«Τα αγριογούρουνα προκαλούν τεράστιες καταστροφές στην περιοχή. Σπάνε τους βραχίονες των δέντρων (είναι τα παρακλάδια των κορμών) και τρώνε τους καρπούς…». Ο Γιάννης Τσούτσος είναι αγρότης στο χωριό Δομένικο στη Λάρισα (στον Δήμο Ελασσόνας). Στο χωριό καλλιεργούνται 10.000 στρέμματα με αμυγδαλιές. «Το πρόβλημα έχει γίνει πολύ έντονο τα τελευταία πέντε χρόνια» εξηγεί. «Η μείξη που έγινε με τους χοίρους ελεύθερης βοσκής και τα αγριογούρουνα που κατέβηκαν από την Αλβανία αλλά και άλλες γειτονικές χώρες έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού τους και των καταστροφών που προκαλούν».

Η κατάσταση κρίνεται πλέον απ’ όλους σοβαρή, μιας και τα αγριογούρουνα όπως και οι ημίαιμοι χοίροι προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Επιπλέον, αποτελούν αιτία – και – για τροχαία ατυχήματα, μιας και έχουν θεαθεί να κινούνται ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους μεγάλων πόλεων, και όχι μόνο… Τον περασμένο Μάρτιο τρεις ερασιτέχνες ψαράδες από την Ηλεία, ενώ ψάρευαν στο Ιόνιο, αντί να πιάσουν ψάρια είδαν να κολυμπούν δίπλα από τη βάρκα τους μεσοπέλαγα δύο αγριογούρουνα! Οπως αποδείχθηκε, ανήκαν σε φάρμα ιδιώτη (προφανώς πρόκειται για ημίαιμους χοίρους) και μπήκαν στη θάλασσα προκειμένου να σωθούν από τα σκυλιά που τα κυνηγούσαν. Αλλά και τον περασμένο Μάιο κάτοικοι είδαν αγριογούρουνα να κάνουν βόλτες σε δρόμους της Εκάλης…

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίστηκε να ξεκινήσει η δίωξη – μέσα στο επόμενο διάστημα – αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων. Η δίωξή τους θα διαρκέσει, όπως έγινε γνωστό, μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Ηδη έχει υπογραφεί και η σχετική απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκο Μπόκαρη, πριν από την έκδοση της προαναφερόμενης απόφασης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το πρόβλημα, καταργήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο η δυνατότητα να αφήνονται οι χοίροι να βόσκουν ελεύθερα. Το καθεστώς αυτό ίσχυε από το 2013. Επιπλέον, όπως λέει, από την περασμένη χρονιά δόθηκε η δυνατότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Εύβοια, η Καρδίτσα, η Λάρισα, η Δυτική Μακεδονία, τα Ιωάννινα κ.ά., όπου παρατηρείται πολύ μεγάλος αριθμός αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων, η θήρευσή τους να αυξηθεί στα δέκα άτομα από τα έξι που ίσχυε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Η απόφαση. Η απόφαση για το κυνήγι αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων εκδόθηκε με βάση πρόβλεψη που υπάρχει στον Δασικό Κώδικα (άρθρο 259) για ανάλογες περιπτώσεις. Και καθορίζει:

n την άμεση έκδοση αποφάσεων σύστασης συνεργείων από τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με τις απαραίτητες λεπτομέρειες ανά περιοχή.

n στα συνεργεία θα υπάρχουν ως υπεύθυνοι τουλάχιστον δύο δασικοί (εκ των οποίων ο ένας θα είναι δασοφύλακας) που δύναται να υποβοηθούνται από ιδιωτικούς φύλακες θήρας της οικείας κυνηγετικής οργάνωσης, οι οποίοι θα επιτηρούν τη δράση.

n σε αυτά τα συνεργεία θα συμμετέχουν έμπειροι κυνηγοί – μέλη των συνεργαζόμενων με το υπουργείο Περιβάλλοντος κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι θα είναι ασφαλισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

n οι κατά τόπους δασικές Αρχές θα καθορίζουν με αποφάσεις τους τις ημέρες και τις ώρες που θα γίνεται η ενεργοποίηση των συνεργείων, οι οποίες θα είναι είτε εκτός κυνηγετικής περιόδου είτε εκτός επιτρεπόμενης ημέρας για τον αγριόχοιρο εντός κυνηγετικής περιόδου.

n οι περιοχές ρύθμισης και το όριο κάρπωσης του πληθυσμού θα καθορίζονται με αιτιολογημένη απόφαση της οικείας δασικής Αρχής, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα πληθυσμού και χωροκατανομής του είδους, προβλημάτων – παραπόνων, στοιχεία του ΕΛΓΑ, την άποψη των τοπικών κτηνιατρείων υπηρεσιών και ατυχημάτων.

Η εγκατάλειψη. «Η εγκατάλειψη των γεωργικών περιοχών ευνόησε την αύξηση του αριθμού των αγριόχοιρων» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σταθόπουλος. «Οι περιοχές μετατράπηκαν εξαιτίας της εγκατάλειψης σε μέρη αναπαραγωγής για τους αγριόχοιρους. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείξη που έγινε με τους χοίρους ελεύθερης βοσκής δημιούργησε ένα νέο υβριδικό είδος που γεννάει πολύ περισσότερο και έτσι αυξάνεται ο πληθυσμός τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγροτικές καλλιέργειες».

Η αντιμετώπιση. Οπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνεται με δύο τρόπους:

n Εκδίωξη με τη μέθοδο της παγάνας. Στη μέθοδο αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο. Εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται παγάνα με κυνηγετικούς σκύλους για την εκδίωξή τους.

n Ελεγχόμενη κάρπωση. Εφόσον η μέθοδος της παγάνας δεν αποδώσει ή κρίνεται ακατάλληλη για την περιοχή ρύθμισης, τότε μόνο σε αυτήν την περίπτωση γίνεται ελεγχόμενη κάρπωση ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων καθώς και αγριόχοιρων, κατά την οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν κυνηγετικοί σκύλοι.

Η διάθεση του κρέατος

Το κρέας από τους αγριόχοιρους και τους ημίαιμους χοίρους – με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης – θα αποδίδεται δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία και σε ιδρύματα της περιοχής ύστερα από κατάρτιση καταλόγου τέτοιων ιδρυμάτων στην οικεία δασική Αρχή. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζουν πως απαγορεύεται (για πρώτη φορά με πράξη κανονιστικού περιεχομένου) η παροχή τροφής στο είδος σε αστικές, ημιαστικές και περιαστικές περιοχές, αλλά και σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται συνεργεία δίωξης, μια και η ρίψη τροφής αποδεδειγμένα προκαλεί την προσέλκυση ζώων και τη δημιουργία προβλημάτων.