Τον πύρινο εφιάλτη έζησαν χθες κάτοικοι στην Κεντρική Εύβοια, οι οποίοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τρομαγμένοι τα σπίτια τους όταν αντίκρισαν τους πυκνούς καπνούς, υπό τον φόβο ότι οι φλόγες θα εισβάλουν στα χωριά τους. Με συνεργασία της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των τοπικών Αρχών εκκενώθηκαν έγκαιρα και για προληπτικούς λόγους οικισμοί του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, αρχικά το Κοντοδεσπότι και έπειτα ο Σταυρός, με συνολικά περίπου 500 κατοίκους να ζουν ώρες αγωνίας και να περνούν τη νύχτα στο δρόμο. Επίσης εκκενώθηκαν η Μονή της Παναγίας Γοργοεπηκόου και μία κατασκήνωση στην περιοχή Δάφνη. Επιτόπου βρέθηκε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος κήρυξε τον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αργά το βράδυ συνεδρίασε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Οι καπνοί σκέπασαν ακόμα και τον ουρανό της Αττικής, καθώς το μέτωπο στη δασική έκταση εξαπλωνόταν προς τα Ψαχνά, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Χαλκίδας. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε πευκόφυτη περιοχή κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότι, ωστόσο λόγω του ανέμου (στην περιοχή είχαν ένταση 5-6 μποφόρ) το πύρινο μέτωπο χωρίστηκε σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο Κώστας Μπακογιάννης διαπίστωσε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς όπως είπε από το σημείο «οι άνεμοι αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση». Οπως σημείωσε, κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας με πυροσβεστικά οχήματα και ειδικά μηχανήματα, με την ελπίδα «να κερδηθεί η δύσκολη μάχη».

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, νωρίς το βράδυ, έκανε λόγο για «μία από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Οι άνεμοι οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια και η κατάσταση είναι δύσκολη». Η εκκένωση των δύο οικισμών Κοντοδεσπότι και Σταυρός, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε έγκαιρα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν οι κάτοικοι στα χωριά τους: «Ολοι τους συγκεντρώθηκαν σε ασφαλές σημείο».

Ηταν λίγο μετά τις 15.20 το μεσημέρι όταν ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες σε δασική περιοχή (δύσβατη πάντως) κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότι των περίπου 200 κατοίκων. Ωστόσο οι στροβιλισμοί και οι στιγμιαία έντονες ριπές του ανέμου χώρισαν το πύρινο μέτωπο σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια της Πυροσβεστικής να μπλοκάρει την πορεία της φωτιάς προς οικισμούς. Αρχικά οι άνεμοι δεν ξεπερνούσαν τα έξι μποφόρ ωστόσο η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις κατακαίγοντας πυκνό δάσος.

Για ώρες και παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πυροσβεστικής η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα τα στρέμματα πευκοδάσους, περικυκλώνοντας οικισμούς. Από τη στιγμή που τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής σταμάτησαν τις επιχειρήσεις το βράδυ, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν από τη Στερεά Ελλάδα, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Εξάλλου από νωρίς ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να διατεθούν υδροφόρες, μπουλντόζες και χωματουργικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά των οικισμών. Η ανησυχία ήταν έκδηλη έως αργά χθες το βράδυ μην τυχόν οι φλόγες φτάσουν και σαρώσουν τα Ψαχνά, γι’ αυτό τόσο οι πυροσβέστες όσο και εθελοντές κάτοικοι κινητοποιήθηκαν στην προσπάθεια να σχηματίσουν έγκαιρα αντιπυρικά φράγματα.