Η φετινή Πρέμιερ Λιγκ έχει φαβορί, και μάλιστα δυνατό. Την περσινή πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι που σάρωσε κάθε ρεκόρ. Και το μεγάλο ερώτημα είναι ποια ομάδα θα είναι σε θέση να την εμποδίσει στον δρόμο προς το repeat. Κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς μετά το 2009. Και αυτό είναι κάτι που αρέσει στον κόσμο, καθώς βλέπουν κάθε χρόνο διαφορετική ομάδα να περνάει στο τελευταίο παιχνίδι από την τιμητική αψίδα που σχηματίζουν οι αντίπαλοι.

Η Πρέμιερ Λιγκ έχει ανταγωνισμό, τη στιγμή που στα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η κατάσταση δεν αλλάζει. Η Μπάγερν είναι πρωταθλήτρια τα έξι τελευταία χρόνια στη Γερμανία, η Γιουβέντους έχει επτά συνεχόμενους τίτλους στην Ιταλία, ενώ στη Γαλλία η Παρί Σεν Ζερμέν έχει κατακτήσει τα πέντε από τα έξι πρωταθλήματα. Ακόμα, στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει τέσσερις φορές τον τίτλο τα τελευταία έξι χρόνια.

Τα τεράστια έσοδα στην Πρέμιερ Λιγκ επιτρέπουν στις μεγάλες ομάδες που έμειναν εκτός τίτλου να ξοδέψουν σημαντικά ποσά ώστε να ενισχυθούν. Και φυσικά πάντα δίνουν περισσότερα χρήματα από την ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια. Εξαίρεση αποτελούν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την περίοδο 2010-2011, όταν δαπάνησε 25 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, αλλά και η Λέστερ τη σεζόν 2015-2016, που έδωσε 38,5 εκατ. ευρώ.

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει αποκτήσει έναν μόλις παίκτη αυτό το καλοκαίρι. Εδωσε 67 εκατ. ευρώ στη Λέστερ για τον Ριγιάντ Μαχρέζ. Ετσι κι αλλιώς ο Πεπ Γκουαρντιόλα διαθέτει πολύ ισχυρά όπλα για να υπερασπιστεί τον τίτλο. Το απέδειξε και στο Κομιούνιτι Σιλντ, όταν νίκησε εύκολα την Τσέλσι 2-0 κατακτώντας τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Οι «μνηστήρες»

Αυτό λοιπόν είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Ποια ομάδα μπορεί να την απειλήσει; Η Λίβερπουλ, απαντούν τα περισσότερα δημοσιεύματα στα αγγλικά ΜΜΕ. Ο πρώτος λόγος είναι η ενίσχυση στις μεταγραφές. Ο Γιούργκεν Κλοπ ξόδεψε περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ για να φέρει στο Ανφιλντ παίκτες όπως ο Ναμπί Κεϊτά από τη Λειψία, ο Φαμπίνιο από τη Μονακό, ο Σακίρι από τη Στόουκ, αλλά και ο βραζιλιάνος τερματοφύλακας Αλισον. «Αποκτήσαμε αυτά ακριβώς που χρειαζόμασταν» ήταν η εκτίμηση του Κλοπ. Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν και από άλλα στοιχεία: Θα καταφέρει ο Μο Σαλάχ να σκοράρει με τη συχνότητα που το έκανε πέρυσι; Οι Μανέ και Φιρμίνο θα προσφέρουν βοήθεια; Πόσο αξιόπιστη θα είναι η άμυνα;

Κατά τα άλλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η Αρσεναλ στη μετά Βενγκέρ εποχή, με τον Ουνάι Εμερι στον πάγκο. Μια ομάδα με ελληνικό στοιχείο καθώς, εκτός από τον Κωνσταντίνο Μαυροπάνο που μετακόμισε στο Βόρειο Λονδίνο τον περασμένο Ιανουάριο, αυτό το καλοκαίρι η Αρσεναλ απέκτησε και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο από την Ντόρτμουντ. Οι Αγγλοι θεωρούν ότι η αγωνιστική της εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερμάτισε πέρυσι στη δεύτερη θέση. Ομως δεν ικανοποίησε, ο Μουρίνιο ήθελε μόνο την αμυντική λειτουργία, ενώ γκρίνια υπήρξε αρκετές φορές από τον κόσμο. Τον τελευταίο μήνα πάντως ο μοναδικός που ακούγεται να γκρινιάζει είναι ο πορτογάλος τεχνικός. Για τη διοίκηση που δεν έκανε μεταγραφές (ήρθε μόνο ο βραζιλιάνος μέσος Φρεντ), για τους παίκτες που επέστρεψαν γρήγορα από τις διακοπές μετά το Μουντιάλ. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι έχει άσχημες σχέσεις με κάποιους παίκτες (Πογκμπά, Μαρσιάλ). Ολα αυτά φυσικά δεν αποδυναμώνουν τη Γιουνάιτεντ, που έχει έτσι κι αλλιώς ρόστερ το οποίο μπορεί να απειλήσει κάθε ομάδα. Οσοι την υποτιμήσουν μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Κι είναι –σύμφωνα με τους μπουκ – ο Μουρίνιο πρώτο φαβορί για απόλυση.

Με νέο προπονητή και η Τσέλσι. Ο Μαουρίτσιο Σάρι εγκαταστάθηκε στο Στάμφορντ Μπριτζ στη θέση του Αντόνιο Κόντε, ζήτησε και πήρε τον Ζορζίνιο από τη Νάπολι, ωστόσο ακόμα έχει αρκετή δουλειά να κάνει ώστε να αρχίσει να εφαρμόζει η ομάδα τη δική του φιλοσοφία. Στην Τότεναμ δεν άλλαξε τίποτα. Κανένας παίκτης δεν ήρθε, ωστόσο στο Βόρειο Λονδίνο υπερηφανεύονται για το νέο γήπεδο. Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο παραμένει ήρεμος, αν και γνωρίζει πως δύσκολα θα έχει έτοιμους, τις πρώτες αγωνιστικές, τους παίκτες που αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ.