Τα μεγάλα όμορφα σπίτια στη Νέα Μάκρη, το Ζούμπερι, τον Μαραθώνα, χτισμένα τα περισσότερα σε μοντέρνα αρχιτεκτονική, μοιάζουν σχεδόν έρημα. Τις πρωινές ώρες κάποιοι από τους κατοίκους συζητούν χαμηλόφωνα στους κήπους, πίνοντας τον καφέ τους. Ο χαρακτηριστικός ήχος από τα πούλια του ταβλιού, αγαπημένο παιχνίδι του καλοκαιριού, δεν ακούγεται πια. Τα απογεύματα οι κυρίες που προσκαλούσαν η μία την άλλη για χαλαρές συζητήσεις, καφέ ή ένα… γλυκό του κουταλιού επιλέγουν τώρα να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Τα βράδια επικρατεί απόλυτη ησυχία. Μόνο οι προβολείς από τις πισίνες σε μονοκατοικίες ή κάποια συγκροτήματα με μεζονέτες ρίχνουν τους προβολείς τους πάνω στους τοίχους. Μέσα στην τρομερή αυτή ησυχία κάπου κάπου ακούγεται το λάλημα του γκιόνη (σύμφωνα με την παράδοση κάποιες φορές το λάλημά του προμηνύει κακοτυχία). Ακόμα και αυτές οι φωνές με αφορμή τις διαφωνίες πάνω στο δημοφιλές παιχνίδι της μπιρίμπας δεν ακούγονται πια. Οι φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική έκαναν το σκηνικό να αλλάξει με θεαματικό τρόπο. Οι περιοχές αυτές (δεν αναφερόμαστε στο Μάτι, το οποίο δείχνει να έχει εξαϋλωθεί), οι οποίες κάποτε ήταν σημαντικά θέρετρα καλοκαιρινών διακοπών (με πολλούς ισχυρούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές να διαθέτουν σπίτια εκεί), μοιάζουν να έχουν τυλιχτεί σε ένα γκρίζο, μελαγχολικό πέπλο. Τίποτα δεν είναι πια όπως πριν. Ούτε καν αυτή η πολυσύχναστη Λεωφόρος Ποσειδώνος…

Νυχτερινοί περίπατοι

Η θορυβώδης μέχρι πριν από μερικές ημέρες Λεωφόρος Ποσειδώνος, η οποία ενώνει τη Νέα Μάκρη με τις περιοχές αυτές, είναι σχεδόν άδεια. Τα αυτοκίνητα περνάνε αραιά και πού. Περίπου είκοσι ημέρες πριν, δημιουργούσαν ουρές μπροστά από καφετέριες και εστιατόρια. Ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει όλο αυτό που συνέβη στην Ανατολική Αττική ως ανείπωτη τραγωδία. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για τη νέα Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών, εξαγγέλλει μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες. Οι περισσότεροι όμως είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους. Ελάχιστοι πιστεύουν σε εξαγγελίες και υποσχέσεις. Φίλοι από την περιοχή της Ανατολικής Αττικής μού στέλνουν φωτογραφίες από τις νυχτερινές τους βόλτες σε σκοτεινούς δρόμους. Με τις πόρτες των σπιτιών ερμητικά κλειστές.

Σε ένα άλλο σημείο της Αττικής τα πράγματα είναι περισσότερο αισιόδοξα και φωτεινά. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα και το Island υποδέχθηκαν μόλις λίγες βραδιές πριν την διάσημη ηθοποιό (πρώην του Χιου Γκραντ) Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ. Η Ελίζαμπεθ, η οποία έχει ήδη επισκεφθεί τη Μύκονο, το Πόρτο Χέλι, τις Σπέτσες και την Υδρα, συνοδευόταν από τους στενούς της φίλους Valentino, Giancarlo Giammetti και τον γιο της Damian. Η τζετ σέτερ Ελίζαμπεθ μαζί με τους φίλους της έδωσαν το «παρών» στο μεγάλο πάρτι με αφορμή την παρουσίαση της μουσικής συλλογής του Island. Το CD του δημοφιλούς restaurant-club είναι αυτό που καθιερώνει κάθε χρόνο τα hits και δημιουργεί τις πιο όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Η μουσική συλλογή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις εταιρείες Minos EMI, Universal και Feelgood…

Η Ντενέβ, τα σκουλαρίκια Man Ray, η Σοφία Βάρη

Κοσμήματα που οι κατασκευαστές τους έχουν εμπνευστεί από το έργο των Man Ray, Picasso, Calder και άλλων σημαντικών εικαστικών. Θυμάμαι ότι στο παρελθόν στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, κοντά σε αυτά του λάτρη της Ελλάδας, στενού φίλου της Ντόλλυς Γουλανδρή Κένεθ-Τζέι Λέιν, υπήρχαν κοσμήματα που είχαν πηγή έμπνευσης το έργο του Σαλβαδόρ Νταλί. Μία καρφίτσα μάλιστα σε σχήμα χειλιών, γεμάτη με κόκκινες και λευκές πέτρες, ήταν ένα μικρό κομψοτέχνημα. Η Κατρίν Ντενέβ εντυπωσίασε σε μία εμφάνισή της με τεράστια χρυσά σκουλαρίκια by Man Ray. Τα συγκεκριμένα ογκώδη σκουλαρίκια έδεναν απόλυτα με τα μακριά ξανθά μαλλιά και το φόρεμά της. Τα κοσμήματα της Nina Runsdorf με κοράλλια, διαμάντια και μαργαριτάρια κατασκευάζονται στα ατελιέ της στο Upper East Side της Νέας Υόρκης, πάνω σε σχέδια σύγχρονων εικαστικών. Η Runsdorf συνεργάζεται και με τους διάσημους αρχιτέκτονες Campana Brothers, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το interior design του New Hotel επί της οδού Φιλελλήνων.

Η Σοφία Βάρη έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια τη δική της συλλογή κοσμημάτων. Ογκώδη μπιζού από ξύλο και χρυσό. Η Βικτόρια Μπέκαμ έχει φορέσει αρκετές φορές κοσμήματα της διεθνούς φήμης ελληνίδας καλλιτέχνιδας, η οποία παρουσιάζει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα τη συλλογή της με μνημειώδη γλυπτά.