Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik άνοιξε το πρώτο γραφείο του στην Αθήνα. Σε δηλώσεις της με αυτή την ευκαιρία, η αρχισυντάκτρια Μαργκαρίτα Σιμονιάν τόνισε ότι η Ελλάδα είχε ώς τώρα τα πάντα, εκτός από «κάποιο μέσο ενημέρωσης που να προβάλλει τις διεθνείς εξελίξεις, τις απόψεις και τα δεδομένα που δεν ανήκουν στο ευρωπαϊκό mainstream».
Είναι άγνωστο πώς ορίζει η συνάδελφος αυτό το mainstream. Το συγκεκριμένο πρακτορείο, πάντως, κατηγορείται ότι στις χώρες όπου λειτουργεί πρωταγωνιστεί στη διάδοση fake news. Δεν κάνει δηλαδή απλώς φιλορωσική προπαγάνδα, όπως θα ανέμενε κανείς από ένα Μέσο που ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά διασπείρει ψευδείς ειδήσεις προσπαθώντας να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις προς όφελος του Κρεμλίνου. Και το κάνει πιο έξυπνα, πιο σύγχρονα, άρα πιο αποτελεσματικά, από άλλα εργαλεία του ρωσικού προπαγανδιστικού μηχανισμού όπως η Ρωσική Τηλεόραση (RT) ή το πρακτορείο TASS.
Ολα αυτά είναι λίγο – πολύ γνωστά και πολλές χώρες έχουν αντιδράσει σθεναρά. Εχοντας δίπλα του τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε πέρυσι ότι στη διάρκεια της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας το Sputnik και η RT «δεν συμπεριφέρθηκαν σαν ειδησεογραφικοί οργανισμοί, αλλά σαν δίαυλοι επιρροής και προπαγάνδας που διέδωσαν σοβαρά ψεύδη» και διακήρυξε ότι δεν θα υποχωρήσει ποτέ μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Εχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι δίαυλοι αυτοί ενεργοποιούνται στη χώρα μας σε μια περίοδο που οι ελληνορωσικές σχέσεις διέρχονται μια πρωτοφανή κρίση.
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για παράδειγμα, χαρακτήρισαν αναληθείς τις πληροφορίες που πρωτοκυκλοφόρησαν από το πρακτορείο TASS για αντικατάσταση του έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα. Το Sputnik όμως δεν πτοείται. Επικαλούμενο «ρωσική πηγή», επιμένει ότι η μετάθεση του Ανδρέα Φρυγανά αποτελεί προσωπική επιλογή του Νίκου Κοτζιά.
Σε έναν τόπο που παρασύρεται εύκολα από τις θεωρίες συνωμοσίας, και που η πλειοψηφία των πολιτών του εξακολουθεί να θεωρεί τον πρόεδρο Πούτιν έναν άνθρωπο που θέλει να σώσει την Ελλάδα αλλά δεν τον αφήνουν, όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα. Καλό είναι λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών να αφήσει τις κορόνες για τους «συντρόφους εν όπλοις της Τουρκίας» και τα διδακτικά tweets για τα συστατικά που πρέπει να έχει μια υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, και να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει στο ελληνορωσικό μέτωπο.
Οσο για το κόμμα του, είναι καιρός να ασχοληθεί με τους πραγματικούς διακινητές ψευδών ειδήσεων στην Ελλάδα. Γιατί μπορεί ο διευθυντής της «Αυγής» να καταγγέλλει «ΤΑ ΝΕΑ» επειδή προέβαλαν την τραγική λίστα με τους νεκρούς από την πυρκαγιά (ενώ εκείνος προτιμά πρωτοσέλιδα όπως το χθεσινό που απεικονίζει τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη με τον ευρηματικό τίτλο «Πολιτική ευθύνη και ανευθυνότητα»), αλλά αύριο μπορεί να μπλεχτεί με τους διαύλους των fake news και να την πατήσει.