Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι η φυσική άσκηση είναι «φάρμακο» για τον εγκέφαλο. Ομως, όταν ο γιατρός συνταγογραφεί στον ασθενή του αγωγή, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή δοσολογία. Ετσι γεννάται ένα εύλογο ερώτημα: πόσες… δόσεις φυσικής άσκησης είναι αρκετές για να τονώσουν τη λειτουργία του μυαλού;
Το ερώτημα αυτό ήλθε να απαντήσει μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Neurology Clinical Practice». Σύμφωνα με αυτή, η ελάχιστη δοσολογία είναι 52 ώρες γυμναστικής σε διάστημα έξι μηνών, ώστε να βελτιώσει τις γνωστικές του λειτουργίες ένας ηλικιωμένος.
Ειδικότερα, η φυσική άσκηση με διάρκεια περίπου 1 ώρα κάθε φορά μέχρι να συμπληρωθεί ο στόχος των 52 ωρών σε διάστημα μισού έτους, σχετίστηκε με βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών στους υγιείς ηλικιωμένους, σε αυτούς με ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, αλλά και σε αυτούς με άνοια.
Ομως, όπως αναφέρεται από τα συμπεράσματα της ίδιας μελέτης, εκτός από την ποσότητα, σημασία έχει και η ποιότητα της γυμναστικής που κάνουν οι ηλικιωμένοι. Ετσι, οι αεροβικές ασκήσεις, οι ασκήσεις αντίστασης και γενικότερα ένα πρόγραμμα γυμναστικής που συνδυάζει την ενεργοποίηση τόσο του μυαλού όσο και του σώματος φαίνεται να προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη.
Σε ό,τι αφορά το τρέξιμο – στον διάδρομο ή στο πάρκο – οι ειδικοί παρ’ όλο που αναγνωρίζουν τις θετικές συνέπειές του στον οργανισμό, εμφανίζονται διστακτικοί δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι υποφέρουν συχνά από μυοσκελετικές ενοχλήσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που η συγγραφέας της μελέτης δρ Joyce Gomes – Osman, συμβουλεύει τους ασθενείς με προβλήματα σε ισχία ή γόνατα να προτιμήσουν άλλου τύπου άσκηση, όπως είναι για παράδειγμα η γίογκα ή το τάι τσι. Σημειώνεται δε, ότι αυτές οι δύο ανατολικής προέλευσης τεχνικές άσκησης ωφελούν τους μεσήλικους και τους ηλικιωμένους που πάσχουν από αρθρίτιδα, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη διάθεση.
Ειδικότερα, η συστηματική μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 11.700 ενηλίκους με μέση ηλικία τα 73 έτη. 59% αυτών ήταν υγιείς, 26% είχαν ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και 15% είχαν διαγνωστεί με άνοια.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι σε αντίθεση με τα οφέλη που αναφέρονται στη συνολική διάρκεια άσκησης 52 ωρών, οι εθελοντές που ασκήθηκαν λιγότερο από την προτεινόμενη δοσολογία – κατά μέσο όρο 34 ώρες σε διάστημα έξι μηνών – δεν παρουσίασαν βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών.