Μισές δουλειές κάνει αυτός ο Βασιλειάδης (φωτογραφία κάτω). Πού να φτουρήσει ένα εικοσάρικο εκατομμύρια της ΕΡΤ για το ποδόσφαιρο; Ούτε για ζήτω δεν φτάνουν αυτά τα λεφτά. Αφού η κυβέρνηση της Αριστεράς πήρε υπό την προστασία της τους επτά άστεγους, όφειλε να την πάει τη δουλειά μέχρι τέρμα. Θα μπορούσε π.χ. να διεξαχθεί υπό την αιγίδα της ΕΡΤ ένας τηλεμαραθώνιος. Να καταθέσουν οι Ελληνες τον οβολό τους. Υπέρ των πτωχών και των αδυνάτων. Να εκδοθεί ένα λαχείο υπέρ του ποδοσφαίρου. Δεν είναι μόνο τα παιδιά στην Αφρική που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Δεν είναι μόνο οι πυρόπληκτοι. Δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες. Είναι και οι επτά ποδοσφαιρικές ομάδες. Που θα πρέπει να κάνουν μεταγραφές. Που θα πρέπει να πληρώνουν συμβόλαια και πριμ. Μισθούς προσωπικού, εργοδοτικές εισφορές, Εφορία. Από πού θα βρεθούν όλα αυτά τα λεφτά; Κλέφτες θα γίνουν οι παράγοντες; Το κράτος όφειλε να σταθεί αρωγός.

Καμπάνια

Θα μπορούσε να καθιερωθεί μία έκτακτη εισφορά. Ο Ελληνας έχει φιλότιμο. Είναι πονόψυχος. Θα βοηθούσε με το υστέρημά του τον Παναθηναϊκό να βουλώσει καμιά τρύπα. Δεκαπέντε εκατομμύρια είναι μόνο το χρέος στην Εφορία. Πάνω από ένα εκατ. στο ΟΑΚΑ. Πού να φτουρήσουν τα 4,2 εκατ. καθαρά της ΕΡΤ; Βοηθώντας τον κ. Παϊρότζ (φωτογραφία δεξιά), η κυβέρνηση δείχνει την καλή της θέληση σε όποιον έρχεται να επενδύσει στην Ελλάδα. Θα μπορούσε λοιπόν να γίνει μία καμπάνια με σύνθημα «Save Periergos». Αν ήταν σωστός ο Παππάς, που πήρε στην πλάτη του τη δουλειά, όφειλε να κάνει το βήμα παραπάνω. Να έστελνε μήνυμα στους ξένους και στους ομογενείς που μαζεύουν λεφτά για τους πυρόπληκτους: «Δεν έχουμε ανάγκη εκεί. Τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας. Οι επτά άστεγες ΠΑΕ χρήζουν βοηθείας». Αντί να ζητάνε ο Αλέξης κι ο Κυριάκος από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχο, να αναλάβει το κόστος συντήρησης των πυροσβεστικών αεροπλάνων, να ζητήσουν για τις άστεγες ΠΑΕ.

Χυδαιότητα

Τo «Save Periergos» θα έπρεπε να γίνει το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας δημοσιότητας, για την προσέλκυση δωρητών. Να μιλήσουμε σοβαρά. Αυτό που έγινε με τις τηλεοπτικά άστεγες ΠΑΕ ξεπερνάει κάθε χυδαιότητα. Συνιστά ντροπή. Πριν από λίγους μήνες η Νova είχε αποτιμήσει τις 15 ΠΑΕ (πλην ΠΑΟΚ) 30 εκατομμύρια. Πρόσφατα το Epsilon έδινε στους επτά άστεγους 12 εκατομμύρια. Κι έρχεται η ΕΡΤ, νοθεύοντας κάθε έννοια ανταγωνισμού, να δώσει 19. Που με τα μπόνους μπορεί να γίνουν 22, για διετή εγγυημένα συμβόλαια. Να τα κάνουμε πενηνταράκια. Ο ΟΦΗ που πιάστηκε κορόιδο και βιάστηκε να κλείσει στη Νova έχει συμβόλαιο ένα εκατομμύριο. Η Λαμία που περίμενε έκλεισε στην ΕΡΤ με 1,9 (μεικτά). Εύλογα οι ομάδες που είχαν συμβόλαια με το συνδρομητικό αντέδρασαν. Κανένα πρόβλημα για τους χουβαρντάδες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα για τον Νίκο Παππά να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη (της ΕΡΤ).

