Απέφυγαν το στραβοπάτημα τα φαβορί της φετινής Πρέμιερ Λιγκ στην πρεμιέρα της διοργάνωσης. Η Λίβερπουλ συνέτριψε με 4-0 τη Γουεστ Χαμ με τον περσινό πρώτο σκόρερ Μο Σάλαχ να ανοίγει το σκορ και το νέο απόκτημα των Κόκκινων Ναμπί Κεϊτά να στέλνει απειλητικά μηνύματα στους αντιπάλους με την καταπληκτική απόδοσή του. Η Τότεναμ με δύο κεφαλιές (Φερτόγκεν, Ντέλε Αλι) «κάρφωσε» τη Νιούκαστλ όπως και πέρυσι (2-1), ενώ η Τσέλσι με νέο μαέστρο στον πάγκο της τον Μαουρίτσιο Σάρι πέτυχε την πρώτη της νίκη με 3-0 επί της Χάντερσφιλντ. Ο ακριβότερος τερματοφύλακας του κόσμου Κέπα έδειξε πολύ καλά στοιχεία και οι συμπαίκτες του μιλούν ήδη με τα καλύτερα λόγια για τον πορτιέρο που καλείται να καλύψει το μεγάλο κενό που άφησε η φυγή του Τιμπό Κουρτουά.

Την Παρασκευή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άνοιξε την αυλαία με νίκη επί της Λέστερ με 2-1. Ωστόσο, το θετικό ξεκίνημα των Κόκκινων Διαβόλων επισκιάστηκε από τις δηλώσεις του Πολ Πογκμπά που φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού μερικές μόλις ώρες μετά τα σενάρια πως θα πάρει μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα. Στο τρίτο λεπτό ο Πογκμπά ανέλαβε να εκτελέσει πέναλτι αποτρέποντας ταυτόχρονα τον Αλέξις Σάντσες από το να στήσει αυτός την μπάλα στα 11 μέτρα. Ο Γάλλος που ξεκίνησε προπονήσεις μόλις την περασμένη Δευτέρα μετά την επιστροφή του από τον θρίαμβο της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ανοίγοντας τον δρόμο προς τη νίκη για τη Γιουνάιτεντ.

Η βόμβα

Θα πίστευε κανείς πως η κίνηση του Μουρίνιο να δώσει το περιβραχιόνιο στον Πογκμπά θα έλυνε πολλά προβλήματα στις σχέσεις των δύο ανδρών. Μια δήλωση ωστόσο του γάλλου μέσου έστειλε διαφορετικό μήνυμα. Ερωτηθείς αν νιώθει άνετα και χαρούμενος, ο Πογκμπά έριξε τη βόμβα: «Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να πω, διαφορετικά θα τιμωρηθώ».

Προηγουμένως ο Πογκμπά έριξε το βέλος του στον Μουρίνιο λέγοντας πως για να αποδώσει ένας παίκτης και προφανώς ο ίδιος, πρέπει να αισθάνεται αγάπη και να του δείχνουν εμπιστοσύνη, κάτι που ο πορτογάλος προπονητής δύσκολα το κάνει με τους παίκτες του.

«Είμαι ο ίδιος Πολ Πογκμπά με αυτόν που έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι διαφορετική ομάδα, προφανώς. Συνεχίζω όμως να αγαπώ το ποδόσφαιρο και να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Οταν αισθάνεσαι άνετα, όταν οι άνθρωποι σου δείχνουν εμπιστοσύνη είναι καλό για το μυαλό, όλα γίνονται πιο εύκολα. Οταν δεν είσαι χαρούμενος γι’ αυτό που κάνεις, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσεις να το κάνεις, σωστά; Υπάρχει λόγος μόνο αν το αγαπάς».

Ο Πογκμπά περιέγραψε το κλίμα που επικρατούσε στην Εθνική Γαλλίας στο πρόσφατο Μουντιάλ, προφανώς για να τονίσει τις διαφορές που υπάρχουν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ζοζέ Μουρίνιο.

«Είναι ευκολότερα για τον παίκτη όταν βρίσκεται στην ίδια πλευρά με όλη την ομάδα. Ο προπονητής ήταν εκεί, ο φυσικοθεραπευτής, ο φροντιστής, όλοι ήμασταν μια ομάδα».

Νερό στο κρασί του

Το χάσμα μεταξύ Μουρίνιο και Πογκμπά που δημιουργήθηκε την περσινή σεζόν, όταν ο πορτογάλος προπονητής αμφισβήτησε ουσιαστικά τα ποδοσφαιρικά προσόντα του παίκτη του, μεγάλωσε μετά το Μουντιάλ, όταν ο άλλοτε Special One είπε για τον Γάλλο πως στο Παγκόσμιο Κύπελλο απέδωσε γιατί ήταν «απομονωμένος» και μπόρεσε να επικεντρωθεί καλύτερα στο ποδόσφαιρο.

Ερωτηθείς ο Πογκμπά για το πόσο προσηλωμένος είναι στη Γιουνάιτεντ, ο Γάλλος βρήκε ξανά την ευκαιρία να χτυπήσει τον προπονητή του: «Πάντα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό για τους φιλάθλους, για τους συμπαίκτες μου και αυτούς που με εμπιστεύονται». Πουθενά το όνομα «Μουρίνιο».

Με δεδομένο πως η Γιουνάιτεντ δεν προχώρησε στις μεταγραφές που είχε εισηγηθεί, ο Μουρίνιο αναγκάζεται τώρα να ρίξει νερό στο κρασί του και να πορευτεί με τους παίκτες που διαθέτει. Αρχικά ανέστειλε την πώληση του Ρόχο και τώρα προσφέρει κλάδο ελιάς στον Πογκμπά. Μετά την πρεμιέρα με τη Λέστερ χαρακτήρισε την απόδοση του Γάλλου στη μεσαία γραμμή «τερατώδη». Οσον αφορά αυτό καθαυτό το παιχνίδι με τη Λέστερ, η Γιουνάιτεντ δεν έπιασε σπουδαία απόδοση, όπως παραδέχθηκε ο Πογκμπά.

«Είναι όμως καλύτερα να ξεκινάς έτσι και να τελειώνεις καλά, παρά να ξεκινάς καλά και να τελειώνεις άσχημα. Γνωρίζουμε οι παίκτες και φυσικά κι εγώ πως δεν έχουμε προπονηθεί αρκετά. Ξέρουμε πως δεν ήμασταν στο εκατό τοις εκατό έτοιμοι, αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι ξεκινήσαμε καλά την Πρέμιερ Λιγκ».