμο νερό. Συνήθως βέβαια η ζημιά προκαλείται από το ρολόι του σπιτιού και μέσα, καθώς το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ δεν προσβάλλεται εύκολα από φωτιές» (σ.σ η ΕΥΔΑΠ έχει ανακοινώσει ότι η ποιότητα του νερού «ανταποκρίνεται πλήρως στις σχετικές νομοθετικές απαιτήσεις»).
Ο καθηγητής δηλώνει πρόθυμος να προσφέρει την πλατφόρμα σε υπουργείο ή κρατικό φορέα ώστε να χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: «Ειδικά το πεδίο που δικτυώνει τα “θέλω” των πληγέντων και τα “μπορώ” των εθελοντών θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε δήμο».