Ετσι μονόδρομο αποτελούν και οι πωλήσεις πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις. Ηδη η Alpha Bank και η Εθνική έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες.

Στην περίπτωση της Alpha Bank τρέχει ο διαγωνισμός για το πακέτο Jupiter, για την απόκτηση του οποίου στην επομένη φάση έχουν περάσει πέντε υποψήφιοι επενδυτές. Το πακέτο αυτό αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου με εξασφαλισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ καθώς και ακίνητα αξίας 54 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο άφορα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις επί 1.700 ακινήτων. Από τα ακίνητα αυτά πάνω από το 50% άφορα ξενοδοχειακά και εμπορικά ακίνητα.

Επιπλέον το ίδιο πακέτο περιλαμβάνει και ακίνητα τα οποία έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της τράπεζας, αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες την πεντάδα των διεκδικητών συνθέτουν τα επενδυτικά κεφάλαια PIMCO Apollo, Lone Star, Centerbridge  Fortress, τα οποία θα καταθέσουν το επόμενο διάστημα δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η φάση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Εντός του φθινοπώρου αναμένεται και η έναρξη του διαγωνισμού πώλησης από την Εθνική αντίστοιχου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Στόχος της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είναι η διαγωνιστική διαδικασία και η πώληση του δανειακού πακέτου να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2019. Τα δάνεια αυτά είναι περίπου αξίας 1 δισ. ευρώ, για τα οποία η τράπεζα έχει σχηματίσει προβλέψεις καθώς πρόκειται στην πλειονότητά τους για καταγγελμένα δάνεια.