Συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει σημάνει ο ιταλικός κίνδυνος, τα απόνερα του οποίου απειλούν να στείλουν την Ελλάδα ακόμα και στην αγκαλιά της προληπτικής γραμμής στήριξης, την οποία απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις προτροπές των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση αντί να οχυρώνει την οικονομία, φέρεται να κάνει πρόβα εκλογών, με το οικονομικό επιτελείο να έχει επιφορτιστεί με την ανάγκη εκπόνησης ενός πλάνου παροχών με ορίζοντα τριετίας, το οποίο θα επιστρατεύσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ σε μια ύστατη προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στους κόλπους της ευρωζώνης σχεδιάζεται ένα «ringfence», ένα κυκλικό δίχτυ ασφαλείας με μέτρα τα οποία θα επιχειρήσουν να προφυλάξουν κυρίως τις σχετικά ευάλωτες οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αλλά και την ευρωζώνη συνολικά, στον βαθμό που επιβεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο ο φόβος για μια νέα κρίση πυροδοτούμενη από την Ιταλία.

Για την Ελλάδα, το δίχτυ προστασίας έχει ήδη τρύπες. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, το τέλος του waiver στα ελληνικά ομόλογα, που σημαίνει ότι από τις 21 Αυγούστου, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος του ESM, οι ελληνικοί τίτλοι δεν θα γίνονται αποδεκτοί ως ενέχυρο φθηνού δανεισμού. Παράλληλα, απουσία τυπικού Μνημονίου, παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις δεκαετιών και τη σκληρή εποπτεία, δεν υπάρχει καμία ελπίδα με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα να περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, οι αγορές για τη χώρα παραμένουν κλειστές. Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων κινείται έντονα ανοδικά τις τελευταίες ημέρες (πάνω από 4,2% στα δεκαετή, πάνω από 3,2% στους πενταετείς τίτλους), οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας δεν ήρθαν ποτέ στο μέγεθος που προδιέγραφε η κυβέρνηση (χθες η Fitch αναμενόταν να αναβαθμίσει κατά ένα «σκαλοπάτι»), τα χρηματιστήρια πέφτουν πανευρωπαϊκά, το ευρώ αποδυναμώνεται, η ΕΚΤ ανησυχεί για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην κλυδωνιζόμενη οικονομία της Τουρκίας. Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν.