Οταν το Samos Young Artists Festival σήκωνε αυλαία πριν από 9 χρόνια, στις βασικές του επιδιώξεις ήταν να γίνει ένα ευκρινές σημείο στον χάρτη του πολιτιστικού τουρισμού. Οπως εξηγεί ο Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος, ο οποίος μοιράζεται την καλλιτεχνική διεύθυνση με τη Masha Ilyashov, είχε ισχυρούς λόγους για να το πετύχει: προσφέρει μια απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πλούσια Ιστορία. «Ενα φεστιβάλ μουσικής σε έναν τέτοιο τόπο προσθέτει στους ήδη υπάρχοντες πολιτιστικούς θεσμούς του νησιού και τον καθιστά έναν πολύ ελκυστικό προορισμό. Προς το παρόν οι περισσότεροι που επισκέπτονται το νησί της Σάμου για το φεστιβάλ μουσικής έρχονται  κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό. Είναι μέσα στους βασικούς στόχους του φεστιβάλ – που επιθυμεί να συγκεράσει κλασική μουσική, όπερα και φολκλόρ – να γίνει τουριστικός πολιτιστικός προορισμός και για το εγχώριο κοινό».

Πίσω όμως από τους ευγενείς σκοπούς και τους υψηλούς στόχους υπάρχει και η πολύπλοκη πραγματικότητα της υλοποίησής τους, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια τόσο απομακρυσμένη τοποθεσία της Ελλάδας. Η διοργάνωση ενός φεστιβάλ μουσικής, όπου και αν επιχειρείται η προσπάθεια, είναι μια περίπλοκη και κοστοβόρα διαδικασία, εξηγεί ο Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος, και απαιτεί γνώση κι επαγγελματισμό: «Το SYAF και η διοργάνωσή του είναι κατά την άποψή μου πρότυπη κίνηση για τη χώρα μας. Ο σεβασμός των καλλιτεχνών και του κοινού είναι το κύριο μέλημά μας. Ο επαγγελματισμός στον χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα δυστυχώς απουσιάζει και το φεστιβάλ μουσικής της Σάμου είναι σίγουρα ένα παράδειγμα προς μίμηση στον χώρο αυτό».

Απόψε στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, όπου πραγματοποιείται το SYAF, η Σαβίνα Γιαννάτου με το Primavera Trio – Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο) – θα παρουσιάσουν τραγούδια της Μεσογείου. Χθες στη σκηνή ανέβηκαν οι Latinitas Nostra baroque ensemble υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Και οι δύο επιλογές υπογραμμίζουν την επιθυμία των διοργανωτών φέτος οι έλληνες καλλιτέχνες να έχουν περισσότερο χώρο στο πρόγραμμα. Οπως σημειώνει ο Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος, «Η σύγχρονη ελληνική σκηνή της κλασικής μουσικής είναι απαλλαγμένη προς το παρόν από αγκυλώσεις προσφέροντας έτσι πρωτοποριακές κι ενημερωμένες ερμηνείες. Η φρέσκια αυτή προσέγγιση είναι απότοκο βέβαια του ότι το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας μας είναι βαθιά διεθνές και δεν επηρεάζεται προς το παρόν από τα συντηρητικά λόμπι κλασικής μουσικής, τα οποία περισσότερο εξυπηρετούν συμφέροντα σε επίπεδο management καλλιτεχνών».

Με την παρουσίαση νέων καλλιτεχνών σε αυτό τον ισχυρό πια πολιτιστικό θεσμό, εξηγεί η Masha Ilyashov, «είναι μια ευκαιρία για εμάς να αποδώσουμε φόρο τιμής στην εξαιρετική συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού. Στο φεστιβάλ, άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικές χώρες δουλεύουν μαζί και η γλώσσα της μουσικής είναι φτιαγμένη για να ενώνει. Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει νέους μουσικούς και το κοινό σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο μέρος, το Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, και να ζήσουμε μαζί φανταστικές συναυλίες σε μια μαγική ατμόσφαιρα. Πρόθεσή μας είναι να συνεισφέρουμε στη διεύρυνση και επικοινωνία».