Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ και της Ευρώπης για τους ρώσους ολιγάρχες και τα λεφτά που έχουν κρυμμένα στο εξωτερικό, είναι καλό να αναρωτηθούμε δύο πράγματα. Πρώτον, ποιος είναι ολιγάρχης και ποιος δεν είναι;
Δεύτερον, πρέπει να υποπτευόμαστε κάθε ολιγάρχη; Η καχυποψία είναι καθημερινό φαινόμενο στις ΗΠΑ όπου οι Αρχές επέβαλαν μεγάλες κυρώσεις στους ρώσους μεγιστάνες Ολεγκ Ντεριπάσκα και Βίκτορ Βέξελμπεργκ, σε μια προσπάθειά τους να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο για την ανάμειξή του στις προεδρικές εκλογές του 2016. Παρομοίως, έπειτα από τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, το Ηνωμένο Βασίλειο εφάρμοσε νέα μέτρα κατά του ξεπλύματος χρημάτων και η εισροή κεφαλαίων από τη Ρωσία διερευνάται εξονυχιστικά. Το πρόβλημα είναι ότι τα κριτήρια στα οποία βασίζονται οι δυτικές κυβερνήσεις, προκειμένου να αποφασίσουν ποιος Ρώσος πρέπει να γίνει αντικείμενο έρευνας ή να τιμωρηθεί, είναι πολύ διευρυμένα. Συνήθως ο ολιγάρχης είναι κάποιος του οποίου ο πλούτος προέρχεται από πολιτικές διασυνδέσεις, κυρίως με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο η εστίαση στη σχέση των επιχειρηματιών με τον Πούτιν είναι λανθασμένη. Πολλοί από τους πλούσιους ρώσους επιχειρηματίες ξεκίνησαν την καριέρα τους την εποχή του προκατόχου του Πούτιν, Μπορίς Γέλτσιν.
Επιπλέον πολλοί πλούσιοι Ρώσοι, που επωφελήθηκαν από τις διασυνδέσεις τους με το Κρεμλίνο στο παρελθόν, έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία και κάνουν δουλείες στη Δύση ή ζουν εκεί εξόριστοι. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι δυτικές κυβερνήσεις χρειάζεται να διευκρινίσουν ποιος είναι ο «κακός» ολιγάρχης. Ο κακός ολιγάρχης πρέπει πρώτα από όλα να συνεργάζεται άμεσα με την κυβέρνηση και να κάνει προσωπικές συμφωνίες, για παράδειγμα κρατικά συμβόλαια. Επίσης οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες πρέπει να λαμβάνουν χώρα στη Ρωσία και να του χορηγείται κρατική ενίσχυση. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι πλούσιοι Ρώσοι έχουν συνεργαστεί, έστω και εν μέρει, με την κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τιμωρηθούν όλοι το ίδιο. Πολλοί, όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, βλέπουν όλους τους ρώσους επιχειρηματίες με κακό μάτι. Αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Αν η Δύση θέλει να βλάψει το καθεστώς του Πούτιν τότε πρέπει να δώσει κίνητρο στους ολιγάρχες να πάρουν τα λεφτά τους και να φύγουν από τη Ρωσία.
Ο Βλαντισλάβ Ινοζέμτσεφ είναι διευθυντής του Κέντρου Μεταβιομηχανικών Σπουδών της Μόσχας