Στην υποκριτική οι ρολίστες ή οι καρατερίστες, μολονότι δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα θεατρικό ή σε μία ταινία, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί για την εξέλιξη και την επιτυχία του έργου. Συνήθως είναι απολύτως προσηλωμένοι στον χαρακτήρα που ενσαρκώνουν και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του σκηνοθέτη. Εναν τέτοιο ρολίστα, αφοσιωμένο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τον σμήναρχο εν αποστρατεία Γιάννη Ταφύλλη, επέλεξε η κυβέρνηση για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση ο Γιάννης Ταφύλλης ήταν μέλος του τομέα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του κόμματος και συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα – συνήθως μαζί με τον Κώστα Ησυχο, που ήταν επικεφαλής – σε ομιλίες, επισκέψεις και εκδηλώσεις που είχαν να κάνουν με αμυντικά θέματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμπιστευόταν τις γνώσεις και την 25ετή θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και αργότερα επιτελής. Γι’ αυτό και το 2012, στις διπλές βουλευτικές εκλογές, του είχε δώσει θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Εντούτοις, ο απόστρατος αεροπόρος δεν κατάφερε να εκλεγεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Γρεβενά – στη Δεσκάτη γεννήθηκε και μεγάλωσε -, όπου ήταν υποψήφιος.
Εκτοτε όμως ο Γιάννης Ταφύλλης, μολονότι δεν κατάφερε να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχει πραγματοποιήσει μία διαδρομή κομματικού και πολιτικού ρολίστα. Τρεις φορές, με μικρές θητείες όμως, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας. Την περίοδο 2014 – 2015 ήταν γενικός γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων. Αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας του αναθέτει ρόλο στο πεδίο που γνωρίζει καλά, στην άμυνα. Ορίζεται γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στο ΥΠΕΘΑ μένει περίπου ενάμισι χρόνο, έως τον Ιούνιο του 2016, και κρίνεται σημαντική η συμβολή του στο Προσφυγικό καθώς του είχε ανατεθεί ο επιχειρησιακός συντονισμός του μετά τη υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο «Πεντάγωνο», λέγεται πως υπήρχαν γκρίνιες από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τις αρμοδιότητές του. Αλλωστε μετά την παραίτησή του δεν υπάρχει πια θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο.
Τον Δεκέμβριο του 2017 ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τον διορίζει στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ). Εκεί ως διευθυντής αναλαμβάνει τον συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών της χώρας, δηλαδή ένα αντικείμενο απολύτως συναφές με αυτό που αναλαμβάνει τώρα ως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Το 2013, προτού ακόμη γίνει δηλαδή ευρύτερα γνωστός, ο αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος καταγγέλλει στη Βουλή τον Ταφύλλη για «μακρά δραστηριότητα στον χώρο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων» προσθέτοντας ότι «έχει πολύ μεγάλη αντιδικία με το υπουργείο Αμυνας γιατί έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εταιρείες που ετοίμαζαν λογισμικό για την Αεροπορία». Εντούτοις ο Αλέξης Τσίπρας τον υπερασπίστηκε τότε σθεναρά υποστηρίζοντας πως ήταν στην επιτελική ομάδα των αξιωματικών που τεκμηρίωσαν τα προβλήματα με τα «τυφλά Μιράζ» της λεγόμενης αγοράς του αιώνα. Μάλιστα, στο βιογραφικό του ο Ταφύλλης έχει φροντίσει να υπάρχει αναφορά στις πέντε τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει στη διάρκεια της καριέρας του στην Αεροπορία, επισημαίνοντας ότι μία από αυτές είναι για τη δουλειά που είχε κάνει σχετικά με τα προβλήματα των Μιράζ.
Αλλά και αργότερα, όταν ο Ταφύλλης ανέλαβε τη γενική γραμματεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, δημοσιεύματα τον παρουσίαζαν ως εμπλεκόμενο σε παλαιότερο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κατηγορία που ο ίδιος είχε διαψεύσει. Η ΝΔ, μετά την τοποθέτησή του στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον χαρακτηρίζει ως στέλεχος «με πλούσιο και σκοτεινό κομματικό παρελθόν», το οποίο μάλιστα «έχει ήδη περάσει από δύο γενικές γραμματείες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς να έχει επιδείξει στοιχειώδες έργο».
Πάντως ο σμήναρχος και πατέρας τριών παιδιών καλείται τώρα να αναλάβει και πάλι καθήκοντα… ρολίστα, στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αλλά αυτή τη φορά έπειτα από μία πολύνεκρη τραγωδία. Και επιπλέον θα είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη να είναι ομαλή η μετάβαση από τη Γενική Γραμματεία στον μετασχηματισμό της, που είναι η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών.