Κοροϊδία χωρίς τέλος για 222.000 υποψήφιους συνταξιούχους, που ήδη περιμένουν ακόμη και πάνω από δύο χρόνια στην ουρά για να πάρουν τη σύνταξη ή το εφάπαξ που δικαιούνται. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μεταθέτει τώρα εκ νέου το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των ψαλιδισμένων συντάξεων που εκκρεμούν για να χορηγηθούν από τον ΕΦΚΑ και ενώ έχουν προηγηθεί άλλες τρεις διαδοχικές αναβολές, αφού με βάση τις αρχικές κυβερνητικές υποσχέσεις όλες οι εκκρεμείς συντάξεις θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί από τον Οκτώβριο του 2017.

Κι όμως ήρθε ο Αύγουστος του 2018 και η κυβέρνηση προανήγγειλε ακόμη μία αναβολή στον χρόνο εκκαθάρισης των συντάξεων, παραπέμποντάς τον για το τέλος του έτους, σε ακόμη μία επίδειξη πολιτικής εξαπάτησης εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Πρόκειται για την άλλη όψη της πολιτικής αυτής, που δημιουργεί τεχνητά πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ εις βάρος των συνταξιούχων, που περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιανουαρίου 2017 η Εφη Αχτσιόγλου δεσμευόταν ότι μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς θα έχει γίνει εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Σε δήλωσή της τον Οκτώβριο του 2017, μετέθεσε την πλήρη εκκαθάριση των συντάξεων οπωσδήποτε έως τον Ιούνιο του 2018. Τον περασμένο Μάρτιο, η υπουργός Εργασίας έδωσε μία ακόμη αναβολή στην εκκαθάριση του κύριου όγκου τον Αύγουστο του 2018. Σε νέες δηλώσεις της, ούτε αυτό κατέστη εφικτό, καθώς όπως είπε «το στοίχημα του Αυγούστου θα πάει λίγους μήνες πιο κάτω, αλλά νομίζω ότι εντός του χρόνου θα επιτευχθεί», μεταθέτοντας ξανά την εκκαθάριση, αυτή τη φορά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τονίζεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από δύο Ταμεία). Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα τρία χρόνια. Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις. Για την αποπληρωμή όλων των αιτήσεων αλλά και για την καταβολή των αναδρομικών ποσών απαιτούνται 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ανακοίνωσε ότι θα στραφεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, αφού η κατάσταση στους υποψήφιους συνταξιούχους είναι απελπιστική. Μάλιστα καταγράφονται περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων που πεθαίνουν περιμένοντας την έκδοση της σύνταξης! Παράλληλα έχουν εντοπιστεί χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2016 λόγω μη ύπαρξης του κατάλληλου λογισμικού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε μήνα εκδίδονται 18.000 οριστικές αποφάσεις για συντάξεις, ενώ κατατίθενται 12.000 νέες αιτήσεις.

Για το ίδιο θέμα εκ μέρους της ΝΔ ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Τη στιγμή που εκατομμύρια συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με τις συντάξεις τους, η κυβέρνηση – για πολλοστή φορά – εξαπατά χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν την απονομή της σύνταξής τους».

ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ. Η καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων είναι η μία πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής. Η άλλη είναι οι νέες επιβαρύνσεις που έρχονται και αφορούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και τις ψηφισμένες περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις από 1/1/2019. Οι τελευταίες, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αναστολή τους, αποτελούν μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν δώσει σήμα για το ενδεχόμενο μη εφαρμογής τους. Ετσι:

– Από 1/1/2019 η μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θα αφαιρέσει 3,132 δισ. ευρώ από τους παλαιούς συνταξιούχους.

– Από την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ (31/12/2019) η επιβάρυνση θα ανέλθει σε 853 εκατ. ευρώ.

– Από τη μείωση του αφορολογήτου, ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ, δηλαδή 710 ευρώ τον μήνα σύνταξη κύρια και επικουρική, που μέχρι τώρα ήταν αφορολόγητο, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος 570 ευρώ τον χρόνο. Ανάλογα θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος συντάξεις από 580 ευρώ μέχρι 710 ευρώ.

Οι δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα καταβολής των εκκρεμών συντάξεων είναι οι εξής:

3 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ: «Μέχρι τον Οκτώβρη του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης».

9 Οκτωβρίου 2017

Δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΪ: «Η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων θα λάβει χώρα οπωσδήποτε μέχρι τον Ιούνιο του 2018»

20 Μαρτίου 2018

Εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», ΣΚΑΪ: «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης συνολικά είναι για εκκαθάριση του κύριου όγκου – σχεδόν όλου του όγκου – των ληξιπρόθεσμων τον Αύγουστο του 2018»

10 Αυγούστου 2018

«Προσπαθούμε να τελειώσουμε με το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Το στοίχημα του Αυγούστου θα πάει λίγους μήνες πιο κάτω, αλλά νομίζω ότι εντός του χρόνου θα επιτευχθεί»