«Αυτοί οι νέοι γύροι κυρώσεων επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει μια πολιτική έναντι της Ρωσίας, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ έχει τη δική του προσωπική πολιτική. Σε γενικές γραμμές υποστηρίζω την πρώτη, όχι τη δεύτερη. Και ελπίζω οι δύο πολιτικές να ευθυγραμμιστούν – πριν από την επόμενη σύνοδο με τον Πούτιν»: η δήλωση που έκανε στους «New York Times» ο Μάικλ Μακφόλ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Στάνφορντ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία επί Μπαράκ Ομπάμα και συγγραφέας ενός βιβλίου – κόλαφος για τη Ρωσία του Πούτιν («Από τον Ψυχρό Πόλεμο στην Καυτή Ειρήνη»), αποδεικνύεται χρήσιμη προκειμένου να γεφυρώσει κανείς το χάσμα ανάμεσα στη δουλοπρεπή στάση την οποία τήρησε πριν από τρεισήμισι εβδομάδες ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του στο Ελσίνκι και τις νέες κυρώσεις που προανήγγειλε η κυβέρνηση Τραμπ εις βάρος της Ρωσίας, ως απάντηση στην απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της θυγατέρας του Γιούλια στο Σόλσμπερι της Αγγλίας τον περασμένο Μάρτιο.
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991. Η κυβέρνηση Τραμπ και ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος είχαν συμφωνήσει εξαρχής με την εκτίμηση του Λονδίνου πως πίσω από τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ με έναν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Νόβιτσοκ βρίσκεται η Μόσχα. Είχαν μάλιστα συμμετάσχει στο κύμα απελάσεων 150 και πλέον ρώσων διπλωματών από 25 και πλέον δυτικές χώρες, απελαύνοντας 60 ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ. Οι νέες κυρώσεις ήταν αναπόφευκτη συνέπεια: ο αμερικανικός νόμος του 1991 για τον έλεγχο και την εξάλειψη των χημικών και των βιολογικών όπλων προβλέπει πως, από τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση αποφαίνεται πως μια χώρα έχει κάνει χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ή ακόμα και αν έχει κάνει «σημαντικές προετοιμασίες» προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.
Ο επίμαχος νόμος προβλέπει μάλιστα την επιβολή κυρώσεων εντός 60 ημερών: πριν από δύο εβδομάδες, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Εντ Ρόις, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Τραμπ επιπλήττοντας την κυβέρνησή του επειδή δεν σεβάστηκε τη διορία. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν οι ΗΠΑ έχουν στα χέρια τους νέες πληροφορίες όσον αφορά την εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση Σκριπάλ, ανώτερος αξιωματούχος αρνήθηκε να το διευκρινίσει.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες κυρώσεις που προαναγγέλθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας, έρχονται σε δύο δόσεις. Η πρώτη, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 22 Αυγούστου, βάζει στο στόχαστρο τις αμερικανικές εξαγωγές ευαίσθητων, σχετιζόμενων με την εθνική ασφάλεια αγαθών: συνοδεύεται όμως από πολλές εξαιρέσεις και σε κάθε περίπτωση πολλά από τα αγαθά που καλύπτει είχαν ήδη απαγορευτεί επί Ομπάμα. Η δεύτερη δόση, που μπορεί να ενεργοποιηθεί επιλεκτικά μετά την πάροδο 90 ημερών αν η Μόσχα δεν παράσχει «αξιόπιστες διαβεβαιώσεις» πως δεν θα χρησιμοποιήσει εκ νέου στο μέλλον χημικά όπλα και δεν επιτρέψει σε διεθνείς επιθεωρητές να επιβεβαιώσουν τη συμμόρφωσή της, είναι εν δυνάμει πιο σοβαρή: σύμφωνα με τον νόμο, μπορεί να περιλαμβάνει την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, μια απαγόρευση στη ρωσική, ημικρατική αεροπορική εταιρεία Aeroflot να εξυπηρετεί προορισμούς στις ΗΠΑ καθώς και τη διακοπή σχεδόν όλων των εξαγωγών και των εισαγωγών.
ΣΠΙΡΑΛ ΚΥΡΩΣΕΩΝ. Η Μόσχα κατήγγειλε τον νέο γύρο αμερικανικών κυρώσεων, που χαιρετίστηκε από το Λονδίνο, ως μια κίνηση «απολύτως μη φιλική», «παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου» και ασύμφωνη με το «πνεύμα συνεργασίας» που επικράτησε κατά την τελευταία συνάντηση του αμερικανού και του ρώσου προέδρου στο Ελσίνκι. Παράλληλα, δήλωσε πως θα επεξεργαστεί «τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει» και διαβεβαίωσε πως διαθέτει όλα τα αναγκαία εργαλεία προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας. Ο φόβος, ωστόσο, πως η Μόσχα βρίσκεται μέσα σε ένα σπιράλ κυρώσεων που δεν θα τελειώσουν ποτέ οδήγησε το ρούβλι στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2016 έναντι του δολαρίου (στα 66,1 ρούβλια ανά δολάριο), έριξε τον δείκτη RTS – ο οποίος αποτιμάται σε δολάρια – στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 11 Απριλίου και πυροδότησε μαζικό ξεπούλημα ρωσικών κυβερνητικών ομολόγων.
Ο Μακρόν θα επικοινωνήσει με τον Πούτιν για τον φυλακισμένο Ολεγκ Σεντσόφ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα, όπως προανήγγειλε το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν για το ζήτημα του φυλακισμένου ουκρανού σκηνοθέτη Ολεγκ Σεντσόφ, που πραγματοποιεί απεργία πείνας για 89η ημέρα και βρίσκεται, σύμφωνα με οικείους του, μεταξύ ζωής και θανάτου. Μόλις πρόσφατα, ο ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ και η μυθιστοριογράφος Λουντμίλα Ουλίτσκαγια ζήτησαν εγγράφως από τον γάλλο πρόεδρο να μεσολαβήσει ώστε να μπορέσουν να επισκεφθούν τον Σεντσόφ στη σωφρονιστική αποικία Λαμπιτνάνγκι, στη Σιβηρία, γιατροί του Ερυθρού Σταυρού.