Εγκρίσεις «μνημονίων ενεργειών» για την πυροπροστασία, αναλυτικά σχέδια εκκένωσης οικισμών, εκτενείς συζητήσεις σε δημοτικά συμβούλια για την ασφάλεια των πολιτών, αποφάσεις για αποψιλώσεις κοινόχρηστων χώρων και δρόμων και κοπές δέντρων καταμεσής του Αυγούστου. Αυτές είναι ορισμένες από τις εσπευσμένες ενέργειες εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα θέματα της δασοπυρόσβεσης μετά την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική.
Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», σε δεκάδες περιφερειακές υπηρεσίες και δήμους της χώρας σήμανε συναγερμός εκ των υστέρων κι ενώ το καλοκαίρι σχεδόν τελειώνει για το θέμα της πυροπροστασίας και τα σχέδια «ειδικών αναγκών». Ανάμεσα σε αυτούς και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Και όλα αυτά βεβαίως μετά τον φόβο και την ανησυχία που προκάλεσε η εκατόμβη θυμάτων στο Μάτι αλλά και η δικαστική έρευνα που πραγματοποιείται για τον καταλογισμό ευθυνών σχετικά με τη μη έγκαιρη λήψη αποτρεπτικών μέτρων. Κάτι που βεβαίως αναδεικνύει την αδιαφορία ή τα ημιτελή μέτρα που λαμβάνονταν τα τελευταία χρόνια από πολλούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα θέματα πυροπροστασίας, όπως αναδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο στον πύρινο όλεθρο του Ματιού.
Στα έγγραφα που έχουν συνταχθεί τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αναφορές για «την καθοριστική λήψη προληπτικών μέτρων (έργα υποδομής, δεξαμενές κ.λπ.)». Σε άλλον δήμο υπάρχουν καθυστερημένοι προγραμματισμοί για «απομάκρυνση της αυξημένης βλάστησης», αλλά και «παρακολούθηση της περιοχής για την έγκαιρη επισήμανση προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά». Ακόμη υπάρχουν έγγραφα για άρον άρον καθαρισμούς αντιπυρικών ζωνών, για «υλοποιήσεις του προγράμματος δασοπροστασίας» κ.λπ. κι όλα αυτά μετά τα όσα συνέβησαν στο Μάτι.
Ισως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς που εξέδωσε δύο ημέρες μετά τον πύρινο όλεθρο στη Βορειοανατολική Αττική «Μνημόνιο Ενεργειών. Σχεδιασμός και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών» είναι η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Μάλιστα στις ενέργειες που προέβλεπε για την περιοχή της Πεντέλης (στα όρια του τοπικού δασαρχείου) είναι κάποιες λίγες άσχετες παρεμβάσεις (όπως ο έλεγχος των ορειβατικών μονοπατιών κ.λπ.). Αντιθέτως σε άλλες περιοχές υπήρχαν αναλύσεις των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για τη δασοπροστασία.
Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι και στο αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που είχε εκπονήσει ο Δήμος Μαραθώνα (σε αυτόν ανήκει ένα τμήμα του Ματιού) στα ζητήματα δασικών πυρκαγιών υπάρχουν μόνο γενικόλογες, σύντομες αναφορές και δεν υπάρχει το παραμικρό για εκκένωση οικισμών. Μάλιστα στο έγγραφο αυτό ομολογείται ότι «η οργάνωση σεμιναρίων, επιδείξεων κι άλλων δράσεων ενημέρωσης δημοτών δεν είναι προγραμματισμένη από τον Δήμο».