«Φωτιά» στην αυλή του Μαξίμου προκάλεσε η διαχείριση της καταστροφής με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να γίνει στάχτη το κυβερνητικό αφήγημα, που δεν είναι άλλο από την έξοδο από τα Μνημόνια, τη χειραφέτηση της χώρας από τους δανειστές και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ζημιά όμως δεν περιορίστηκε μόνο στην ανατροπή του κυβερνητικού σχεδιασμού που κατάρτιζαν στο Μαξίμου για την περίοδο από τις 20 Αυγούστου μέχρι τη ΔΕΘ, αλλά έφτασε και μέχρι τον Πρωθυπουργό που αποτελούσε το «καλό χαρτί» της κυβέρνησης.

Οι αναποτελεσματικές προσπάθειες για την ανάσχεση της πυρκαγιάς (ακόμα και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες) άφησαν περιθώριο αμφισβήτησης της επάρκειας του κυβερνητικού επιτελείου στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, αλλά και αμφισβήτησης της ίδιας της ικανότητας του Αλέξη Τσίπρα για σθεναρή διεύθυνση της κατάστασης.

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ. Κατά κοινή ομολογία ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί τον άνθρωπο-ορχήστρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Μια πολιτική ζημιά που περιορίζεται σε έναν υπουργό είναι αντιμετωπίσιμη διά της αντικαταστάσεως. Αν όμως φτάσει παραπάνω, τότε η κυβέρνηση απειλείται με αποσύνθεση. Η σύσκεψη στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής, οι τραγικές απώλειες δεκάδων ανθρώπων, η αποτυχημένη συνέντευξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την επόμενη ημέρα και η διαμάχη μεταξύ Αστυνομίας – Πυροσβεστικής  έριξαν τη σκιά και στο πρωθυπουργικό γραφείο και σήμαναν συναγερμό.

Ο ίδιος ο Τσίπρας βγήκε μπροστά και πήρε την κατάσταση στις πλάτες του, ελπίζοντας να αναστρέψει ή να περιορίσει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα. Μετά τη συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών και των αρχηγών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να τοποθετηθεί – δημοσίως – με την εισήγησή του και απευθυνόμενος σε κάθε έλληνα πολίτη κινήθηκε σε εντελώς «άλλη γραμμή» από εκείνη των υπουργών του την προηγούμενη ημέρα. Πήρε απόσταση από το «όλα έγιναν σωστά» και μίλησε για εθνική τραγωδία.

Παράλληλα ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και άρχισε να δομεί το σχέδιο των αυθαιρέτων και των χρόνιων στρεβλώσεων με τις νομιμοποιήσεις τους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες, χτίζοντας μια γραμμή άμυνας για τα στελέχη του απέναντι στην κριτική και τη συνολική αμφισβήτηση της κυβερνητικής ικανότητας.

Με την επιχείρηση «μπουλντόζα» που εξήγγειλε στο Λαύριο λίγα 24ωρα αργότερα, επιχειρεί – εκτός των αυθαιρέτων – να «ρίξει τείχη» για να δημιουργήσει οδό διαφυγής και να απεγκλωβίσει την κυβέρνηση από το πολιτικό αδιέξοδο. Παράλληλα παρουσίασε ένα σχέδιο ενίσχυσης των πληγέντων με οικονομικά μέτρα στήριξης άμεσης καταβολής (στα πρότυπα της ενίσχυσης των πληγέντων στην Ηλεία το 2007), προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ. Τρίτο βήμα αντιστροφής της κατάστασης ήταν η – εκ βάθρων – αναδιοργάνωση του φορέα για την Πολιτική Προστασία που – κατά κοινή ομολογία – έχει ξεπεραστεί και αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά όπως φάνηκε όχι μόνο στο Μάτι, αλλά και νωρίτερα.

Τις ανακοινώσεις τις έκανε και πάλι ο ίδιος, με μία ακόμα δημόσια παρέμβαση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και πάλι μίλησε για εθνική τραγωδία, ενώ σε μια άσκηση πολιτικής συναίνεσης ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις θεσμικές αλλαγές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ώστε να μην επαναληφθεί τέτοια καταστροφή στο μέλλον. Η επιλογή του μάλιστα να ανακοινώσει ότι ο επικεφαλής της νέας Αρχής θα είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που θα επιλέγει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έτυχε θετικής υποδοχής από μέρος της αντιπολίτευσης, ενώ κατά πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς μια πρόταση του Νίκου Τόσκα που υποστήριξαν οι Γάλλοι, για ενιαίο στόλο πυροσβεστικών εναέριων μέσων, που θα μπορεί να δρα συντονισμένα κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που το καλοκαίρι ζουν με τον φόβο των πυρκαγιών.

Κατά πληροφορίες έχει βάλει «στην πρίζα» όσους υπουργούς εμπλέκονται με τη στήριξη των πληγέντων και το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την Ανατολική Αττική, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου προκειμένου να ενημερώνεται από πρώτο χέρι για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Το τέλος του Μνημονίου θα αποτελέσει αφορμή για μια ακόμα παρέμβαση του Πρωθυπουργού, παραμένει όμως άγνωστο αν υπάρχουν – με δεδομένη την καταστροφή – περιθώρια για βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας.