Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) έλληνες υπεραθλητές που έκαναν την Ελλάδα να ακουστεί από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο αυτές τις μέρες με απανωτές και μεγάλες επιτυχίες, ώρες ώρες θα μειδιούν με τα συγχαρητήρια μηνύματα των πολιτικών.

Διότι πολύ απλά οι τελευταίοι όταν ακούν τα παράπονά τους για τις τεράστιες ελλείψεις και τα μεγάλα προβλήματα στην προετοιμασία τους, τους χτυπάνε στοργικά στην πλάτη και τους λένε ότι θα κοιτάξουν το θέμα ενδελεχώς…

Από υποσχέσεις να φάνε και οι κότες, αλλά η τεράστια επιτυχία των πρωταθλητών μας έγκειται βασικά σε δύο λόγους, από τους οποίους απουσιάζει η (όποια) βοήθεια της πολιτείας.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι όλο και περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες υψηλού επιπέδου προετοιμάζονται και ζουν στο εξωτερικό.

Οπως η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Κριστιάν Γκολομέεβ (ΗΠΑ), όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς που παίζει συνεχόμενα τουρνουά στο εξωτερικό, ενώ υπάρχουν και αυτοί (όπως στο επί κοντώ η Νικόλ Κυριακοπούλου και ο Κώστας Φιλιππίδης) που συμμετέχουν σε μεγάλα μίτινγκ του εξωτερικού, κυρίως καλεσμένοι χάρις στο όνομα που έχουν φτιάξει.

Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι οι αθλητές μας πλέον έχουν αποδεχθεί την κατάσταση, γνωρίζουν ότι οι ίδιοι πάνε στις μεγάλες διοργανώσεις με σφεντόνες (από πλευράς συνθηκών προετοιμασίας) κόντρα στα πυρηνικά των αντιπάλων τους, αλλά αυτό τους πεισμώνει και τους κάνει να είναι ακόμα πιο δυνατοί στους αγώνες τους.

Είναι αλήθεια ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι μάς ρωτούν πολλές φορές πώς τα καταφέρνουν οι αθλητές μας να έχουν τέτοιες επιτυχίες ενώ βρισκόμαστε μέσα σε Μνημόνια, τη στιγμή που οι ξένοι πρωταθλητές ομολογούν – σε κουβέντες με τους δικούς μας – ότι αν είχαν ανάλογες συνθήκες όχι απλώς δεν θα κατάφερναν τέτοιες επιτυχίες, αλλά ενδεχομένως να τα είχαν παρατήσει.

Το DNA των πολυμήχανων (α λα Οδυσσέα) ελλήνων αθλητών όμως είναι σφυρηλατημένο με τέτοιον τρόπο, που έχουν καταφέρει να μετατρέπουν τις αντίξοες συνθήκες σε καύσιμη ύλη που κάνει τους ίδιους πυραυλοκίνητους!