Η αλόγιστη μεταγραφική δραστηριότητα, η υπερφόρτωση του ρόστερ και η αδυναμία διαχείρισής του έχουν δημιουργήσει μια νέα αγορά στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια: τους δανεικούς παίκτες, οι οποίοι υπογράφουν ένα πολυετές συμβόλαιο αλλά μπορεί να μην αγωνιστούν ποτέ στην πρώτη ομάδα.
Για παράδειγμα, η πολιτική της Τσέλσι σε αυτό το θέμα έγινε αντικείμενο συζήτησης αρκετές φορές. Σήμερα, οι Μπλε του Λονδίνου έχουν 24 ποδοσφαιριστές δανεικούς σε 21 ομάδες οι οποίες αγωνίζονται σε 14 διαφορετικές Λίγκες! Παράλληλα, υπάρχει ειδικός άνθρωπος ο οποίος έχει αναλάβει να τους παρακολουθεί και στο τέλος να κάνει την αναφορά του σχετικά με την απόδοσή τους.
Ο πορτογάλος τερματοφύλακας Εντουάρντο ήταν μέλος της Εθνικής που κατέκτησε το Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας και τρίτος τερματοφύλακας πέρυσι στην Τσέλσι. Τώρα θα αγωνιστεί ως δανεικός στην ολλανδική Φίτεσε. Ο Κολομβιανός Ζοάο Ροντρίγκες υπέγραψε σε ηλικία 17 χρονών στην Τσέλσι. Ηταν το καλοκαίρι του 2013. Πέντε χρόνια αργότερα, έχει αγωνιστεί σε τέσσερις διαφορετικές χώρες και τη νέα χρονιά θα είναι στην Τενερίφη.
Πέρυσι η Εβερτον έδωσε 27 εκατ. ευρώ στον Αγιαξ για τον Ντάβι Κλάασεν. Τώρα προετοιμάζεται για το γερμανικό πρωτάθλημα με τη Βέρντερ Βρέμης, ενώ η ομάδα του Λίβερπουλ πήρε 14 εκατ. ευρώ. Αλλοι δύο ποδοσφαιριστές της Εβερτον αναχώρησαν για την Ισπανία.
Ενας από τους πλέον συνηθισμένους προορισμούς των δανεικών παικτών από το Νησί είναι το τουρκικό πρωτάθλημα. Φενέρμπαχτσε, Μπεσίκτας, Ρίζεσπορ, Μπασάκσεχιρ. Σίγουρα, η Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι και το πιο εύκολο πρωτάθλημα. Ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του προπονητή. Η Μάνστεστερ Σίτι έδωσε 42 εκατ. ευρώ στην Πόρτο για τον γάλλο κεντρικό αμυντικό Μανγκαλά. Για δύο χρόνια ήταν μέσα – έξω στην ενδεκάδα. Πριν από δύο έτη αγωνίστηκε δανεικός στη Βαλένθια, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο ο Γκουαρντιόλα τον έστειλε στην Εβερτον. Δεν πρόλαβε να παίξει παρά δύο ματς. Τραυματίστηκε στο γόνατο, υποβλήθηκε σε επέμβαση και η σεζόν χάθηκε.