Στην αθλητική ζωή, αλλά όχι μόνο σ’ αυτή, πρέπει να προσπαθείς να ζεις αληθινά το όνειρό σου. Οσο μπορείς, να το κάνεις. Γιατί πρόκειται για προορισμό με αναμφίβολα πολλές προοπτικές, είναι ένα ωραίο ταξίδι που έταξε η ίδια η ζωή.

Στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο η ζωή πήγε πρίμα. Τα «θέλω» του συμβάδισαν με την ψυχή του και με το αποφασιστικό του βλέμμα άνοιξε δρόμους και πόρτες μεγάλες. Από μικρός στα βάσανα και στον αγώνα για την καταξίωση. Στην ΑΕΚ αρχικά, ερχόμενος από τη γοητευτική και πλανεύτρα Μεσσηνία. Αργότερα έγινε ταξιδευτής και η καρδιά του άλλαζε ρυθμούς κάθε φορά που ο άσος έφτανε σε διαφορετικό σταθμό. Ενας ταξιδευτής του ποδοσφαίρου, με τα μάτια του να αποτυπώνουν εικόνες και στιγμές μεγαλείου.

Τι έχει ζήσει, αλήθεια, ο Σωκράτης; Πατά στα 30 αλλά μπορεί να γράψει βιβλία με τις εμπειρίες του. Στην Ιταλία ήταν μικρός στην Τζένοα. Μολονότι έφτασε να φορέσει τη φανέλα της σπουδαίας Μίλαν, δεν στέριωσε στο Καμπιονάτο. Η Γερμανία, ωστόσο, του ταίριαξε γάντι. Αρχικά στη Βρέμη και μετέπειτα στην Ντόρτμουντ. Λες και κούμπωσε εκεί, έμεινε χρόνια, έφτασε να φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αποθεωνόταν κάθε φορά στην έδρα των Βεστφαλών. Ελάχιστοι πίστευαν ότι το αμυντικός ογκόλιθος που δοκίμασε, προσαρμόστηκε και πέτυχε στο γερμανικό ποδόσφαιρο θα γύριζε ξαφνικά αλλού την πυξίδα των απαιτήσεών του. Το έπραξε ο Παπασταθόπουλος. Και τώρα τον βλέπουμε σε κάτι ασύγκριτα δυσκολότερο. Η Αρσεναλ, ένας επιπλέον σημαντικός ευρωπαϊκός σταθμός. Το κυριότερο; Η Πρέμιερ Λιγκ, ένα πρωτάθλημα με 38 ματς, με ραντεβού ενίοτε και ανά διήμερο, χωρίς χειμερινές διακοπές αλλά με παιχνίδια ακόμη και μέσα στις γιορτές, ένα πρόγραμμα εξουθενωτικό που είναι ικανό να λυγίσει τις αντοχές οποιουδήποτε. Του Σωκράτη; Πολύ αμφιβάλλουμε. Ο παίκτης είναι φτιαγμένος από ατσάλι, μοιάζει απόλυτα συνειδητοποιημένος για το στοίχημα που έβαλε, θέλει να επιβιώσει και να εντυπωσιάσει στο με εκπληκτικούς ρυθμούς αγγλικό πρωτάθλημα. Αν μπορέσει να φέρει βόλτα όλους αυτούς τους δαίμονες που τρέχουν με χίλια στα βρετανικά γήπεδα, σίγουρα θα έχει επιτύχει έναν μεγάλο άθλο.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος περπατά ξανά σε λεωφόρους ονείρου. Δεν έχει να αποδείξει τίποτα στο ευρύ κοινό. Μόνο στον εαυτό του, ότι μπορεί να σταθεί και σε άλλο απαιτητικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Να δώσει με συνέπεια τις μάχες, κάτι που κάνει από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στα γήπεδα, άγουρο και άβγαλτο παιδί.

Ο έλληνας διεθνής μπακ είναι ο λόγος που αναζωπυρώθηκε ο διαχρονικός έρωτάς μου με το αγγλικό ποδόσφαιρο!