Ολα ξεκίνησαν με ένα πρωθυπουργικό τιτίβισμα από αυτά που είθισται να κάνουν οι πολιτικοί ύστερα από κάθε ελληνική αθλητική επιτυχία. «Θερμά συγχαρητήρια» έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στον επίσημο λογαριασμό του «στη Βούλα Παπαχρήστου για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου». Σαράντα λεπτά αργότερα ο συριζαίος της Β’ Αθηνών Γιώργος Κυρίτσης σχολίασε, πάλι μέσω Τwitter, «κακή επιλογή τα συγχαρητήρια του @PrimeministerGR στην Παπαχρήστου». Θα ήταν άλλη μια ενδοσυριζαϊκή κόντρα για τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων, αν δεν επανέφερε στο προσκήνιο την κουβέντα περί μισαλλόδοξου λόγου.

ΕΚΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. Το μακρινό 2012 η Παπαχρήστου είχε γράψει στο Τwitter, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, «με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα… Τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου… θα τρώνε σπιτικό φαγητό!». Το αποτέλεσμα ήταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να τη θέσει εκτός της Ολυμπιακής Ομάδας. Και αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που η αθλήτρια έδειχνε ένα τέτοιο πρόσωπο. Οταν την είχαν ρωτήσει για το χαστούκι του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σε τηλεοπτικό πάνελ πρωινής εκπομπής, είχε ενημερώσει το φιλοθέαμον κοινό ότι δεν την ενόχλησε γιατί δεν το ξεκίνησε, λέει, πρώτος ο Κασιδιάρης, που πιστεύει ότι «μιλάει πάρα πολύ σωστά. Δεν λέει τρελά πράγματα ούτε κάνει τρελά πράγματα». Και για όποιον δεν κατάλαβε, είχε συμπληρώσει ότι «αν εγώ ήμουν προκλητική απέναντι σε έναν άντρα και τον έβριζα, δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσε, αλλά νομίζω πως άμα προκαλείς πρέπει να είσαι έτοιμος για την απάντηση».

Ο ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ. Ο Κυρίτσης, λοιπόν, δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να διαβάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το συγχαρητήριο tweet του Πρωθυπουργού σε μια αθλήτρια, που ως φαίνεται οι χρήστες του δεν έχουν ξεχάσει τον ρητό αλλά και τον υπόρρητο ρατσισμό όσων δημοσίως έχει πει στο παρελθόν. Τις διάβασε, δηλαδή, και ως γνήσιος αριστερός – και λάτρης των μιντιακών προκλήσεων – είδε μια καλή ευκαιρία να κάνει δυναμικό comeback στον δημόσιο διάλογο.

Τόσο δυναμικό που δύο μέρες μετά το τιτίβισμα βγήκε και στην τιβί να υπεραμυνθεί της θέσης του. «Είναι» είπε «πράγματα που μαθαίνουμε στο σχολείο. Ο αθλητισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις αξίες του ανθρωπισμού. Αυτή η απαίτηση είναι πιο ισχυρή για ανθρώπους που φορούν το εθνόσημο». Και συμπλήρωσε «οι αθλητές είναι και πρότυπα για τη νεολαία». Παρεμπιπτόντως, οφείλει να επισημάνει κάποιος πως ούτε το κόμμα ούτε το Μαξίμου έσπευσαν να απευθύνουν συστάσεις στον βουλευτή που απηύθυνε συστάσεις στον Πρωθυπουργό.

«Εχω πει 100 φορές συγγνώμη». Η ίδια η αθλήτρια από την άλλη θεωρεί ότι έχει «πληρώσει» για τα σφάλματά της.  Στη συζήτηση που έχει προκληθεί αυτές τις ημέρες, άλλωστε, επιλέγει έναν τόνο διαφορετικό από εκείνον που υιοθετούσε παλαιότερα. «Δεν θέλω» δήλωσε «να το ανοίξω πάλι αυτό το θέμα και να διαιωνίζεται. Εχω κουραστεί. Θέλω μόνο να αγωνίζομαι και να πηγαίνω καλά στους αγώνες». «Εχω πει 100 φορές συγγνώμη. Τι άλλο να κάνω; Θέλουν να με κρεμάσουν στο Σύνταγμα; Να με σταυρώσουν; Ας με σταυρώσουν… Ολοι κάνουμε λάθη κι εγώ μέσα από το λάθος μου μαθαίνω ακόμη». Μπορεί. Ωστόσο, τα γραπτά και τα βίντεο μένουν. Από την άλλη, πάλι, πόσο σίγουρος μπορεί να είναι ο Κυρίτσης ότι η Παπαχρήστου στα 23 της είναι το ίδιο άτομο με την Παπαχρήστου στα 29 της;