Οι κάμερες είχαν εστιάσει στο άλμα της Κατερίνας Στεφανίδη και στον τερματισμό της Ράνιας Ρεμπούλη εκείνο το ζεστό απόγευμα της 18ης Ιουνίου του 2017 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, όπου διεξαγόταν το πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Κάποια επιφωνήματα όσων κάθονταν στις πλαϊνές εξέδρες του Σταδίου, εκεί όπου διεξαγόταν ο τελικός του μήκους, έκαναν και τον υπόλοιπο κόσμο να γυρίσει το βλέμμα του.

Η τηλεόραση έδειξε σε ριπλέι το εκπληκτικό άλμα ενός εφήβου από τα Γρεβενά, που είχε «προσγειωθεί» στα 8,30 μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου μόλις είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του και ουσιαστικά φώναζε με την απόδοσή του «είμαι εδώ, έρχομαι».

Κατά σύμπτωση, εκείνο το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα, βραβευόταν ο Λούης Τσάτουμας, ο εκ των κορυφαίων αθλητών μας (μαζί με τον Κώστα Κουκοδήμο) που βγήκαν ποτέ στο μήκος, ο οποίος κατέχει και το πανελλήνιο ρεκόρ με 8,66 μ.

Το χαμόγελο του Λούη (που αποτελεί το ίνδαλμα του Τεντόγλου) ήταν διάπλατο για το νέο αστέρι που έβλεπε να ξεπροβάλλει.

Το οποίο στο Βερολίνο πέτυχε κάτι που οι κορυφαίοι προκάτοχοί του δεν είχαν πετύχει ποτέ, να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης! «Είμαι πολύ ικανοποιημένος, αν και θα μπορούσα και καλύτερα» είπε ο αθεόφοβος, χωρίς πάντως το παραμικρό ίχνος έπαρσης, μετά τον αγώνα, την ώρα που οι ξένοι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να μάθουν στοιχεία για τον έλληνα πρωταθλητή.

Η αρχή

Ο Μίλτος Τεντόγλου πέτυχε και κάτι άλλο μοναδικό, έγινε ο πρώτος αθλητής που μία χρονιά μετά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στην κατηγορία των εφήβων κατέκτησε και αυτόν των ανδρών.

Ενα παλικάρι από τα Γρεβενά που οι γονείς του, και ιδιαίτερα η μητέρα Ιωάννα, τον «κυνήγαγαν» για να αποφύγει τους τραυματισμούς στο αγαπημένο του παρκούρ που έκανε με τους φίλους του, φτιάχνοντας και σχετικά βιντεάκια τα οποία ανέβασαν στο YouTube.

Ο πρώτος του προπονητής, ο Βαγγέλης Παπανίκος, όταν τον είδε μια μέρα να τσακώνεται με τον φύλακα του σταδίου των Γρεβενών που δεν άφηνε την παρέα να μπει και να κάνει παρκούρ, τον πλησίασε και του είπε: «Σου αρέσουν τα άλματα, έτσι; Δεν έρχεσαι να δοκιμάσεις κάτι που κάνουμε στο στάδιο και δεν θα έχεις πρόβλημα να σε εμποδίζει ο φύλακας;».

Και έτσι, σε ηλικία 13 ετών, ο πιτσιρικάς Μίλτος άρχισε να εκτονώνεται στα άλματα και από την πρώτη στιγμή ο προπονητής του «είδε» πράγματα και τον «κλείδωσε» στον στίβο, βάζοντας το παρκούρ στο ντουλάπι…

Η συνεργασία του με τον Γιώργο Πομάσκι αποδείχθηκε κομβική, καθώς άλλαξε τακτική (κάνοντας πλέον και το λεγόμενο ψαλίδι) και σιγά σιγά άρχισε να χτίζει και ψυχολογία.

Ο έμπειρος κόουτς παρατήρησε ότι αν και αγχωνόταν αρκετά στους αγώνες των «μικρών» ηλικιακά κατηγοριών, έβγαζε καλά άλματα και έπαιρνε μετάλλια.

Ομως στις διοργανώσεις των ανδρών (Ολυμπιακοί Αγώνες 2016, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2017) κάτι γινόταν και δεν έβγαζε καν τα άλματα της προπόνησης, ούτε καν πάνω από τα 8 μέτρα, μένοντας πολύ χαμηλά και φυσικά εκτός τελικών.

Το μεγάλο άλμα

Στην προετοιμασία για αυτό το Ευρωπαϊκό ο Πομάσκι επένδυσε πολύ και στο πνευματικό κομμάτι, προσπαθώντας να ντοπάρει καθημερινά με τονωτικές ενέσεις ψυχολογίας τον νεαρό αθλητή του, περισσότερο για να πιστέψει στον εαυτό του, αν και ο ίδιος πάντα ένιωθε έτοιμος.

Στο Βερολίνο έκανε το μεγάλο άλμα (8,25 μ.) που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στην πέμπτη του προσπάθεια, όπως είχε κάνει και τα 8,30 στην Πάτρα στο πέμπτο άλμα. Δείγμα μεγάλου αθλητή, που παραμένει συγκεντρωμένος μέχρι το τέλος.

Μάλιστα, προχθές ήξερε ότι ήταν ίσως η τελευταία του ευκαιρία για ένα μεγάλο άλμα, καθώς ο Γερμανός Χάινλε και ο Ουκρανός Νικοφόροφ είχαν αγκαλιάσει τα δύο πρώτα μετάλλια με τα 8,13 μ. Εκεί έσφιξε τα δόντια και έβγαλε τα 8,25 μ., εξουδετερώνοντας όλους τους αντιπάλους του.

Στην Ελλάδα βρίσκεται (σε επίδοση) πίσω μόνο από τον Λούη Τσάτουμα (8,66 μ.) και τον Κώστα Κουκοδήμο (8,36 μ.), αλλά το μέλλον τού ανήκει.

Λατρεύει όχι μόνο τον σύλλογό του (ΓΕ Γρεβενών) αλλά και την ίδια την πόλη του, όπου πέρασε ανέμελα παιδικά χρόνια, και του λείπουν στην πολύβουη Αθήνα αυτή η ηρεμία των Γρεβενών και οι κοντινές αποστάσεις, όπου σε λίγα λεπτά με τα πόδια όλη η παρέα ήταν μαζί.

Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Δασταμάνης φωταγώγησε το Δημαρχιακό Μέγαρο προς τιμήν του το βράδυ της Τετάρτης, ενώ και πριν από το χρυσό Ευρωπαϊκό ο Μίλτος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλα τα Γρεβενά, κάτι που του αρέσει.

Οπως και η μουσική (παλαιότερα πήγαινε σε μουσικό σχολείο) και όποτε βρει ευκαιρία παίζει άλλοτε κιθάρα, άλλοτε μπουζούκι και άλλοτε πιάνο.

Η μητέρα του, με την οποία μένει μαζί στην Αθήνα, ήταν στο Βερολίνο και τον καμάρωσε. Ο πατέρας του, που είναι οικονομικός μετανάστης και έχει εστιατόριο στη Γερμανία, τον βλέπει από κοντά σε αγώνες περισσότερο στο εξωτερικό, όπως καλή ώρα τώρα.

Οι ουρανοί (του μήκους και της ζωής) είναι δικοί του.

Εκλεψε την παράσταση

Πρώτο θέμα στα επίσημα βίντεο της διοργάνωσης και από τα επτά Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα έγινε ο Μίλτος Τεντόγλου. Το εκπληκτικό άλμα του (στα 8,25 μ.) που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έπαιζε ως το βασικό θέμα στα σποτ των διοργανωτών από τη χθεσινή ημέρα.

Για την ακρίβεια, δύο βίντεο ξεχώριζαν, του πρωταθλητή μας και αυτό με την Κατίνκα Χόζου, την ουγγαρέζα κολυμβήτρια που με τη νίκη της στα 200 μ. μεικτή ατομική έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της κολύμβησης που κατακτά πέντε φορές (και μάλιστα συνεχόμενες) τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Και οι πέντε τίτλοι στα 200 μ. μεικτή ατομική.

Ομως η Χόζου είναι από τα κορυφαία εν ενεργεία ονόματα του αθλήματός της, ενώ ο Μίλτος Τεντόγλου είναι το νέο ανερχόμενο αστέρι που έλαμψε τόσο εμφατικά στο Βερολίνο.

Μάλιστα, το σχετικό βίντεο-αφιέρωμα εκτός από το εκπληκτικό άλμα του, δείχνει το χειροκρότημα που ζητεί από τον κόσμο για να πάρει μπροστά και να «ζεσταθεί» λίγο πριν από τη μεγάλη πτήση. Επίσης δείχνει τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι πανευτυχή στην εξέδρα να τον αποθεώνει, τον πρωταθλητή μας να υποκλίνεται στον κόσμο και στη συνέχεια το φιλί και τα συγχαρητήρια που δέχεται από την Ντρέξλερ (φωτογραφία κάτω).