Πανδαισία των κορυφαίων αθλητών της Ευρώπης έχουμε αυτό το δεκαήμερο στη Γλασκώβη και στο Βερολίνο, όπου διεξάγονται ταυτόχρονα επτά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Ανάμεσα στους κολοσσούς οι έλληνες αθλητές και αθλήτριες σηκώνουν ψηλά το ανάστημά τους και διακρίνονται και αυτοί δίπλα στους κορυφαίους. Πανελλήνια ρεκόρ, μετάλλια, εξαιρετικές επιδόσεις και κολακευτικά σχόλια από τους ξένους.

Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μπορούσε κάποιος ως πείραμα να πάρει τους κορυφαίους ξένους αθλητές στον στίβο, στην κολύμβηση, στο ποδήλατο, στην κωπηλασία, στην ενόργανη και σε τόσα άλλα αθλήματα και να τους φέρει στην Ελλάδα για να προετοιμαστούν με τις συνθήκες που προετοιμάζονται οι δικοί μας αθλητές και αθλήτριες για τις μεγάλες διοργανώσεις. Και όχι για ένα Σαββατοκύριακο, αλλά για μια ζωή ολόκληρη, για διοργανώσεις επί διοργανώσεων. «Νομίζω πως είμαστε ηρωίδες που μένουμε τόσο ψηλά στη βαθμολογία με βάση τις συνθήκες προετοιμασίας μας σε σύγκριση με των αντιπάλων μας» είπε προχθές με πόνο ψυχής η πρωταθλήτριά μας της συγχρονισμένης κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη, και δεν είχε άδικο. Ο χάλκινος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Απόστολος Χρήστου έτρεχε με τον προπονητή του λίγες ημέρες πριν από τη διοργάνωση να βρει ανοιχτά κολυμβητήρια να κάνει το τελικό στάδιο της προετοιμασίας του, ενώ ο Χρήστος Βολικάκης δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να χρησιμοποιήσει την ολυμπιακή πίστα στο ΟΑΚΑ σε καθημερινή βάση, η οποία πάει για γήπεδο μπάσκετ. Την ίδια στιγμή, η πολιτεία «πετάει» έναν πακτωλό δημόσιου χρήματος μέσω ΕΡΤ σε ανώνυμες (ποδοσφαιρικές) εταιρείες για ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που η ίδια είχε απαξιώσει παλαιότερα.

Τουλάχιστον, αν έριχνε το 1/5 αυτών των χρημάτων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, θα εισέπραττε και πολύ περισσότερα χαμόγελα, όπως αυτά του Χρήστου, του Πετρούνια, της Στεφανίδη, του Γκολομέεβ, του Τεντόγλου που στέφθηκε χθες πρωταθλητής Ευρώπης, της Νικολαΐδου, της Πλατανιώτη, της Παπαχρήστου. Τα οποία είναι και πιο αυθεντικά, αλλά φτιάχνουν και τη διάθεση σε όλους.