Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στο «Πεντάγωνο» για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν κρατούμενοι για περισσότερους από πέντε μήνες (163 μέρες) στις φυλακές της Αδριανούπολης. Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες όχι μόνο δεν απέδωσε καρπούς αλλά πλέον υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι το σκληρό παζάρι της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τον πάστορα Μπράνσον και η επιμονή της Αγκυρας να μην απελευθερώσει τον αμερικανό κρατούμενο θα προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και στην υπόθεση των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Η στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα παρακολουθεί με προβληματισμό την αντιπαράθεση της γείτονος με την Αμερική για τον αμερικανό πάστορα και οι περισσότεροι συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η εξέλιξή της επηρεάζει και το ζήτημα των ελλήνων στρατιωτικών. Οπως υποστηρίζεται, η Τουρκία πολύ δύσκολα θα πράξει κάτι διαφορετικό στην περίπτωση των δύο Ελλήνων και μάλιστα χωρίς να πάρει κάποια ανταλλάγματα. Αλλωστε, η τουρκική πλευρά ουκ ολίγες φορές έχει θέσει ευθέως θέμα ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπράνσον κρατείται από το 2016 και το καθεστώς Ερντογάν μόλις πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε τον κατ’ οίκον περιορισμό του.

Αλλά ακόμη κι αν απελευθερωθεί ο Αμερικανός, τονίζεται, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Αγκυρα να επιλέξει να σκληρύνει τη στάση της και να επιβάλει την ισχύ της εκεί όπου μπορεί, παρατείνοντας ακόμη περισσότερο την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Επιπλέον, αρκετοί στο «Πεντάγωνο» είναι απαισιόδοξοι και για έναν πρόσθετο λόγο. Η οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι πιθανόν να οδηγήσει την ηγεσία της σε ακόμη πιο αδιάλλακτη στάση απέναντι στη χώρα μας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ. Δείγμα του διάχυτου προβληματισμού που υπάρχει στην Αθήνα σε ανώτατο στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο για την τύχη των δύο στρατιωτικών είναι και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αμοργό την περασμένη Δευτέρα. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέφερε την υπόθεση στο προσκήνιο στέλνοντας μάλιστα αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει απαθής, αλλά «θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον που διαθέτει ως μέλος της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για να υπερασπιστεί τους στρατιωτικούς της και πάνω απ’ όλα τη Δημοκρατία και τον Ανθρωπο. Ας πάρει αυτό το μήνυμα η Τουρκία, όσο ακόμα δεν είναι πολύ αργά». Αν νομίζει η ηγεσία της Τουρκίας ότι με τον τρόπο αυτό κάμπτει το ηθικό των ελλήνων στρατιωτικών κάνει τεράστιο λάθος, ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προειδοποίησε την Τουρκία: «Στεκόμαστε δίπλα της στον αγώνα που κάνει, αλλά είμαστε απέναντι σε συμπεριφορές οι οποίες δεν πλήττουν μόνο έλληνες πολίτες και έλληνες στρατιωτικούς, αλλά πλήττουν την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ . Την ίδια ώρα, στρατιωτικές πηγές με άριστη γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκφράζουν στα «ΝΕΑ» έντονη ανησυχία ότι η κράτηση των Ελλήνων μπορεί να διαρκέσει πολύ. Από τη στιγμή που η Τουρκία, λένε, δεν μπορεί να πάρει τους οκτώ Τούρκους – τους οποίους κατηγορεί ως πραξικοπηματίες – πολύ δύσκολα θα προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δικών μας παιδιών. Εξηγούν μάλιστα πως η προκλητική στάση της Τουρκίας οφείλεται εν πολλοίς στους κακούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης όταν οι οκτώ Τούρκοι προσγειώθηκαν με το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη το 2016. «Τότε έγινε κακή εκτίμηση. Θα έπρεπε για λόγους εθνικού συμφέροντος να μην τους επιτραπεί η είσοδος».

Ανώτατοι στρατιωτικοί πάντως εισηγούνται στην κυβέρνηση την αλλαγή στρατηγικής και την αύξηση των πιέσεων για να υπάρξει αποτέλεσμα. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση που έκανε προ ημερών ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ζητώντας από την κυβέρνηση ουσιαστικά να αλλάξει στάση και να εντείνει τις πιέσεις της προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο στρατηγός επισημαίνει πως θα είναι τεράστιο σφάλμα, λόγω της τραγωδίας στο Μάτι, η υπόθεση των δύο Ελλήνων να ξεχαστεί, αντίθετα θα πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο της εγχώριας και διεθνούς σκηνής.

Στη συνέχεια τονίζει πως έως τώρα όλες οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις μας ήταν ανεπιτυχείς και άκαρπες κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα «ότι η πολιτική που ακολουθήσαμε σαν χώρα δεν απέδωσε». Γι’ αυτό τον λόγο ζητεί τη «χάραξη από τους υπευθύνους μιας νέας πολιτικής και κατ’ επέκταση μιας νέας ολοκληρωμένης στρατηγικής, πιο αυστηρής, πιο απαιτητικής και πιο ξεκάθαρης προς τους γείτονες, συνοδευόμενης ασφαλώς απο ένα εφαρμοστικό σχέδιο». Χρειάζεται μία σειρά μέτρων, ενεργειών και αντιδράσεων σε όλους τους τομείς των διεθνών μας σχέσεων όχι μόνο με Τουρκία αλλά και με συμμάχους και εταίρους στους διάφορους οργανισμούς που έχουν σχέση ή επηρεάζουν το θέμα της ομηρείας.

Πάντως στο υπουργείο Αμυνας αναζητούνται νέες συνταγές και τρόποι πίεσης προς την Τουρκία, γιατί οι έως τώρα δεν έχουν αποδώσει. Χθες μετά τη συνάντηση του καταριανού υπουργού Αμυνας με τον Πάνο Καμμένο στην Αθήνα, ο υπουργός του Κατάρ δρ Καλίν Αλ Ατίγια προσφέρθηκε να μεσολαβήσει η χώρα του στην Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.