Ο παροξυσμός των φίλων του ΠΑΟΚ για τα εισιτήρια στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια (τόσο με τη Βασιλεία όσο και με τη Σπαρτάκ Μόσχας, που έγινε χαμός για ένα «μαγικό» χαρτάκι) όσο και η μεγάλη ζήτηση – και αύξηση – στα φετινά διαρκείας δεν προκαλεί την παραμικρή έκπληξη.

Οι κυπελλούχοι Ελλάδος έκλεισαν την περσινή χρονιά με μια εμφατική παρουσία στον τελικό του ΟΑΚΑ με την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, κατακτώντας με εντυπωσιακό τρόπο το Κύπελλο, ενώ ουσιαστικά «χάρισαν» τον τίτλο του πρωταθλητή στην αντίπαλό τους με την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο και μάλιστα οπλοφορώντας.

Συνεπώς ο ίδιος ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τελείωσε με τόσο υψηλά στάνταρ τη σεζόν και μπαίνει με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις στην επόμενη. Η μέχρι τώρα ευρωπαϊκή του παρουσία, το επιβεβαιώνει! Μάλιστα, αυτό που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στην Τούμπα δεν είχε προηγούμενο! Ο Δικέφαλος έφτασε στην ανατροπή επί ενός σημαντικού ευρωπαϊκού μεγέθους όπως είναι η Σπαρτάκ Μόσχας και πλέον κοιτά κατάματα την πρόκριση.

Εχοντας στον πάγκο του έναν προπονητή, τον Ραζβάν Λουτσέσκου που βγάζει αυτοπεποίθηση, αφήνει στην άκρη τις  όποιες αγωνίες του για τη διαχείριση καταστάσεων και κουμαντάρει σαν πραγματικός καπετάνιος το θεσσαλονικιώτικο καράβι το οποίο μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά, αν και ο στόχος είναι, εκεί στην άνοιξη, να μπει πρώτο στο λιμάνι του πρωταθλητή.

Εκτυφλωτικό μπάτζετ

Είναι εντυπωσιακό (σε νούμερα) το γεγονός ότι το φετινό μπάτζετ της ομάδας αγγίζει και ίσως ξεπερνάει κατά τι τα 30.000.000 ευρώ, νούμερα που προ της έλευσης του Ιβάν Σαββίδη δεν υπήρχαν ούτε καν στο μυαλό πρώην παραγόντων του ΠΑΟΚ.

Ομως (μόνο) τα λεφτά, ως γνωστόν, δεν φέρνουν την ευτυχία, και πέρυσι με ένα σχεδόν ισόποσο μπάτζετ ο Δικέφαλος ήταν ένα κακό ποδοσφαιρικό σύνολο που όχι μόνο έκανε πολλές ήττες, αλλά και μεταξύ άλλων στην Ευρώπη αποκλείστηκε από κάποια… σουηδική Εστερσουντ (ενώ τώρα, για παράδειγμα, βρίσκεται ήδη στη χειρότερη στους ομίλους του Γιουρόπα Λίγκ).

Η δουλειά του ρουμάνου τεχνικού όμως (ο οποίος, θυμίζουμε, ένα διάστημα είχε αμφισβητηθεί από τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, που ευτυχώς για αυτόν δεν λειτούργησε εν θερμώ) έπιασε τόπο και ο Δικέφαλος στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος παρουσίασε μια εξαιρετικά βελτιωμένη εικόνα και έχασε (υπενθυμίζουμε) το νταμπλ από δικά του εξωαγωνιστικά λάθη στα παιχνίδια με Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Το αγωνιστικό κομμάτι

Στεκόμενοι καθαρά στο αγωνιστικό, το μεγάλο πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ έναντι των αντιπάλων του φέτος είναι το γεγονός ότι έχει περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα τον βασικό του κορμό σχεδόν αναλλοίωτο και υπό τις οδηγίες ενός προπονητή που έχει δώσει πλέον το στίγμα του.

Δίνει ποδοσφαιρική λογική στην ομάδα του, γνωρίζει πλέον πρόσωπα και καταστάσεις και υποστηρίζει το πλάνο του ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν στην πορεία.

Να θυμίσουμε ότι λίγα λεπτά πριν από τον κρίσιμο αγώνα ρεβάνς με τη Βασιλεία στην Ελβετία ο Λουτσέσκου είδε τον αρχηγό και φυσικό ηγέτη της ομάδας του Αντζελίνο Βιεϊρίνια να βγαίνει νοκάουτ στο ζέσταμα, ενώ είχε ήδη χάσει και τον Μπίσεσβαρ που δεν έπαιξε και στα δύο παιχνίδια.

Και όμως, όχι μόνο δεν πανικοβλήθηκε, αλλά κατάφερε να περάσει στους παίκτες του τη σιγουριά ότι θα τα καταφέρουν οι υπόλοιποι. Αποτέλεσμα; Ο ΠΑΟΚ πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του στην Ευρώπη (3-0) επί μιας έμπειρης ομάδας που πέρυσι είχε φτάσει στις 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και αν φέτος ήταν εμφανώς αποδυναμωμένη, αλλά σίγουρα καλύτερη από την Εστερσουντ!

Το μεγάλο όπλο του ΠΑΟΚ (που βγαίνει και από την ομοιογένεια λόγω παραμονής του ίδιου βασικού κορμού) είναι ότι ήδη βγαίνουν μπροστά πιστεύοντας πλέον ακόμα περισσότερο στον εαυτό τους. Το απέδειξαν την Τετάρτη όταν δεν πτοήθηκαν από την κακή αρχή, πόνταραν στις δυνάμεις τους και έφτασαν σε έναν θρίαμβο, με σκορ 3-2, που μένει στις μνήμες όλων.

Οι δύο αρχηγοί, ο Βιεϊρίνια και ο Πέλκας, έχουν ξεκινήσει πολύ καλά – ιδιαίτερα ο δεύτερος -, ο Μαουρίσιο και ο Βαρέλα δείχνουν σε άλλο επίπεδο προς το καλύτερο, ενώ και ο Πρίγιοβιτς, που δεν έπαιξε όσο ήθελε στο Μουντιάλ, είναι διψασμένος για μια ακόμα πιο αποδοτική χρονιά.

Ισως οι πιο ευχάριστες εκπλήξεις είναι ο Ζαμπά και ο Ελ Καντουρί, με τον Μαροκινό να αποτελεί τη δικαίωση του Λουτσέσκου που τον ήθελε πάση θυσία και τον πίστευε. Ο εφετινός ΠΑΟΚ στοχεύει στον τίτλο – είναι ξεκάθαρο. Αλλά μέχρι τώρα, τα πάει έξοχα στην Ευρώπη και μας γοητεύει όλους!