Το καλύτερο δώρο γενεθλίων έκανε χθες ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον εαυτό του, καθώς φρόντισε ανήμερα που έκλεινε τα 20 του χρόνια να έχει στείλει τον εαυτό του στον τελικό του Ρότζερς Καπ στο Τορόντο του Καναδά κόντρα στον μεγάλο Ισπανό Ράφα Ναδάλ (No 1 στην παγκόσμια κατάταξη).

«Είναι ένας πολυσύνθετος παίκτης. Εχει τα πάντα. Είναι νέος, έχει πάθος για το παιχνίδι. Εχει φοβερό forehand, φοβερό backhand, καλό σερβίς. Δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Είναι όλα. Πρέπει να παίξεις πολύ καλά για να τον νικήσεις» είπε ο μεγάλος αντίπαλός του και αυτό δείχνει την αξία του έλληνα πρωταθλητή, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει πετάξει εκτός συνέχειας του τουρνουά τέσσερις παίκτες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης, κάτι που είχε να γίνει από το 1999!

Ο δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς μοιάζει με φορτηγό που έχει σπασμένα φρένα στον δρόμο προς την κορυφή και βλέπει στον (κοντινό) ορίζοντα μια θέση στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης! Στην οποία πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στο Νο 168, ενώ έκλεισε το 2017 στο Νο 91.

Χωρίς αμφιβολία το 2018 είναι η χρονιά του και αυτό σηματοδοτήθηκε όχι μόνο με την αλματώδη πορεία που τον έφερε τόσο ψηλά, αλλά και με την κορυφαία νίκη στην καριέρα του μέχρι την επόμενη, τον αποκλεισμό του Νόβακ Τζόκοβιτς, Νο 9 στην παγκόσμια κατάταξη, από τα προημιτελικά του τουρνουά του Καναδά. Εναν Τζόκοβιτς τον οποίο πέτυχε μάλιστα σε ιδιαίτερα ανοδική πορεία (πριν από λίγο καιρό κατέκτησε το Γουίμπλεντον) και όμως ξεπέρασε το εμπόδιό του και μάλιστα με ανατροπή. Κάτι που έκανε αργότερα και με τον Γερμανό Ζβέρεφ (Νο 3) και με τον Νοτιοαφρικανό Κέβιν Αντερσον (Νο 6) στα ημιτελικά, ο οποίος μάλιστα τον αποθέωσε σε αντίθεση με τον υπερόπτη Ζβέρεφ.

Εκτόξευση

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτε καλύτερο. Ο αντίπαλός μου έπαιξε πολύ καλό τένις, ειδικά στα πιο κρίσιμα σημεία του αγώνα. Είχα μερικά brake points στο τέλος του δεύτερου σετ, είχα και στο τρίτο. Και εκείνος δεν έχασε εκεί ούτε ένα πρώτο σερβίς. Επαιξε πολύ καλά σε αυτό το σημείο. Και σε αυτό το ένα match point έβγαλε ένα εκπληκτικό crosscourt backhand. Γενικά είναι φοβερή η προσπάθειά του. Νομίζω ότι είναι ο πρώτος που κερδίζει τέσσερις παίκτες του τοπ-10 από το 1999. Δείχνει την αξία του, έχει κάνει τεράστια βήματα αυτή την εβδομάδα. Θα είναι συναρπαστικό να δούμε τι θα κάνει στο μέλλον» είπε ο Αντερσον.

Ο 20χρονος Στέφανος έχει καταγράψει ήδη στοιχεία που δύσκολα τα βλέπει και τα βρίσκει κανείς σε αθλητές της ηλικίας του. Είναι εκπληκτικό πόσο ήρεμο είναι αυτό το παιδί όταν είναι υπό πίεση.

Ο μικρότερος αδελφός του Πέτρος, με αφορμή τα γενέθλια του Στέφανου, του ευχήθηκε μέσω social media: «Χρόνια πολλά στον αγαπημένο μου μεγάλο αδερφό. Το να γράφεις Ιστορία έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα για σένα. Με εμπνέεις τόσο πολύ κάθε μέρα, κάθε φορά που εμφανίζεσαι σε ένα κορτ για τένις και κάνεις αυτό για το οποίο είσαι προικισμένος. Αλλά πιο πολύ με εμπνέεις έξω από το γήπεδο, με την ωριμότητα και την ταπεινότητα. Εχεις περάσει τόσο δύσκολες στιγμές στη ζωή σου και πάντα ήξερα πόσο δυνατός και αφοσιωμένος είσαι στο να ξεπερνάς τις δυσκολίες, να μαθαίνεις από αυτές και να προοδεύεις. Είσαι ο μεγαλύτερος μαχητής που ξέρω και το απέδειξες για ακόμα μία φορά. Εμπνέεις τον καθένα εκεί έξω, συνέχεια πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι ένα λιοντάρι τρέχει γρηγορότερα όταν είναι πεινασμένο!» έγραψε.

Η «εκτόξευση» του Στέφανου στην παγκόσμια κατάταξη έγινε τον περασμένο Απρίλιο που ανέβηκε 20 θέσεις, σχεδόν μέχρι το Νο 44, όταν έφτασε στον τελικό του τουρνουά της Βαρκελώνης χάνοντας από τον Ναδάλ. Στη συνέχεια ήρθε η πρώτη του νίκη σε τουρνουά Γκραν Σλαμ επί του Ισπανού Κάρλος Ταμπερνέρ στο Ρολάν Γκαρός, ενώ στο Γουίμπλεντον κατάφερε να προκριθεί έως τον τέταρτο γύρο (16) όπου αποκλείστηκε από τον Αμερικανό Τζον Ισνερ.

Και τώρα διανύει τα καλύτερά του γενέθλια. «Σαν να παίζω στην Ελλάδα» είπε για τη συμπαράσταση του κοινού στον Καναδά.