Πτήση στο όνειρο για τον Μίλτο Τεντόγλου που είναι από χθες ο νεότερος έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στην ιστορία του ελληνικού στίβου, καθώς πήρε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με εκπληκτικό άλμα (8,25 μ.).

«Ιπτάμενος» και χρυσός λοιπόν ο πρωταθλητής μας που έκανε πραγματικότητα ένα από τα πιο μεγάλα όνειρα που μπορεί να έχει ένας αθλητής. Ενας νεαρός με τρομερά προσόντα, που μόλις στα 20 του χρόνια πήγε στο Βερολίνο όχι απλά για να ανέβει στο βάθρο, αλλά για να πάρει το χρυσό.

Το πίστευε (δεν το έλεγε φωναχτά), είχε πεισμώσει και ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι φύλαγε τα καλύτερα για τον χθεσινό τελικό του μήκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο άλμα πάτησε πολύ πίσω και παρ’ όλα αυτά έκανε 7,96 μ. Στο δεύτερο έπεσε στα 7,80 μ., αλλά στο τρίτο έπιασε τα 8 μέτρα και «ζεστάθηκε». Θυμίζουμε ότι είχε μπει με 8,15 μ. στον τελικό και είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση με 8,30 μ., την οποία αν έπιανε ή πλησίαζε θα ήταν σίγουρα στο βάθρο.

Οταν έκανε το πρώτο του άκυρο άλμα στην τέταρτη προσπάθεια και βλέποντας τον Ρώσο Νικιφόροφ και τον Γερμανό Χάινλε να έχουν προσγειωθεί στα 8,13, πείσμωσε. Και στην προτελευταία προσπάθεια άγγιξε το ατομικό του ρεκόρ και με 8,25 μ. στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης μόλις στα 20 του χρόνια! Οταν πλέον όλα είχαν κριθεί, έκανε και το έκτο του άλμα χαλαρός στα 7,04 μ.

Πριν πανηγυρίσει το χρυσό μετάλλιο αγκαλιά με την ελληνική σημαία, φίλησε μία από τις μεγαλύτερες αθλήτριες στην ιστορία του μήκους, τη Γερμανίδα Χάικε Ντρέσλερ, η οποία ήταν εθελόντρια στον τελικό και έστρωνε το σκάμμα!

Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του, ενώ είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 και το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ18.

Αυτό είναι το ένατο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Σε εξαιρετική κατάσταση η Βούλα Παπαχρήστου χρειάστηκε μόλις ένα άλμα στα 14,49 μ. (τα όριο ήταν 14,05) για να πάρει την πρόκριση για τον αυριανό τελικό στο τριπλούν, όπου θα διεκδικήσει μετάλλιο (πριν από δύο χρόνια στο Αμστερνταμ είχε πάρει το χάλκινο, εδώ μπορεί και παραπάνω). Ηταν η έκτη καλύτερη επίδοση της καριέρας της, και μάλιστα με κόντρα άνεμο!

Ο Λυκούργος Τσάκωνας στα 200 μέτρα έκανε καλή εμφάνιση, προκρίθηκε στα ημιτελικά (20.49), αλλά δεν ήρθε η καλύτερη επίδοση (20.54) και έτσι έμεινε εκτός τελικού και 11ος. Στα προκριματικά αποκλείστηκε ο Παναγιώτης Τριβιζάς (21.18).

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε προειδοποιητική κάρτα στην εκκίνηση των 100 μ. με εμπόδια, πήρε την πρόκριση με επίδοση 13.10 για τον σημερινό ημιτελικό (20.30).

Οι Δέσποινα Μουρτά και Ειρήνη Βασιλείου προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να προκριθούν στα ημιτελικά των 400 μ. Η Μουρτά πάντως έκανε νέο ατομικό ρεκόρ (52.96), ενώ πήρε την 21η θέση στο σύνολο. Η Ειρήνη Βασιλείου ήταν 26η στο σύνολο με 53.37.

Η ώρα του επί κοντώ

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα των κοριτσιών του επί κοντώ, όπου η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου διεκδικούν θέση στο βάθρο, ενώ συμμετέχει στον τελικό (20.20 αρχίζει) και η Ελένη Πόλακ.

Επίσης μπαίνουν η Μπελιμπασάκη στα ημιτελικά των 400 μ., ο Δουβαλίδης στα προκριματικά 110 μ. με εμπόδια, ο Μπανιώτης προκριματικά ύψους, η  Αναγνωστοπούλου προκριματικά δισκοβολίας, η Αλεξούλη προκριματικά μήκους και η Υφαντίδου στα προκριματικά του ακοντίου.

* Τραγωδία στην Κένυα, όπου σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400 μέτρα με εμπόδια πέρυσι στο Πεκίνο Νίκολας Μπετ.