Σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ για την επιστροφή στην Ισπανία προσφύγων που έχουν ήδη αιτηθεί ασύλου εκεί κατέληξε το Βερολίνο – την πρώτη μιας σειράς συμφωνιών που επιδιώκει με ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, και δη με τα ευρωπαϊκά κράτη του Νότου. Οπως ανακοίνωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, που κόντεψε πριν από δύο μήνες να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας αξιώνοντας έλεγχο και περιορισμό των προσφυγικών ροών, οι σχετικές συνομιλίες με τη Μαδρίτη ολοκληρώθηκαν και η νέα συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από αύριο. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί με τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας το Σαββατοκύριακο στην Ανδαλουσία, με το Μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας.
Η παράτυπη μετανάστευση διά μέσου της Μεσογείου έχει μειωθεί σε ένα κλάσμα εκείνου που ήταν το 2015: κάπου 60.000 αφίξεις από τις αρχές του χρόνου φέτος στην Ευρώπη, έναντι άνω του ενός εκατομμυρίου τρία χρόνια πριν, στην κορύφωση της κρίσης. Σε ένα πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, η κρίση μοιάζει να μην ήταν ποτέ χειρότερη.
Η ΕΚΡΗΞΗ. Εντός της Γερμανίας, η έκρηξη έγινε όταν ο Ζεεχόφερ, που είναι και επικεφαλής του CDU, πρότεινε να δοθούν στους γερμανούς μεθοριοφύλακες εξουσίες να απωθούν πρόσφυγες εφόσον αυτοί έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη. Η Μέρκελ απέρριψε την πρόταση, φοβούμενη πως μια μονομερής ανάληψη δράσης από την πλευρά της Γερμανίας θα πυροδοτούσε ένα ανάλογο ντόμινο ανά την Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζώνη Σένγκεν. Οι μετανάστες, αποφάνθηκε η γερμανίδα καγκελάριος, θα αρχίσουν να στέλνονται πίσω μόνον αφού συνάψει η Γερμανία διακυβερνητικές συμφωνίες που θα προσφέρουν και τη νομική βάση για αυτές τις απελάσεις. Η Μέρκελ κέρδισε και ο Ζεεχόφερ ανέλαβε τη διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών. Η συμφωνία με τη Μαδρίτη είναι η πρώτη: προβλέπει πως οποιοσδήποτε έχει ήδη αιτηθεί ασύλου στην Ισπανία, αλλά φτάνει κατόπιν στα γερμανικά σύνορα, μπορεί να σταλεί πίσω στην Ισπανία εντός 48 ωρών.   Η Ισπανία έχει γίνει φέτος η μεγαλύτερη πύλη εισόδου στην Ευρώπη για μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 24.000 άνθρωποι έχουν φτάσει διά θαλάσσης στη χώρα από τον Ιανουάριο, έναντι μόλις 8.677 μέσα στην ίδια χρονική περίοδο το 2017. Από όταν ανέλαβε όμως τα ηνία, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ έχει τοποθετηθεί στον αντίποδα του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος αρνείται αυτό το καλοκαίρι να δεχθεί στα λιμάνια της Ιταλίας τα σκάφη των ΜΚΟ που οργώνουν τη Μεσόγειο ώστε να προσφέρουν βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες που κινδυνεύουν.
ΤΟ «AQUARIUS». Σχεδόν οκτώ εβδομάδες αφότου προσέφερε ασφαλές λιμάνι στο «Aquarius», το πλοίο με τους 629 διασωθέντες μετανάστες που είχε αρνηθεί ο Σαλβίνι, η Ισπανία άνοιξε χθες το λιμάνι Αλχεθίρας, όπου έχει δημιουργήσει και κέντρο υποδοχής, στους 87 αφρικανούς μετανάστες, ανάμεσά τους 12 παιδιά, που είχε περισυλλέξει ανοιχτά των ακτών της Λιβύης στις 2 Αυγούστου σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ Proactiva Open Arms.
Μεταξύ των διασωθέντων, τους οποίους για ακόμα μία φορά η Ιταλία δεν θέλησε να δεχθεί, βρίσκονται 84 Σουδανοί, ένας Σύρος, ένας Αιγύπτιος και ένας Γκανέζος, με την Open Arms να επισημαίνει πως πολλοί έρχονται «από την κόλαση του Νταρφούρ» – περιοχή του Δυτικού Σουδάν που σπαράσσεται εδώ και 15 χρόνια από εμφύλιο πόλεμο – και «έχουν υποστεί αλλεπάλληλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στη Λιβύη».
Η Γαλλία ανακοίνωσε πως «σε πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και «λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ισπανία, που αντιμετωπίζει σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών», θα δεχθεί περίπου 20 από τους 87 μετανάστες.