Σε αυτή τη χώρα, κάθε ενάμιση λεπτό κάνει άμβλωση μία γυναίκα. Σε αυτή τη χώρα γεννήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πιο «προοδευτικός» Πάπας της σύγχρονης εποχής, σύμφωνα με τον οποίο οι αμβλώσεις είναι ένα «λευκό γάντι» ισοδύναμο με το πρόγραμμα ευγονικής των Ναζί.
Αυτή η χώρα είναι η Αργεντινή. Και χθες απέρριψε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων μέχρι τη 14η εβδομάδα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει τον περασμένο Ιούνιο τον νόμο και πολλοί πίστευαν ότι το «πράσινο κύμα» θα έφτανε και μέχρι τη Γερουσία. Το σώμα αυτό, όμως, είναι πολύ πιο συντηρητικό, καθώς εδώ εκπροσωπούνται τα συμφέροντα της «βαθιάς» Αργεντινής. Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες η πίεση της Καθολικής Εκκλησίας και των Ευαγγελικών για να μη νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις ήταν τεράστια.
Κι έτσι φτάσαμε στη χθεσινή ψηφοφορία: με ψήφους 38 έναντι 31 διατηρείται σε ισχύ ο σημερινός νόμος, που χρονολογείται από το 1921, χαρακτηρίζει έγκλημα τη διακοπή της κύησης και επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και 4 χρόνια στους παραβάτες. Η άμβλωση επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση βιασμού ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απογοήτευσε τις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που, αψηφώντας τη βροχή, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Γερουσίας. Οι γυναίκες αισθάνονται ότι ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι τις εξαπάτησε: γιατί μπορεί εκείνος να έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, ο συνασπισμός του οποίου ηγείται, όμως, ψήφισε εναντίον της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.
Η συζήτηση στη Γερουσία ξεκίνησε νωρίς το πρωί και κράτησε 16 ώρες. «Μια άμβλωση που γίνεται στο χειρουργείο δεν είναι λιγότερο τραγική. Ο στόχος πρέπει να είναι να μη γίνονται αμβλώσεις» δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Εστέμπαν Μπούλριτς, ένθερμος καθολικός και υποστηρικτής του Οχι. Οι δηλώσεις του συμπύκνωσαν τα επιχειρήματα των οργανώσεων κατά των αμβλώσεων: το έμβρυο έχει συνταγματικά δικαιώματα από τη στιγμή της σύλληψης και παρόλο που οι αμβλώσεις αποτελούν μια πραγματικότητα δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν.
Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από τη Βουλή επικέντρωσαν την επιχειρηματολογία τους στο γεγονός ότι, με ή χωρίς νόμο, αμβλώσεις γίνονται. «Οι γυναίκες είναι μόνες. Οι άντρες εξαφανίζονται. Αυτό είναι ένα πρόβλημα των γυναικών. Οι αμβλώσεις γίνονται και η σημερινή μας συζήτηση αφορά το αν είναι θα είναι νόμιμες ή παράνομες» τόνισε η περονίστρια γερουσιαστής Νόρμαν Ντουράνγκο.
«Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ». Ο 82χρονος σκηνοθέτης Πίνο Σολάνας εκφώνησε χωρίς αμφιβολία έναν από τους πιο φορτισμένους συναισθηματικά λόγους του. H απόλαυση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, είπε, ζητώντας να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των φτωχών να αγαπούν. Αποκάλυψε μάλιστα ότι μια από τις φίλες των εφηβικών του χρόνων έκανε άμβλωση επειδή πανικοβλήθηκε. Οταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ζήτησε από τις συγκεντρωμένες γυναίκες να μην απελπιστούν. «Μπράβο, κορίτσια!» είπε. «Αυτή η νύχτα δεν είναι παρά ένα μικρό διάλειμμα. Ο νόμος θα περάσει, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το κύμα της νέας γενιάς».
Ο νόμος για τις αμβλώσεις δίχασε τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Περονιστής είναι ο γερουσιαστής Πέδρο Γκουασταβίνο που κατήγγειλε τις πιέσεις της Εκκλησίας, περονιστής και ο Ροντόλφο Ουρτουμπέι που διαφωνεί με τις αμβλώσεις ακόμη και σε περίπτωση βιασμού. «Μερικές φορές ο βιασμός δεν χαρακτηρίζεται από βία κατά της γυναίκας» ισχυρίστηκε «αλλά είναι μια μη ηθελημένη πράξη».
Η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, που δεν είχε εγείρει το ζήτημα επί των ημερών της γιατί ήταν αντίθετη στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, χθες ψήφισε υπέρ. «Δεν άλλαξα γνώμη εξαιτίας της κόρης μου» είπε. «Αυτές που με έκαναν να αλλάξω γνώμη ήταν οι χιλιάδες γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους».
50.000 γυναίκες το χρόνο παθαίνουν επιπλοκές από τις παράνομες αμβλώσεις
Ο υπουργός Υγείας Αντόλφο Ρούμπινσταϊν ζήτησε από τους γερουσιαστές να δώσουν τέλος σε αυτούς τους θανάτους υπερψηφίζοντας έναν νόμο που εγγυάται αμβλώσεις σε ασφαλείς συνθήκες. Αλλά εκείνοι δεν τον άκουσαν.