Η Θεσσαλονίκη, η «οριακή Ανατολή» κατά τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ, είναι η πόλη που το Βερολίνο πρόκειται να γνωρίσει μέσα από τον κύκλο εκδηλώσεων που οργανώνει το Μουσείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Πρόκειται για τη φετινή τιμώμενη πόλη στην ενότητα Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτισμού, με την ιστορική της διαστρωμάτωση και την πολυεθνική, πολυθρησκευτική, πολυπολιτισμική κοινωνία της να αναδύονται μέσα από εκθέσεις φωτογραφίας, ομιλίες, σεμινάρια και λογοτεχνικές συναντήσεις. Παράλληλα το Hellas Filmbox Berlin, ως ένας από τους κύριους εμπνευστές του αφιερώματος, συνδιοργανώνει και το κινηματογραφικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου.
«Θεσσαλονίκη, οι όψεις μιας πόλης» τιτλοφορείται για φέτος το ειδικό αφιέρωμα που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος θα τεθούν θέματα, όπως για τους τρόπους που βιώνει τη συνεχιζόμενη κρίση η τοπική κοινωνία και πώς η καλλιτεχνική δημιουργία επιβιώνει μέσα στη δύσκολη πραγματικότητα.
Σε αυτό το αφιέρωμα πέρα από οποιαδήποτε τουριστική λογική, η σημασία προβολής της Θεσσαλονίκης δίνει έμφαση σε μία πόλη που καθορίστηκε από τη γεωγραφική της θέση και τις σχέσεις διαφορετικών κοινοτήτων.
Η δύναμη των εικόνων συνθέτει την αλήθεια της πόλης στη φωτογραφική έκθεση «Θεσσαλονίκη. Κοιτάζοντας τον χρόνο μέσα από στιγμές. Φωτογραφίες 1900-2017» που επιμελείται ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας, Ηρακλής Παπαϊωάννου. Στο σύνολό τους είναι δάνεια από μουσεία της πόλης και συλλέκτες, καθώς και από τα προσωπικά αρχεία φωτογράφων. Πρόκειται για μία σειρά από ιστορικές φωτογραφίες με στιγμιότυπα της καθημερινότητας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Εικόνες από τις διαδοχικές αλλαγές που προκάλεσαν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και τα οποία έζησαν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, διαμορφώνοντας τις εναλλαγές των ρυθμών του βίου τους: η άνθηση του εμπορίου, η εβραϊκή κοινότητα, η άνοδος του εθνικισμού, η μεγάλη πυρκαγιά, η ενσωμάτωση της πόλης στο ελληνικό κράτος, ο δρόμος προς το Αουσβιτς, με φόντο άλλοτε αρχαιότητες, εκκλησίες, τζαμιά, συναγωγές ή πολυσύχναστα τοπόσημα της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης. Η έκθεση εγκαινιάζεται απόψε στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Πολιτισμού – ΜΕΚ, παρουσία της γενικής διευθύντριας των κρατικών μουσείων του Βερολίνου Κριστίνα Χάακ, του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Γερμανία, Θεόδωρου Δασκαρόλη, της διευθύντριας του Μουσείου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Ελιζαμπέτ Τιετμάγιερ.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ. Το κινηματογραφικό πρόγραμμα που επιμελείται και παρουσιάζει το Hellas Filmbox Berlin περιλαμβάνει προβολές που συνοδεύονται από ομιλίες και συζητήσεις με το κοινό. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι: «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ, «Σαλονίκη, μια πόλη με αμνησία» των Μαξ Γκέιλκε, Μάριο Φορτ, «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη, «Drifting Generation» της Στέλλας Νικολέττας Δρόσσα.
Στο πρόγραμμα ομιλιών συμμετέχουν οι ιστορικοί Μαρία Καβάλα από τη Θεσσαλονίκη και Τομπάιας Μπλούμελ από το Βερολίνο, καθώς και το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων Ελλάδος Λέων Σαλτιέλ, οι οποίοι θα αναφερθούν στη σύγχρονη εβραϊκή κοινότητα και τη διαχείριση των τραυμάτων που βίωσαν στο παρελθόν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.