Απόψε (18.45) στο διεθνές κολυμβητήριο του Τόλκρος στη Γλασκώβη, στην αφετηρία ενός από τα πιο συναρπαστικά αγωνίσματα, στο πενηντάρι ελεύθερο, θα στηθεί ένα 25χρονο ψηλόλιγνο παλικάρι που θα διεκδικήσει μετάλλιο. Πριν καν βραχεί από το νερό, ο Κριστιάν Γκολομέεβ θα είναι ήδη νικητής, όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο στις πισίνες αλλά και στην ίδια τη ζωή. Ο εξαιρετικός κολυμβητής του Εθνικού, και του προπονητή του Ακη Οικονόμου, είναι ένα χαρισματικό παιδί που έχει δει όλα στη ζωή να του έρχονται ανάποδα και να χρειάζεται από την πρώτη κιόλας στιγμή της γέννησής του να κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα. Και αυτό διότι ένα ιατρικό λάθος στη γέννα στέρησε από τη μητέρα του τη ζωή, την ώρα που ο Κριστιάν έβλεπε το φως της ημέρας, στις 4 Ιουλίου 1993. Ηταν το πρώτο χτύπημα της μοίρας για αυτόν τον πρωταθλητή που δεν γνώρισεα μάνα, και τον ρόλο αυτόν τον έπαιξε ο βαλκανιονίκης (χρόνια με τη Βουλγαρία) μεγάλος κολυμβητής Τσβετάν – Τσέτσο Γκολομέεβ, ο πατέρας του. Ο οποίος μόλις έχασε τη γυναίκα του, πήρε τον Κριστιάν και τους δυο μεγαλύτερους αδελφούς του Ιβάν και Νικόλα και μετακόμισε στην αγαπημένη του Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα, δουλεύοντας αρχικά ως προπονητής και στη συνέχεια ασχολήθηκε και με την εκμάθηση της κολύμβησης έχοντας φτιάξει μια μικρή πισίνα. Πρώτον από όλους είχε ρίξει φυσικά στο νερό τον Κριστιάν, ο οποίος το λάτρεψε και κάποιες φορές θύμιζε περισσότερο… ψάρι αφού ξεχνούσε να βγει από αυτό. Σιγά σιγά ήρθαν και οι πρώτες διακρίσεις με τον Κολυμβητικό Ομιλο Ηρακλείου για τον γιο τού Τσβετάν, ο οποίος άρχισε να συλλέγει μετάλλια και κύπελλα.

Η ζωή του είχε μπει σε μια σειρά και όλα έδειχναν λίγο καλύτερα, όταν ο πατέρας του προσβλήθηκε από καρκίνο. Εδωσε την άνιση μάχη και την έχασε όταν ο Κριστιάν ήταν μόλις 16 ετών… Η είδηση του θανάτου του πατέρα του σόκαρε και την τοπική κοινωνία στο Ηράκλειο, καθώς τον είχε αγκαλιάσει τόσα χρόνια, αλλά και ο ίδιος είχε φτάσει να νιώθει περισσότερο Ελληνας παρά Βούλγαρος. Ο Κριστιάν μένοντας πλέον με συγγενή του ήρθε στην Αθήνα και βρήκε μια ακόμα ζεστή (αθλητική) αγκαλιά στον Εθνικό. Μάλιστα εκεί έκανε το τέλειο δίδυμο (προπονητή – κολυμβητή) με τον Ακη Οικονόμου, τον προπονητή του που και χθες είχε έντονο το αίσθημα της υπερηφάνειας βλέποντας πώς έχει εξελιχθεί αυτό το παλικάρι όλα αυτά τα χρόνια. Επειτα από τρία πανελλήνια ρεκόρ σε 32 ώρες στο πενηντάρι στην πεταλούδα (που δεν είναι και το κανονικό του αγώνισμα!) έσπασε άλλο ένα χθες με την εντυπωσιακή κούρσα του στα 50 μ. ελεύθερο. Με 21.52 προκρίθηκε στον τελικό ως 4ος. Ουπς, είπαμε 4ος και έβγαλε… σπυράκια. «Οχι άλλη 4η θέση! Απλά έκοψα και λίγο στο τέλος και για αυτό, θα πάμε για το μετάλλιο στον τελικό, τι να λέμε τώρα» είπε ο Κριστιάν, που τον έχει «στοιχειώσει» το χαμένο μετάλλιο στο παρά ένα (4ος στο Ευρωπαϊκό του 2016, τόσο στο πενηντάρι ελεύθερο όσο και με την Εθνική στη σκυταλοδρομία, 4ος και φέτος στην πεταλούδα).

Η 4η θέση απόψε θα μπει στο… χρονοντούλαπο και ο Κριστιάν είναι έτοιμος να ανέβει στο βάθρο, γιατί όχι και στο ψηλότερο σκαλί! Τα τελευταία χρόνια σπουδάζει (με υποτροφία) και κολυμπά στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ, με το οποίο μάλιστα ήδη αγωνίστηκε αφού φοιτά εκεί. Μετά τον ημιτελικό που κολύμπησε στο Ρίο (50 μ. ελεύθερο) το μεγάλο του όνειρο είναι στο Τόκιο, σε δύο χρόνια, να «χτυπήσει» και πρόκριση σε τελικό. Μπορεί να το κάνει γιατί ποτέ δεν επαναπαύτηκε στο ταλέντο του αλλά δούλευε σκληρά.

Αλλωστε πρώτα απ’ όλα η ζωή τού είχε δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Τον ίδιο όμως δεν τον έκανε σκληρό προς τους άλλους, είναι ένας εξαιρετικός νέος, που αποτελεί την καλύτερη παρέα για τους συναθλητές του και τους φίλους του.