Προστασία

Αν π.χ. ο ΟΦΗ, στο τέλος της σεζόν υποβιβαστεί, κανένα πρόβλημα. Στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης θα τον πάρει υπό την προστασία της η ΕΡΤ. Τη σεζόν 2019-20 θα έχει συμβόλαιο 1,8 εκατομμύρια. Κι επειδή λεφτά υπάρχουν, συν 900.000 ευρώ της διαφοράς του φετινού συμβολαίου. Σύνολο 2,8 εκατ. (μεικτά) για τηλεοπτικά ομάδας Β’ Εθνικής. Κι αυτό θα ισχύει και για Λάρισα, Λεβαδειακό, που έχουν συμβόλαια με τη Νova. Βρέξει – χιονίσει δηλαδή και η «τελευταία» ομάδα της Σούπερ Λίγκας έχει εξασφαλίσει για την προσεχή διετία 3,8 εκατομμύρια. Μιλάμε για παραλογισμό. Οταν οι συντάξεις χηρείας με τον νόμο Κατρούγκαλου είναι κάτω από τέσσερα κατοστάρικα. Σε ποιο ποδόσφαιρο δίνει αυτά τα λεφτά η κυβέρνηση; Ποια είναι η εμπορική αξία και η απήχηση του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας; Ο Ατρόμητος, που η γαλαντόμα ΕΡΤ τού δίνει 1,9 εκατ. τον χρόνο καθαρά, είχε πέρυσι όλα κι όλα 13.180 εισιτήρια.

Εισαγγελέας

Επί του θέματος έχει τοποθετηθεί εις εκ των αστέγων. Ο πρόεδρος του Παναιτωλικού Φ. Κωστούλας: «Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε μία μείωση του κόσμου στα γήπεδα. Η οποία δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το οικονομικό ζήτημα. Ο κόσμος έχει απογοητευθεί καθώς το αγωνιστικό κομμάτι δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι». Αυτό το πρωτάθλημα έρχεται να επιδοτήσει η κυβέρνηση. Σε μία κανονική χώρα, θα είχε ήδη επέμβει ο εισαγγελέας. Η απιστία σε βαθμό κακουργήματος είναι αυταπόδεικτη. Αν ένα προϊόν έχει αξία 12 εκατ. κι εσύ το πληρώνεις 19 η απιστία (και εις βάρος του Δημοσίου μάλιστα) είναι καραμπινάτη. Οσοι από την ΕΡΤ έβαλαν τις υπογραφές τους έκαναν μεγάλη κουτουράδα. Το θέμα είναι τεράστιο. Κι είναι άξια απορίας η αδιαφορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Που κάθονται κι ασχολούνται με τις π@παριές της Αυλωνίτου. Και κλείνουν τα μάτια σ’ ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο.

Πρόκληση

Δεν πρόκειται για σπατάλη. Πρόκειται για πρόκληση, για ρεσιτάλ τυχοδιωκτισμού. Να αναλαμβάνει ο έλληνας φορολογούμενος τα έξοδα του ποδοσφαιρικού μαγαζιού που έχουν ανοίξει ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου στη Λαμία κι ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης στη Ριζούπολη. Ενα προϊόν που ο κόσμος (αδειάζοντας τα γήπεδα) τού έχει γυρίσει την πλάτη να επιδοτείται από υστέρημα των φορολογουμένων.