Ιδανικό φινάλε για την ελληνική αποστολή στο Βερολίνο με τον Δημήτρη Τσιάμη στα 36 του χρόνια να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν και συνολικά 6ο της Ελλάδας σε αυτή τη διοργάνωση, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του 2002 και πάλι επί γερμανικού εδάφους (Μόναχο).
Ο μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδας στο τριπλούν εδώ και χρόνια (με 22 τίτλους πανελληνίου πρωταθλήματος ανοιχτού και κλειστού) έγινε ο μεγαλύτερος έλληνας αθλητής που κατακτά μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, που είναι και το πρώτο της πλούσιας καριέρας του.
Είχε δείξει ο αθλητής του Δημήτρη Σιούντρη ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση από τον προκριματικό και στον χθεσινό τελικό με άλμα στα 16,78 μ. πήρε το χάλκινο μετάλλιο πίσω από τον εκπληκτικό Πορτογάλο Εβόρα (17,10 μ.) και τον Κοπέλο από το Αζερμπαϊτζάν (16,93 μ.).
Είναι γνωστό ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια και στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου του Βερολίνου όσον αφορά την Ελλάδα αυτό επιβεβαιώνεται.
Η ελληνική αποστολή με συμμετοχή σε 12 τελικούς και συνολική συγκομιδή 6 μεταλλίων (3 χρυσά – 2 ασημένια – 1 χάλκινο) έκανε τη δεύτερη καλύτερη εμφάνιση όλων των εποχών μετά το Μόναχο το 2002 όπου είχαμε κατακτήσει και πάλι 6 μετάλλια (4 χρυσά και 2 χάλκινα).
Με δεδομένο ότι τα χρυσά προηγούνται, η διοργάνωση στο Μόναχο δείχνει πιο επιτυχημένη αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση. Θυμίζουμε ότι ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004, με το χρήμα να ρέει άφθονο, τους χορηγούς να «σκοτώνονται» ποιος θα στηρίξει περισσότερο και την πολιτεία να τα δίνει όλα – σχεδόν – στον αθλητισμό με όραμα το 2004. Τώρα, στο Βερολίνο, 14 χρόνια μετά τη μεγάλη αθλητική γιορτή της Αθήνας, ο ερασιτεχνικός (και όχι μόνο) αθλητισμός είναι σε τραγική κατάσταση από πλευράς παροχών, υποδομών και συνθηκών προετοιμασίας, με αποτέλεσμα τα μετάλλια και οι επιτυχίες των αθλητών μας να μετρούν διπλά και τριπλά!
Η εθνική ομάδα το 2002 είχε κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια (Κώστας Κεντέρης στα 200 μ., Κατερίνα Θάνου στα 100 μ., Μιρέλα Μανιάνι στο ακόντιο και Κατερίνα Βόγγολη στη δισκοβολία) και δύο χάλκινα (Τασούλα Κελεσίδου στη δισκοβολία και Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφύρα), ενώ φέτος είχαμε τρία χρυσά (Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ, Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος και Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν), δύο ασημένια (Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ και Μαρία Μπελιμπασάκη στα 400 μ.) και ένα χάλκινο (Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν).
Ελπιδοφόρο μέλλον
«Ο ελληνικός στίβος απέδειξε, για μία ακόμα φορά, ότι εκτός από ένδοξο παρελθόν διαθέτει λαμπρό παρόν και ιδιαιτέρως ελπιδοφόρο μέλλον.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αθλήτριες, αθλητές, προπονήτριες και προπονητές για την εντυπωσιακή εμφάνιση, τις σπουδαίες επιδόσεις και τις πολλές, μεγάλες διακρίσεις στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Οπως αξίζουν ευχαριστίες στις οικογένειες των αθλητών, στα σωματεία τους, αλλά και στο τεχνικό και ιατρικό επιτελείο της Ομοσπονδίας μας.
Στον ΣΕΓΑΣ, επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση περισσότερο ως ευκαιρία και λιγότερο ως πρόβλημα. Με σωστό σχεδιασμό, συστηματική προσπάθεια και αποφασιστικότητα, συνεχίσαμε να στηρίζουμε τα σωματεία, τους αθλητές και τους προπονητές μας, εισάγοντας νέες λειτουργίες και σύγχρονες πρακτικές, τόσο στον υψηλό αθλητισμό, όσο και στην ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την προσπάθειά μας.
Μια προσπάθεια που πρέπει να καταστεί πιο εύκολη, με την επιτάχυνση της αποκατάστασης απαραίτητων υποδομών (ενδεικτικά: Παιανία, ΟΑΚΑ, Καυτανζόγλειο), τη δημιουργία σταδίου για τον στίβο στην Αττική, ένα φιλικό για τον αθλητισμό εκπαιδευτικό σύστημα, επαρκή κίνητρα για τους αθλητές, την πλήρη λειτουργία του ΕΣΚΑΝ και έναν σύγχρονο νόμο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό» τόνισε μετά την ολοκλήρωση των αγώνων ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.
Τρομερός τελικός στο επί κοντώ (6ος με εξαιρετική εμφάνιση ο Κώστας Φιλιππίδης, με φετινό ρεκόρ 5,75 μ.) με τον τρομερό 19χρονο Σουηδό Αρμάντ Ντουπλάντις να σπάει τρεις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων και να παίρνει το χρυσό (6,05 μ.) από Μοργκούνοφ και Λανιλενί που τον αγκάλιαζαν σε κάθε προσπάθεια!
Πέμπτη στα μετάλλια η Ελλάδα
Στην 5η θέση του πίνακα των μεταλλίων φιγουράρει η Ελλάδα με 6 μετάλλια (3 χρυσά – 2 ασημένια – 1 χάλκινο), ενώ πρώτη είναι η Μεγάλη Βρετανία με 18 (7-5-6), δεύτερη η Πολωνία με 12 (7-4-1), τρίτη η Γερμανία με 19 (6-7-6) και τέταρτη η Γαλλία με 10 (3-4-3).