Το άρωμα γυναίκας ήταν ιδιαίτερα έντονο και σαγηνευτικό για τα ελληνικά χρώματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε χθες στο Βερολίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας μέχρι και το Σάββατο παραμονές του φινάλε της διοργάνωσης φιγουράριζε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας των γυναικών, έχοντας ξεπεράσει παραδοσιακές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και αρκετές ακόμα. Η Κατερίνα Στεφανίδη και η Βούλα Παπαχρήστου απογειώθηκαν σε επί κοντώ και τριπλούν και μαζί τους απογείωσαν ολόκληρη την Ελλάδα, κατακτώντας ισάριθμα χρυσά μετάλλια, ενώ τα ασημένια μετάλλια της Νικόλ Κυριακοπούλου (στο επί κοντώ) και της Μαρίας Μπελιμπασάκη (στα 400 μέτρα) ήταν σαν χρυσά με βάση τις συνθήκες υπό τις οποίες αγωνίστηκαν. Η Νικόλ έχοντας επιστρέψει από εγκυμοσύνη σε χρόνο εξπρές και δείχνοντας απίστευτη θέληση και η Μαρία, τρέχοντας με οίδημα στον αχίλλειο τένοντα τον τελευταίο καιρό, κράτησε στα χέρια της το χρυσό για σχεδόν 398 μέτρα πριν της το «αρπάξει» στο νήμα η Πολωνέζα Τζαστίνα Σβάιτι-Ερσετικ με διαφορά μικρότερη της μιας ανάσας (50.41 έναντι 50.45)!

Ο τελικός του επί κοντώ ήταν αυτός που έκλεψε πάντως την παράσταση, αφού δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να βλέπουμε δύο αθλήτριές μας να κοντράρονται για το χρυσό μετάλλιο σε μια μεγάλη διοργάνωση έχοντας «καθαρίσει» προηγουμένως όλες τις αντιπάλους και έχοντας μετατρέψει έναν – υψηλού επιπέδου – τελικό σε οικογενειακό διπλό!

Και αυτό δεν το έκαναν δύο τυχαίες αθλήτριες, αλλά η κορυφαία του αθλήματος την τελευταία τριετία παγκοσμίως (χρυσή ολυμπιονίκης το 2016, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2017 και πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2016 και το 2018) Κατερίνα Στεφανίδη και μια από τις σταθερότερες και κορυφαίες αθλήτριες στην Ιστορία του αγωνίσματος την τελευταία εξαετία (με μετάλλια σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και συνεχείς παρουσίες σε τελικούς) Νικόλ Κυριακοπούλου.

Θετική σκέψη

Οι κορυφαίες Ελληνίδες έπιασαν την κουβεντούλα τους στον τελικό λοιπόν και όπως λέει η πρωταθλήτρια Ευρώπης Κατερίνα Στεφανίδη:

«Πραγματικά έγινε χαμός στον τελικό, η κατάσταση ήταν άκρως οικογενειακή. Με τη Νικόλ μιλάγαμε αρκετά μέσα στον αγώνα, ενώ  κοιταζόμασταν περίεργα και με απορία όταν βλέπαμε τη Σιντόροβα να χάνει το ένα άλμα μετά το άλλο. Βγήκε πολύ ωραίο όλο αυτό. Το χαρήκαμε κι εμείς πολύ, αλλά και όσοι ήταν στις εξέδρες για να μας υποστηρίξουν».

Οσον αφορά την προσωπική της επιτυχία, πρόσθεσε:

«Γενικώς χάρηκα πολύ τον αγώνα, παρά το γεγονός ότι δεν εξελίχθηκε όπως τον είχα υπολογίσει. Πριν από τον αγώνα θεωρούσα πως η Σιντόροβα θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και πως θα με πίεζε αρκετά για να ανέβω ακόμη υψηλότερα. Πάντως δεν με άγχωνε τόσο ότι έπρεπε να υπερασπιστώ τον τίτλο μου. Φέτος στην αρχή της σεζόν και έχοντας προηγηθεί ο τραυματισμός είχαμε σκεφτεί ακόμη και να σταματήσω, προκειμένου να είμαι έτοιμη για τις δύο χρονιές που ακολουθούν. Θεωρούσαμε πως ήταν πιο σημαντικό για εμένα να είμαι καλά στο Παγκόσμιο του 2019, από το να συνεχίσω μια χρονιά που είχε αρκετά προβλήματα και περιελάμβανε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Καθώς πέρναγε, όμως, ο καιρός όλο και βλέπαμε με τον Μιτς σημάδια ανάκαμψης και κάναμε βήματα προς τα εμπρός. Αυτό ήταν αρκετό για να μας αλλάξει την ψυχολογία.

Μπήκαμε σταδιακά σε έναν θετικό κύκλο σκέψεων κι όλο μας άνοιγε η όρεξη για κάτι καλό. Από τη Φιλοθέη και το γκαλά γυναικών είδαμε πως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, παρότι δεν βρήκε μια καλή επίδοση.

Στο Σύνταγμα στο Athens street pole vault συνειδητοποιήσαμε πως και πάλι είμαι ανταγωνιστική και ότι είμαι σε θέση να νικήσω στο Βερολίνο και έτσι ήρθαμε» τόνισε η χρυσή νικήτρια, που παραμονές του τελικού δέχθηκε τις περιποιήσεις του συζύγου και προπονητή της Μιτς Κρίερ, ο οποίος της έβαψε και τα νύχια για τον τελικό.

Κοιτώντας μπροστά

Με την παραδοσιακή της μπλε και άσπρη κάλτσα αλλά και το άσπρο και μαύρο παπούτσι η Κατερίνα πέταξε και πάλι στην κορυφή και πλέον κοιτάει μπροστά.

«Μετά το Παγκόσμιο του Λονδίνου κάναμε μεγάλο διάλειμμα, έξι εβδομάδων, κάτι ανάλογο θα κάνουμε και φέτος. Παράλληλα, στην αρχή της θερινής σεζόν ο Μιτς βρήκε έναν νέο ασκησιολόγιο που πρέπει να ακολουθήσω προκειμένου να γυμνάζω καλύτερα τους τένοντες και να αποφεύγω τραυματισμούς σαν τον φετινό. Γενικά θεωρώ πως οι καριέρες μας είναι πολύ μικρές για να αφήνουμε σεζόν, ωστόσο επειδή οι επόμενες δύο χρονιές είναι περίεργες, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να αφήσω το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού του 2020.

Το Παγκόσμιο Ανοιχτού του 2019 είναι τέλη Σεπτεμβρίου, αρκετά κοντά στο Παγκόσμιο Κλειστού του 2020. Αυτό είναι μια σκέψη, όπως επίσης υπάρχει η σκέψη να πάμε κατευθείαν στη διοργάνωση του 2020 δίχως να κάνουμε ενδιάμεσα αγώνες» κατέληξε η χρυσή ολυμπιονίκης μας που δεν ξέχασε και την Ελένη Πόλακ λέγοντας ότι είναι μεγάλη επιτυχία η παρουσία της στον τελικό.