Κάποιες από τις επιλογές των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων φέτος το καλοκαίρι ξεσήκωσαν αντιδράσεις. Oπως, για παράδειγμα, η πρόσληψη του Γιουλέν Λοπετέγκι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μια επιλογή που έφερε αναστάτωση και στην Εθνική Ισπανίας μόλις δύο ημέρες πριν από την πρεμιέρα της στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, είχε λάβει αρνητικές απαντήσεις από αρκετούς γνωστούς προπονητές. Η επιλογή του Λοπετέγκι ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που η Ρεάλ περνάει σε άλλη εποχή: στη μετά Κριστιάνο Ρονάλντο. Η αποχώρηση του πορτογάλου άσου φυσικά αποτελεί ένα πλήγμα για την ισπανική ομάδα και ο Λοπετέγκι καλείται να το διαχειριστεί, χωρίς να γνωρίζει αν τελικά θα βρει τον κατάλληλο αντικαταστάτη. Η Ρεάλ, χωρίς εντυπωσιακές μεταγραφές έως τώρα, θα στηριχθεί, όπως φαίνεται, στον συνδυασμό της εμπειρίας κάποιων παικτών και στον ενθουσιασμό των νεαρών. Ο Λοπετέγκι σκοπεύει να δώσει την μπαγκέτα στον Γκάρεθ Μπέιλ, ο οποίος αναμένεται να απελευθερωθεί χωρίς τον Ρονάλντο δίπλα του. Σημειώνουμε ότι η Ρεάλ έχει κατακτήσει τρεις συνεχόμενες χρονιές το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στην Ισπανία έμεινε 17 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα.

Ντόρτμουντ και Μπάγερν

Ο Τόμας Τούχελ είναι ένας προπονητής που παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του. Τουλάχιστον αυτό έδειξε στη θητεία του στην Ντόρτμουντ. Τώρα στην Παρί Σεν Ζερμέν θα χρειαστεί νέους συμμάχους στα αποδυτήρια για να διαχειριστεί μια ομάδα με καθιερωμένα αλλά και νέα αστέρια. Η γαλλική ομάδα κυριαρχεί εντός των συνόρων, αλλά το όραμα του Τσάμπιονς Λιγκ θαμπώνει κάθε χρονιά. Αυτό το καλοκαίρι η Παρί δεν «ξέφυγε» στο μεταγραφικό κομμάτι. Κράτησε χαμηλούς τόνους και ο Τούχελ καλείται να διαχειριστεί ένα ρόστερ με ποιότητα και εμπειρία.

Η επιλογή του Νίκο Κόβατς για τον πάγκο της Μπάγερν προκάλεσε επίσης έκπληξη σε πολλούς. Ο 46χρονος τεχνικός είχε πάρει την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης από τις τελευταίες θέσεις και την οδήγησε τον περασμένο Μάιο στην κατάκτηση του Κυπέλλου, νικώντας μάλιστα στον τελικό τη σημερινή ομάδα του. Η Μπάγερν κυριαρχεί στο πρωτάθλημα Γερμανίας, ωστόσο αυτό που λείπει είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Κι εκεί αναμένεται να εστιάσει ο Κόβατς, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως θα αδιαφορήσει για τους εγχώριους τίτλους.

Ιταλία και Αγγλία

Η Νάπολι περιμένει 28 χρόνια για το πρωτάθλημα στην Ιταλία. Ο Μαουρίτσιο Σάρι την έβαλε στον σωστό δρόμο, αλλά τώρα ο Κάρλο Αντσελότι καλείται να την οδηγήσει ακριβώς στο σημείο που είναι το τρόπαιο.  Ο ιταλός τεχνικός έχει αποδείξει πως ξέρει να διαχειρίζεται πρόσωπα και καταστάσεις. Επιστρέφει στην πατρίδα του ύστερα από πολλά χρόνια έχοντας κερδίσει την αναγνώριση όλων και θα προσπαθήσει να οδηγήσει τη Νάπολι σε αυτό που περιμένουν όλοι στην πόλη. Η αποστολή του βέβαια είναι δύσκολη, κόντρα σε μια Γιουβέντους που έχει ενισχυθεί και με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Την ίδια στιγμή, ο προκάτοχός του στη Νάπολι αναλαμβάνει μια ακόμα πιο δύσκολη αποστολή. Ο Μαουρίτσιο Σάρι θα προσπαθήσει να περάσει τη φιλοσοφία του σε μια ομάδα με μεγαλύτερο βάθος από τη Νάπολι, ωστόσο η Τσέλσι έχει αρκετούς δυνατούς αντιπάλους στο πλέον ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον πλανήτη. Το ερώτημα είναι αν θα πάρει τον χρόνο που του αναλογεί από τον Ρόμαν Αμπραμόβιτς.

Ο Ουνάι Εμερι ανέλαβε να οδηγήσει την Αρσεναλ στη μετά Βενγκέρ εποχή. Μια ομάδα με αξιόπιστη γραμμή κρούσης, αλλά όχι πάντα ανταγωνιστική. Και αυτό είναι το στοιχείο που θέλει να προσθέσει. Ο Εμερι θέλει να κάνει πιο «σκληρή» την Αρσεναλ αξιοποιώντας στο έπακρο όλο το υλικό που έχει στα χέρια του. Για την πρώτη χρονιά, η επιστροφή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι ένα θετικό πρόσημο.