Σε νέα επικίνδυνη ατραπό κλιμάκωσης εισέρχονται οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά τη σκληρή ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στα αντίποινα της Μόσχας στις απελάσεις ρώσων διπλωματών στις οποίες είχε προχωρήσει η Αθήνα στις αρχές Ιουλίου. Η ελληνική ανακοίνωση, που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον: Νηφάλια και σταθερά», πέραν του ότι χαρακτηρίζει «αυθαίρετη και εκδικητική» (πράγμα αναμενόμενο) την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει δύο στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα αλλά και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά, ουσιαστικά συνδέει ευθέως την κίνηση της Ρωσίας με την προσέγγιση που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια με τη γειτονική Τουρκία.
Πρόκειται για μία επιλογή που ανεξαρτήτως όλων των άλλων θα μπορούσε να προκαλέσει και την αχρείαστη εμπλοκή της Αγκυρας στην υπόθεση, σε μία στιγμή μάλιστα που η Τουρκία βρίσκεται υπό πίεση λόγω της κρίσης στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και των σοβαρών επιπτώσεων που οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν στην τουρκική οικονομία. Η πρόσφατη αποστροφή του ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ περί «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «Kommersant» δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει την αναφορά αυτή, αν και δεν έχει περάσει απαρατήρητη σε κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. «Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μην μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική. Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα» αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, θέλοντας να δείξει ότι η συνεργασία Αγκυρας – Μόσχας στη Συρία έχει στρέψει τη δεύτερη προς πιο φιλοτουρκικές θέσεις.
Μόνο στη συνέχεια η ανακοίνωση απαντά ευθέως στα ρωσικά αντίποινα, με τα οποία η Μόσχα αντέδρασε στην απέλαση δύο διπλωματών της από την Αθήνα και στην απαγόρευση εισόδου δύο ρώσων υπηκόων. Αφού χαρακτηρίζει λοιπόν «αυθαίρετη και εκδικητική» την απόφαση της Μόσχας από τη στιγμή που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας».
Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στις δραστηριότητες της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Εταιρείας, «οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής». Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι «υπάρχει μία μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμη και να εκτοξεύει απειλές».
Πάντως, σε μία απόπειρα να σταλεί ένα μήνυμα ότι τα πνεύματα θα κατευναστούν, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα «θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα» στα «αυθαίρετα μέτρα» που έλαβε η ρωσική ηγεσία.