Στο κάδρο της σκληρής αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βάζει ο Ερντογάν την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, κάνοντας προκλητικές αναφορές στον Αττίλα και την εισβολή στην Κύπρο.

Οι αλλεπάλληλες εμπρηστικές δηλώσεις το τελευταίο τριήμερο τόσο από τον τούρκο πρόεδρο όσο και από άλλους αξιωματούχους δείχνουν ότι η Αγκυρα είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει έναν νέο γύρο έντασης με τη χώρα μας καθώς βρίσκεται υπό πίεση λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι το άρθρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους «Νew York Times», με το οποίο ο τούρκος πρόεδρος επέλεξε να κλιμακώσει κι άλλο την κόντρα του με τους Αμερικανούς, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ με αποχώρηση από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οπως είπε, και στο παρελθόν η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη βοήθεια της Αμερικής, φέρνοντας το παράδειγμα της τουρκικής εισβολής. Τότε, τη δεκαετία του ’70, ισχυρίστηκε με προκλητικό τρόπο, «η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον».

Είχαν προηγηθεί όμως κι άλλες προκλήσεις από την πλευρά της γείτονος. Την περασμένη Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις που είχε κάνει περί εντολής του Ερντογάν για τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν περιορίστηκε στην κριτική προς τον έλληνα υπουργό Αμυνας, τον οποίο χαρακτήρισε «ανεύθυνο», αλλά ακόμη μία φορά επέμεινε στο αίτημα να εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ αξιωματικοί. Για τους δύο Ελληνες και την κράτησή τους υποστήριξε ότι «έχει δοθεί εγκαίρως η απαραίτητη ενημέρωση προς την ελληνική πλευρά» και πρόσθεσε πως από την άλλη η χώρα μας «αρνείται να εκπληρώσει τις δίκαιες και νόμιμες προσδοκίες μας όσον αφορά τους προδότες που βρίσκονται εκεί (στην Ελλάδα) και συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Αυτό μόνο ως μία σκηνοθετημένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης προς άλλη κατεύθυνση μπορεί να εκληφθεί».

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Πάντως, η συνεχής επιδείνωση του αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, τους ισχυρούς διπλωματικούς κλυδωνισμούς Ελλάδας – Ρωσίας και την ταυτόχρονη σύσφιγξη των σχέσεων Αγκυρας – Μόσχας – σήμερα και αύριο ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία – έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Αθήνα. Στο Μαξίμου αλλά και στο «Πεντάγωνο» εκτιμούν ότι οι παραπάνω εξελίξεις πολύ δύσκολα θα αφήσουν ανεπηρέαστες και τις σχέσεις της Ελλάδας με τη γείτονα και ειδικότερα την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη για 166 ημέρες χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Προκλήσεις από τουρκικές μηχανότρατες

Τουρκικές μηχανότρατες αλιεύουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και η αδιαφορία των ελληνικών Αρχών είναι προκλητική, καταγγέλλει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Μάλιστα, αλιείς από τη Λέρο κατήγγειλαν χθες στο Λιμενικό ότι τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν προς το μέρος τους. Το λιμενικό έσπευσε στην περιοχή αλλά το τουρκικό αλιευτικό είχε στο μεταξύ απομακρυνθεί. Το Αρχιπέλαγος σημειώνει πως την τελευταία εβδομάδα είναι συνεχή «τα προκλητικά περιστατικά όπου τουρκικές μηχανότρατες εντοπίζονται να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά, όχι απλώς παραβιάζοντας την οριογραμμή, αλλά βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα και 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά».