Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για την πορεία της τουρκικής λίρας μετά την ολομέτωπη επίθεση που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Πλέον η λίρα υποχωρεί από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου κατά 70%, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία της χώρας, όπου μεγάλα χρέη αποτιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα.
Η συνεχής υποχώρηση της λίρας έχει οδηγήσει πολλούς Τούρκους στα γκισέ των τραπεζών προκειμένου να μετατρέψουν το εθνικό νόμισμα σε δολάρια, σε μια προσπάθεια να προστατεύουν τις αποταμιεύσεις τους. Ομως η πρακτική αυτή, όπως είναι αναμενόμενο, έχει μειώσει σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα των τραπεζών και κατά συνέπεια της χώρας, φέροντας σε δύσκολη θέση ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εάν η βουτιά της λίρας συνεχιστεί, η Αγκυρα μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους στη διακίνηση συναλλάγματος. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα προκληθεί πλήγμα στην εμπιστοσύνη ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος. Η επιβολή capital controls όπως έχει δείξει η εμπειρία της Κύπρου και της Ελλάδας δεν είναι κάτι που μπορεί να καταργηθεί στη συνέχεια άμεσα, αφού χρειάζεται να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη.
Η βουτιά της λίρας κάνει πολύ πιο ακριβές της εισαγωγές προϊόντων στην Τουρκία και δημιουργεί προϋποθέσεις για νέα αύξηση του πληθωρισμού που ήδη καλπάζει σε διψήφια ποσοστά. Επίσης κάνει πολύ πιο δύσκολη την αποπληρωμή δανείων που συνδέονται με την πορεία του αμερικανικού νομίσματος. Στην Τουρκία έχουν λάβει πολλά τέτοια δάνεια επιχειρήσεις αλλά και αρκετά νοικοκυριά. Η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές φορές εκκλήσεις να στηρίξει ο πληθυσμός το εθνικό νόμισμα. Με τη συνεχή διολίσθηση της λίρας όμως χάνουν όλο και περισσότεροι πολίτες την εμπιστοσύνη στο νόμισμα με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύσει συνεχώς.