Τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας σημειώθηκαν τρία θανατηφόρα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Πρόκειται για τρία άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών, τα πρώτα θύματα του 2018 για την Ελλάδα, όπου συνολικά φέτος έχουν διαγνωσθεί 60 περιστατικά νόσησης.
Η εξέλιξη ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς πρόκειται για τα περισσότερα κρούσματα της τελευταίας πενταετίας και για έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ασθενών στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις 3 Αυγούστου 2018 είχαν παρατηρηθεί 70 κρούσματα στη Σερβία, 51 στην Ιταλία και από δέκα στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία ενώ σημειωνόταν απότομη αύξησή τους.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία αναφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 60 ασθενείς του ιού του Δυτικού Νείλου οι 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα και είχαν μέση ηλικία τα 72 έτη ενώ οι υπόλοιποι 12 είχαν απλώς εμπύρετη νόσηση. Στο νοσοκομείο παραμένουν 16 άτομα, εκ των οποίων τα 4 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ως προς τις περιοχές που εκτιμάται ότι έχουν εκτεθεί στον ιό μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 25 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αττική έχουν διαγνωσθεί 14 κρούσματα στα Μέγαρα, οκτώ στην Ελευσίνα, δύο στον Ασπρόπυργο, ένα στην Ηλιούπολη, ένα στο Νέο Ηράκλειο, δύο στη Σαλαμίνα, ένα στον Κορυδαλλό, ένα στη Νίκαια και ένα στα Μέθανα. Η λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ περιλαμβάνει επίσης περιοχές από τη Βοιωτία, τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, την Ημαθία, την Κορινθία, την Πέλλα, το Κιλκίς και το Ρέθυμνο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αναμένεται η διάγνωση νέων κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα και θεωρούν πιθανή την εμφάνιση της λοίμωξης και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Συγκριτικά αναφέρεται ότι το 2017 είχαν εντοπιστεί 48 κρούσματα, το 2016 και το 2015 δεν παρατηρήθηκε κανένα ενώ το 2013 είχαν καταγραφεί 86 ασθενείς.
Η μελέτη. Οροεπιδημιολογική μελέτη που είχε διεξαχθεί το 2010 είχε δείξει ότι σε καθένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «το 75-80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, περίπου ποσοστό 20-25% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο και λιγότερο από το 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό για ανθρώπους».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φέτος υπήρξε πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού στην Ευρώπη – στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου – γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού. Την ίδια στιγμή, όμως, κάποιοι κάνουν λόγο για ελλιπή προετοιμασία των Αρχών απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ανάμεσά τους και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, η οποία κάλεσε την Περιφέρεια Αττικής να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών.
Η ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι «στις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ότι η Περιφέρεια φαίνεται ότι έχει διαθέσει μόλις 8.625 ευρώ τον χρόνο για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων, η Ρένα Δούρου δεν απάντησε ενώ η ανακοίνωση που εξέδωσε ότι θα διατεθεί το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ για ψεκασμούς στην Περιφέρεια Αττικής, για την περίοδο 2018 – 2020, χρήζει σοβαρών διευκρινίσεων».
Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιβάλλει εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τους πολίτες.