Αλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια προβλέπουν ότι θα πραγματοποιήσει φέτος η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) οικονομολόγοι και αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η «Wall Street Journal». Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις αυτές και γίνει ακόμη πιο ακριβός ο δανεισμός σε αμερικανικό νόμισμα, τότε αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι πιέσεις προς τις αναδυόμενες αγορές, κυρίως την Τουρκία και την Αργεντινή, που το τελευταίο διάστημα έχουν δει τα εθνικά τους νομίσματα να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Wall Street Journal» τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια αναμένεται να αυξηθούν τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια τον Δεκέμβριο ώστε αυτά να διαμορφωθούν σε εύρος από 2,25% έως 2,50%.

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στις εκτιμήσεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη διαμορφώθηκε σε 4,1% σε ετήσια βάση, ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Την ίδια στιγμή η απασχόληση αυξάνεται σταθερά αφού η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του ’60. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώνεται κοντά στο 2% που είναι και ο στόχος που θέτει η Fed.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει ήδη μέσα στο 2018 δύο αυξήσεις των επιτοκίων, μία τον Μάρτιο και μία τον Ιούνιο. Η αλλαγή αυτή πολιτικής προς μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική έχει προκαλέσει αναταράξει σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες που είχαν συνηθίσει μέχρι πρόσφατα να δανείζονται φθηνά σε δολάρια. Σε πολλές από τις χώρες αυτές επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν δανειστεί σε δολάρια, με αποτέλεσμα τώρα να γίνεται πολύ πιο δύσκολη η αποπληρωμή των δανείων αυτών.

Στελέχη της Fed έχουν ήδη δώσει σήμα ότι έρχονται κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου το αμέσως επόμενο διάστημα, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες και προετοιμάζοντας στο μέτρο του δυνατού το έδαφος για να μην υπάρχουν εκπλήξεις στις αγορές.

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αυξάνουν σταδιακά τα επιτόκια από το 2015 και μετά. Η Fed εξετάζει συνεχώς την πολιτική της καθώς εξακολουθούν να πλανώνται κίνδυνοι πάνω από την αμερικανική οικονομία. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες προέρχονται από το μέτωπο του εμπορίου λόγω του πολέμου των δασμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ευρώπη. Η επιβολή τέτοιων δασμών μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό στη χώρα αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο προς ποια κατεύθυνση αυτό θα γίνει.

Από τις εξελίξεις αυτές θα καθοριστεί η νομισματική πολιτική της Fed και για το 2019 και το 2020. Στόχος προς το παρόν τουλάχιστον είναι να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων και την ερχόμενη διετία.