Στην Πειραιώς, από σήμερα, τα περισσότερα γραφεία είναι άδεια. Το κόμμα – όπως σχεδόν όλα άλλωστε – έχει μπει σε θερινό ωράριο λειτουργίας. Πριν όμως τα στελέχη του φύγουν για διακοπές, το στενό προεδρικό επιτελείο έκανε τον απολογισμό της πολιτικής σεζόν που πέρασε. Και με βάση τα συμπεράσματα από αυτόν θα κινηθούν σε εκείνη που θα αρχίσει στα τέλη Αυγούστου. Αν ήθελε κανείς να τον συνοψίσει σε μια φράση, αυτή θα ήταν η μητσοτακική ατάκα «το μόνο το οποίο μένει στον κ. Τσίπρα να κάνει είναι στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία – ορόσημο κατά τον ίδιο, έξοδος από το πρόγραμμα, αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές».

Με δυο λόγια, στη ΝΔ εκτιμούν πως οι εκλογές πλέον μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, «έστω κι από ατύχημα», μιας και – όπως έδειξαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές – το νούμερο ένα επικοινωνιακό της εργαλείο, ο Πρωθυπουργός, μοιάζει να μη δουλεύει τόσο αποτελεσματικά όσο παλιά. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τεθεί εδώ και καιρό σε εκλογική ετοιμότητα και από τα τρία ζητήματα που καθόρισαν την παρουσία της την πολιτική χρονιά που πέρασε – το Μακεδονικό, την καθημερινότητα και την αντίδρασή της στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική – αντλεί παραδείγματα για τη στρατηγική της στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θεωρούν ότι έρχεται.

Στην ανάλυση των στενών συνεργατών του γαλάζιου αρχηγού «έχει πια εμπεδωθεί η εικόνα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις σωστές επιλογές στις κρίσιμες στιγμές». Τι εννοούν; Με τη στάση του στο Μακεδονικό – η οποία για ευνόητους λόγους εκτιμήθηκε στους νεοδημοκρατικούς κόλπους – «κατόρθωσε να κρατήσει το κόμμα και να διατηρήσει και την επιρροή του στην κρίσιμη για εκείνο εκλογική περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας». Χάρη στην έμφασή του σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής και καθημερινότητας των πολιτών, «μπόρεσε να πλησιάσει εκλογικά ακροατήρια άλλοτε προνομιακά για τον ΣΥΡΙΖΑ». Και εξαιτίας της αντιπολιτευτικής γραμμής που επέλεξε μετά το Μάτι «κατάφερε να εμφανίσει και μια μη ενοχική εικόνα» για το παρελθόν της κεντροδεξιάς παράταξης. Παρότι οι εσωκομματικές τριβές που προκλήθηκαν από τις εισηγήσεις πολλών να καλυφθούν πλήρως τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – οι οποίες δεν εισακούστηκαν – ήταν πολύ έντονες, όπως λένε άνθρωποι με γνώση των γαλάζιων παρασκηνίων. Οπότε από εδώ και πέρα η ΝΔ προτίθεται να συνεχίσει να προσεγγίζει κοινά που δεν συγκαταλέγονται στην παραδοσιακή δεξαμενή των ψηφοφόρων της, όπως για παράδειγμα «τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που δεν θα πάνε διακοπές κι όχι τα golden boys». Και μέσω των οποίων μπορεί να αναδείξει τα θέματα που περιλαμβάνονται στη μητσοτακική ατζέντα, όπως η ασφάλεια, η ιδιωτική οικονομία, η καινοτομία στην επιχειρηματικότητα.

Αν υπάρχει, πάντως, κάτι που φαίνεται να ανησυχεί το μητσοτακικό περιβάλλον, αυτό είναι η εκτίμηση πως «η σχέση πολίτη και πολιτικού έχει διαρραγεί. Και είμαστε όλοι υποψήφιοι να καούμε». Ποια είναι η λύση που προκρίνουν για το αναμφισβήτητο πρόβλημα της απαξίωσης της πολιτικής στα μάτια του εκλογικού σώματος; «Να αλλάξουμε παράδειγμα. Να αποκτήσουν βόρεια χαρακτηριστικά οι πολιτικοί μιας χώρας του Νότου». Με άλλα λόγια, να δουλεύουν με πρότυπο το σημιτικό μπλοκάκι. Ενδιαφέρον στοίχημα, μένει να φανεί αν θα το κερδίσει ο Μητσοτάκης.