Κάποιοι τον αποκαλούν «πράσινο κύκνο». Κάποιοι άλλοι μιλούν για το «σύνδρομο Μπραντ Πιτ» προκειμένου να περιγράψουν το στυλ του Ρόμπερτ Χάμπεκ, που από τον περασμένο Ιανουάριο ηγείται των γερμανών Πρασίνων μαζί με την Αναλένα Μπέρμποκ. Πρόκειται για έναν τύπο αθλητικό και εγκάρδιο, πάντα με γένια τεσσάρων ημερών και ανακατεμένα μαλλιά, που είναι βέβαιο ότι αυτό το ταραγμένο καλοκαίρι πρωταγωνιστεί στους εφιάλτες της αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Αντρεα Νάλες.

Κι αυτό, επειδή το κόμμα που ίδρυσε ο Γιόσκα Φίσερ αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το SPD, το οποίο προσπαθεί ακόμη να βρει έναν λόγο ύπαρξης μετά την εκλογική καταστροφή του περασμένου Σεπτεμβρίου και τον εξαναγκασμό του σε μια συμμαχία με την Ανγκελα Μέρκελ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ. Πολιτικοί σχολιαστές και δημοσκόποι συμφωνούν: οι Πράσινοι έχουν τα φόντα να «αρπάξουν» από τους κληρονόμους του Βίλι Μπραντ τη δεύτερη θέση και να προκαλέσουν σεισμό στο πολιτικό σκηνικό. «Το θεωρώ καθήκον μου να αγωνιστώ για να γίνουμε η κυρίαρχη δύναμη της Κεντροαριστεράς στη Γερμανία» δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στη «Zeit».

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο. Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι πλέον απίθανο. Το SPD είναι κολλημένο στο 17%-18% και το ακολουθούν το AfD και οι Πράσινοι. Οι τελευταίοι έλαβαν 8,9% στις εκλογές, αλλά στις σημερινές δημοσκοπήσεις λαμβάνουν 15% και έχουν τάση ανόδου. Για τον γκουρού των δημοσκόπων Μάνφρεντ Γκίλνερ, που είναι μέλος του SPD, οι οικολόγοι μπορούν θαυμάσια να περάσουν τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε έναν ρόλο «γκαρσονιών» σε έναν προσεχή κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο ΣΕΦ. «Πολλοί από τους πιθανούς ψηφοφόρους του SPD διστάζουν να ψηφίσουν το κόμμα στη σημερινή του μορφή» σημειώνει ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa. «Αλλοτε, οι κεντρώοι ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίσουν τον Χέλμουτ Σμιτ ή τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, τώρα όμως δεν έχουν επιλογή. Δεν υπάρχουν ελκυστικοί ψηφοφόροι. Για να παραφράσω τον Σρέντερ, οι Πράσινοι μπορεί να γίνουν τώρα ο σεφ και οι Σοσιαλδημοκράτες τα γκαρσόνια».

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ηγήθηκε ενός συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων από το 1998 ώς το 2005. Οταν ανέλαβε την εξουσία, είχε πει ότι το SPD θα ήταν ο σεφ και οι Πράσινοι τα γκαρσόνια. Τότε βέβαια οι Σοσιαλδημοκράτες ξεπερνούσαν το 40% και οι Πράσινοι είχαν κάτω από 7%.

Η πρόκληση για τους Grunen είναι να κινητοποιήσουν όλους εκείνους που έχουν απογοητευτεί από την παθητικότητα των Σοσιαλδημοκρατών. «Το SPD δεν καταφέρνει να βγει από ένα καθεστώς φυλακής στο οποίο βρίσκεται απέναντι στο CDU και το CSU» είπε την περασμένη Δευτέρα ο Γιούργκεν Τριτίν, ένα από τα ιστορικά στελέχη των Πρασίνων. Οσο για τον Χάμπεκ, που είναι σήμερα αναπληρωτής κυβερνήτης στο Σλέσβικ – Χόλσταϊν, χτυπά εκεί που ξέρει ότι πονάει: «Υστερα από 12 μερκελικά χρόνια, χρειάζονται νέες απαντήσεις. Η GroKo ξοδεύει όλη της την ενέργεια στο να ξορκίζει τον φόβο του AfD. Είναι θλιβερό να ασχολούμαστε μόνο με το πώς θα συγκρατήσουμε τη λαϊκιστική Δεξιά».

ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ. Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Μακρόν, του οποίου ο 48χρονος Χάμπεκ είναι θαυμαστής. «Υπάρχει ένας κοιμώμενος γίγαντας που για να ξυπνήσει πρέπει να ακολουθήσουμε μια πολιτική με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση» τονίζει.

Στην πράξη, το νέο σύνθημα των Πρασίνων είναι «να δράσουμε στο κέντρο της κοινωνίας». Το οποίο για τον Χάμπεκ σημαίνει ότι πρέπει να ενοποιηθεί η οικολογία με το κοινωνικό ζήτημα, η κλιματική αλλαγή με τη διάβρωση των μεσαίων τάξεων. Πρόκειται για μια κλασική διατύπωση των Σοσιαλδημοκρατών. Η Νάλες έλαβε το μήνυμα.