Σε ένα παιχνίδι σκακιού ο παίχτης μπορεί να κάνει άθελα του ρουά ματ στον εαυτό του. Αν η Γερμανία αρχίσει διάλογο για πυρηνικά όπλα, τότε θα βλάψει τον εαυτό της. Ωστόσο αυτό προτείνουν μερικοί Γερμανοί. Οι υποστηρικτές των πυρηνικών ισχυρίζονται ότι η πυρηνική προστασία του ΝΑΤΟ είναι αναξιόπιστη εξαιτίας των δηλώσεων του προέδρου Τραμπ. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους τα πυρηνικά δεν είναι καλή επιλογή για τη Γερμανία. Πρώτα από όλα η Γερμανία έχει επανειλημμένα απαρνηθεί τα πυρηνικά, έχει υπογράψει τη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων (1969) και τη Συνθήκη για την τελική ρύθμιση όσον αφορά τη Γερμανία (1990). Αν η Γερμανία θέσει εν αμφιβόλω τη δέσμευσή της να τηρήσει αυτές τις συνθήκες τότε θα βλάψει τη φήμη και την αξιοπιστία της. Επίσης θα αμφισβητήσει ανοιχτά την αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση την ίδια τη Συμμαχία και το κίνημα μη διάδοσης πυρηνικών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας επιτυχημένος μηχανισμός πυρηνικής αποτροπής. Ανάμεσα στα μέλη του μόνο οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν δικά τους πυρηνικά. Δεύτερον, μια γερμανική πυρηνική βόμβα θα καταστρέψει το στρατηγικό περιβάλλον της Ευρώπης Η Ρωσία θα ερμηνεύσει τον εξοπλισμό της Γερμανίας με πυρηνικά ως απειλή και θα πάρει τα κατάλληλα αντίμετρα.
Επιπλέον η ύπαρξη πυρηνικών στη Γερμανία θα θέσει σε κίνδυνο τη λεπτή ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη με τρομερές συνέπειες για τη μακρόχρονη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, είναι προφανές ότι ενέργειες για την απόκτηση πυρηνικών θα προκαλέσουν αντιδράσεις, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ πριν από λίγα χρόνια προσπάθησε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια. Αν θέλουμε να ενδυναμώσουμε την πυρηνική άμυνα της Ευρώπης, τότε υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τη γερμανική βόμβα. Για παράδειγμα η Γαλλία ίσως να αναλάβει τον ρόλο της πυρηνικής αποτροπής. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίο να αναπροσανατολίσουμε και να εξευρωπαΐσουμε την πυρηνική στρατηγική της Γαλλίας και η Γερμανία και οι άλλοι εταίροι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οικονομικά σε μια τέτοια πρωτοβουλία, πάντα στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης με τα πυρηνικά ως δομικό στοιχείο. Ομως αυτές είναι στην καλύτερη περίπτωση μακροπρόθεσμες λύσεις. Το συμπέρασμα είναι πως ό,τι και να λέει ο πρόεδρος Τραμπ η Γερμανία θα παραμείνει κάτω από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ για το προσεχές μέλλον.
Ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ είναι γερμανός διπλωμάτης και επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου