Με καθυστέρηση 18 ημερών δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα η μαύρη λίστα με τα 93 ονόματα των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά που συγκλόνισε την Ελλάδα. Μια λίστα που σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τον εφιάλτη συνεχίζει να μεγαλώνει. Το τελευταίο όνομα που προστέθηκε σε αυτήν ήταν εκείνο της Θεοδώρας Τσαούση, μιας 78χρονης γυναίκας που νοσηλευόταν με σοβαρά εγκαύματα στο Σισμανόγλειο, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή. Ο θάνατός της προκάλεσε χθες μία ακόμη δημόσια αντιπαράθεση, από αυτές που διαδραματίζονται καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με καταγγελίες για ελλιπή πληροφόρηση και επικοινωνιακούς χειρισμούς της τραγωδίας από την πλευρά της κυβέρνησης.
Αρχικά, χθες το πρωί, το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι η γυναίκα που κατέληξε νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Τον ισχυρισμό αυτόν έσπευσε να διαψεύσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος αφενός υποστήριξε ότι η γυναίκα νοσηλευόταν στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική και αφετέρου επανέλαβε τις προχθεσινές καταγγελίες του για προσπάθεια απόκρυψης του πραγματικού αριθμού των τραυματιών, για μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και για «εξαφάνιση των βιβλίων καταγραφής συμβάντων των νοσοκομείων».
Λίγες ώρες αργότερα και μετά τον σάλο που είχε προκληθεί, το υπουργείο Υγείας επανήλθε με νέα – διορθωτική – ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε ότι πράγματι η 78χρονη δεν νοσηλευόταν σε ΜΕΘ αλλά σε απλό θάλαμο, ενώ είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, σε νοσοκομειακά ιδρύματα παραμένουν 34 τραυματίες, θύματα της πυρκαγιάς, εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, του Θριασίου και του ΚΑΤ.
Στο μεταξύ, η ανάγνωση της μαύρης λίστας ανακαλεί τραγικές μνήμες. Πίσω από κάθε νεκρό κρύβεται μια συγκινητική προσωπική ιστορία. Στα πρόσωπα των 93 ανθρώπων ο καθένας αναγνωρίζει τον εαυτό του και για τον λόγο αυτόν η οργή παραμένει άσβεστη. Είναι 45 γυναίκες – μανάδες ή γιαγιάδες -, 35 άνδρες και 11 παιδιά. Ανάμεσά τους μία 38χρονη γυναίκα από την Πολωνία με το παιδί της, μια γυναίκα από τη Γεωργία, ένας Ιρλανδός και ένας Βέλγος.
Ηλικιωμένα ζευγάρια που έζησαν μαζί επί χρόνια και μαζί τούς βρήκε ο θάνατος. Γονείς που έχασαν την άνιση μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας χωρίς ελπίδα να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Οικογένειες που παραθέριζαν ανέμελες και ξεκληρίστηκαν. Νέοι άνθρωποι με όνειρα για τη ζωή. Και στο τέλος της λίστας, τραγική υποσημείωση, οι δύο μη ταυτοποιημένες σοροί που δεν βρέθηκε κανείς να τις αναζητήσει… Ημερομηνίες γέννησης 1980, 1948, 1965, 2007. Το νήμα της ζωής τους κόπηκε για πάντα στις 23 Ιουλίου του 2018. Τα συναισθήματά τους, οι αγώνες μιας ζωής έσβησαν. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Το μικρότερο σε ηλικία θύμα είναι το βρέφος της 35χρονης Μαργαρίτας Διονυσιώτη – η οποία επίσης υπέκυψε στα τραύματά της -, που την ημέρα της φωτιάς γινόταν έξι μηνών. Ο σύζυγός της, πυροσβέστης στο επάγγελμα, που το βράδυ εκείνης της Δευτέρας έδινε μάχη με τις φλόγες στο Μάτι, θρηνεί σύζυγο και παιδί. Το μεγαλύτερο σε ηλικία θύμα είναι μια 93χρονη γυναίκα.
Δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές διαπιστώνεις τη φρίκη: υπάρχουν δεκατέσσερις οικογένειες που ξεκληρίστηκαν. Κάποιες έγιναν γνωστές από τις πρώτες ημέρες και δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Η Εβίτα Φύτρου, το έφηβο κοριτσάκι που σκοτώθηκε στο Μάτι πέφτοντας από τα βράχια ενώ προσπαθούσε να σωθεί από τις φλόγες, μαζί με τον πατέρα και τον 11χρονο αδελφό της Ανδρέα, οι οποίοι βρήκαν επίσης τραγικό θάνατο στο μοιραίο οικόπεδο της Αργυράς Ακτής. Η 35χρονη μητέρα με το έξι μηνών βρέφος ήταν συγγενείς τους. Στην ίδια λίστα, τα δίδυμα κοριτσάκια της οικογένειας Φιλιπποπούλου που όλοι ήλπιζαν ότι θα βρεθούν ζωντανά, μαζί με την 61χρονη γιαγιά και τον παππού τους.
Μια ασύλληπτη τραγωδία κρύβει και η οικογένεια Χερουβείμ που βρίσκεται στη λίστα των νεκρών. Η ακτινολόγος Βασιλική Χερουβείμ, 53 ετών, εντοπίστηκε νεκρή από τους γείτονές της μέσα σε ένα από τα καμένα αυτοκίνητα που εγκλωβίστηκαν στους στενούς δρόμους του Ματιού. Μαζί της βρέθηκαν απανθρακωμένα τα δύο δίδυμα πεντάχρονα κοριτσάκια της και η μητέρα της. Ολες μαζί προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τη φωτιά. Η ακτινολόγος είχε παρουσιαστεί τη Δευτέρα εκείνη, για πρώτη ημέρα, στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας με τρίμηνη μετακίνηση από το Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς, ενώ πριν από έναν χρόνο στο Μάτι είχε αφήσει την τελευταία του πνοή και ο πατέρας της. Στα ονόματα των νεκρών περιλαμβάνεται και η οικογένεια του σεφ Παναγιώτη Κοκκινίδη, 41 ετών, που σκοτώθηκε στο Μάτι μαζί με τη μητέρα του, τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά του, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα – μόλις είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά – είχε αναρτήσει στο Facebook βίντεο από τη φωτιά και είχε γράψει: «Αν δεν γίνει ένα θαύμα, θα καεί πολύς κόσμος…». Οσα κι αν ειπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχουν ιστορίες που δεν μπορεί να τις διαχειριστεί ο ανθρώπινος νους. Μία από αυτές, της οικογένειας Καλεγιαννάκου. Ο 13χρονος Δημήτρης Αλεξόπουλος είναι το αγόρι που αναζητούσε ο πατέρας του τις ημέρες μετά την πυρκαγιά, καθώς βίντεο που είχε κυκλοφορήσει τον έδειχνε να έχει καταφύγει μαζί με τη γιαγιά του και άλλους ανθρώπους στο Κόκκινο Λιμανάκι. Τελικώς, το αγόρι ανασύρθηκε νεκρό, όπως νεκροί εντοπίστηκαν η γιαγιά Παρασκευή Καλεγιαννάκου, ο παππούς και ο θείος του, με τους οποίους είχε προσπαθήσει να διαφύγει από την πύρινη κόλαση. Στη θέση 81 της μαύρης λίστας υπάρχει το όνομα του Ιρλανδού Brian O’Callaghan-Westropp, ο οποίος είχε πάει στο Μάτι μαζί με τη σύζυγό του για να περάσει τον μήνα του μέλιτος, καθώς είχαν ενωθεί με τα δεσμά του γάμου τέσσερις ημέρες πριν από τη φονική πυρκαγιά. Το ζευγάρι είχε χωριστεί την ώρα που επικράτησε πανικός στο Μάτι και δεν ξαναβρέθηκαν ποτέ.
Στη λίστα περιλαμβάνονται πολλά ζευγάρια. Ενα από αυτά, η δημοφιλής ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη με τον σύντροφό της Δημήτρη Τουρναβίτη. Αγαπημένοι άνθρωποι που προφανώς προσπάθησαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον ή αφέθηκαν να φύγουν μαζί όταν κατάλαβαν πως οι ελπίδες είχαν χαθεί.